Ζάκυνθος

Ελ. Πυλαρινού: Το Μουσείο Σολωμού θα πάρει τη θέση που του αξίζει όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια

Η νέα Πρόεδρος του Μουσείου Σολωμού Ελένη Πυλαρινού μίλησε στον –Ε- με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου  στο χώρο και έδωσε πληροφορίες για τις ανάγκες που υπάρχουν και για τις προτεραιότητες που βάζει η νέα διοίκηση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Πυλαρινού, πρώτη προτεραιότητα είναι η συντήρηση των χειρογράφων του Εθνικού Ποιητή και αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα λόγω της υγρασίας η οποία προξενεί καταστροφές. Επιπλέον αναφέρθηκε στη συντήρηση του κτιρίου καθώς και στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας.

«Στόχος δικός μου και  του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν να πάρει το Μουσείο τη θέση που του αξίζει όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια. Είναι ένας υψηλός στόχος αλλά είμαι βέβαιη πως με πολύ δουλειά θα το πετύχουμε. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στηρίζει αυτή την προσπάθεια» δήλωσε η κ. Πυλαρινού η οποία συμπλήρωσε πως ήταν ιδιαίτερη τιμή η άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο του Μουσείου.

Ερωτηθείς για τις ανάγκες του Μουσείου, η κ. Πυλαρινού είπε ότι «είναι πολύ μεγάλες και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές και δαπάνες συντήρησης του Μουσείου, όλα αυτά είναι πολλά χρήματα. Το Μουσείο χρειάζεται  πολλές επεμβάσεις για να φτάσει εκεί που πρέπει  και εκεί που του αρμόζει. Για πολλά χρόνια δεν έγιναν πράγματα και θέλει παρεμβάσεις με πρωταρχικό χώρο την αίθουσα Σολωμού. Χρειάζονται προστασία τα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή και έχει έλθει ειδικός συντηρητής με τον οποίο συζητήσαμε. Αυτό που πάντα μας απασχολεί είναι η προστασία από την υγρασία που – όπως γνωρίζουν όλοι οι Ζακυνθινοί – υπάρχει στο νησί μας. Χρειάζεται μία μελέτη για να μπουν τα ειδικά όργανα που θα προστατεύσουν τα χειρόγραφα».

Η νέα Πρόεδρος υπενθύμισε πως τότε που έγινε η επέκταση του Μουσείου, δηλαδή πριν από 25 χρόνια (ήταν Πρόεδρος ο πατέρας της, αείμνηστος Διονύσιος Πυλαρινός) και έγινε ανακαίνιση, τότε είχαν μπει κάποια όργανα αλλά σήμερα χρειάζεται να εκσυγχρονιστούμε και να είμαστε στην εποχή μας.

Το κάθε σπίτι χρειάζεται συντήρηση και το ίδιο θέλει ένα κτίριο που είναι το Μουσείο. Ξεκινάμε από την αρχή γιατί δεν έγιναν συντηρήσεις. Με αισιοδοξία και με πολύ δουλειά θέλουμε να φέρουμε το Μουσείο Σολωμού στην κατάσταση που πρέπει να είναι».

Αναφορικά με τις έως τώρα επαφές που έχει κάνει στο υπουργείο Πολιτισμού η κ. Ελένη Πυλαρινού είπε: «Εγώ προσωπικά έχω έλθει σε επαφή με συνεργάτη της υπουργού Πολιτισμού και έχουμε συζητήσει πολλά πράγματα, ενώ ζητήθηκε και στήριξη. Από την πρώτη συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία μου, είπαμε ότι ξεκινάμε τη διαδικασία ένταξης του Μουσείου μας στα Μουσεία που είναι υπό την σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να σημειώσω πως ενημερώνεται συνεχώς από εμάς το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δείχνει πως εκτιμά τις ενέργειες που κάνουμε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή τους τέσσερις μήνες που είμαστε σε αυτή τη θέση.

Είναι σαφές πως το κάθε υπουργείο θα στηρίξει οργανισμό και μουσείο όταν βλέπει πως υπάρχει ενδιαφέρον και δραστηριότητα» είπε η Πρόεδρος.

Για τη δουλειά που απαιτείται, το προσωπικό και την αξιοποίηση της τεχνολογίας η κ. Πυλαρινού δήλωσε: «Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο και μάλιστα πολύ τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Αθήνα και στην Κέρκυρα και παντού. Πρέπει να βρισκόμαστε παντού. Προσωπικό έχουμε και είναι αρκετά τα άτομα που εργάζονται, όμως χρειάζεται διάθεση από όλους, όπως και  από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σήμερα η τεχνολογία μας δίνει τρόπους επικοινωνίας που γίνονται όλα πολύ εύκολα  και χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ίντερνετ είναι πολύ μεγάλη βοήθεια και τα Διοικητικά Συμβούλια των Μουσείων δεν σταμάτησαν να συνεδριάζουν. Εδώ δεν έγινε αλλά θα το δούμε στην πορεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *