Ζάκυνθος

Εκτός προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων από Covid και φυσικές καταστροφές η Ζάκυνθος

Ο Νομός Ζακύνθου αν και επλήγη δύο φορές τους τελευταίους μήνες από σφοδρή κακοκαιρία με αποτέλεσμα να  υποστούν  σοβαρές ζημίες δεκάδες επιχειρήσεις, εν τούτοις δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των περιοχών που οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν, σύμφωνα με την προκήρυξη δράσης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το Νοέμβρη του 2021 και τον Οκτώβρη του 2020 όλη η Ελλάδα πληροφορήθηκε,  μέσα από δεκάδες άρθρα και ανταποκρίσεις, τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η Ζάκυνθος από τα κύματα κακοκαιρίας που  έπληξα το νησί με τις ονομασίες “Μπάλος” και “Ιανός”.

Παρά τις εξαγγελίες της εποχής για αποζημιώσεις μόνο ένα μέτος των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ αποζημιώθηκαν ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται ένα μεγάλος αριθμός αιτήσεων της εποχής του “Ιανού” και όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για αποζημιώσεις της εποχής του “Μπάλου”.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώθηκε η προκήρυξη της δράσης «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές».

Πρόκειται για μια στοχευμένη δημόσια στήριξη, η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», χρηματοδοτείται δε με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ REACT EU).

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 26.000.000 ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 20.000.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 6.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις. Η καταβολή της επιχορήγησης θα διατεθεί στο πλαίσιο του κανονισμού (Ε.Ε.) 1407/18.12.2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis), όπως ισχύει και θα υλοποιηθεί με βάση την εγκεκριμένη αναλυτική πρόσκληση της δράσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στη δράση είναι οι ακόλουθες:

1. Να υποβάλουν μία αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο των εγκαταστάσεων που διαθέτουν.

2. Να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι και τις 31.12.2021.

3. Να δραστηριοποιούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή άλλη εγκατάσταση) στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές ακόλουθες περιοχές και σε διακριτό της οικίας τους χώρο, για τον οποίο αιτούνται ενίσχυση:– Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας (Νομός Ευβοίας)– Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού (Νομός Ευβοίας)– Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου στον Δήμο Μινώα – Πεδιάδος (Νομός Ηρακλείου)– Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου στον Δήμο Τυρνάβου (Νομός Λάρισας)– Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου στον Δήμο Ελασσόνας (Νομός Λάρισας). Η δράση αφορά όσες έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές.

4. Να διαθέτουν μέχρι τις 31.12.2021 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ως κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στους μη επιλέξιμους ΚΑΔ, όπως αυτοί αναφέρονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση.

5. Να λειτουργούν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.

6. Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2021 ποσοστού τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 συγκρίνεται με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό ημερών του 2021 (συνολικός κύκλος εργασιών 2021 διά 365 επί αριθμό ημερών λειτουργίας έτους 2019). Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *