Ζάκυνθος

Εκρηκτικό διήμερο με τα καυτά προβλήματα (νερό, σκουπίδια) στο τραπέζι του Περιφερειακού

Τα δύο πιο σοβαρά προβλήματα της Ζακύνθου ήλθαν στο τραπέζι της συζήτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων, που έγινε στη Ζάκυνθο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με την αίθουσα του Πνευματικού κέντρου να έχει την τιμητική του.

Η γεύση που άφησε για το νησί μας η συνεδρίαση, είναι ότι δεκαετίες ολόκληρες στην αυτοδιοίκηση δεν στάθηκαν ικανές να δώσουν λύσεις σε μία τουριστική περιοχή που έχει τις οικονομικές προϋποθέσεις να κάνει το καλύτερο.

Είναι γεγονός ότι δόθηκαν απαντήσεις επί όλων των ζητημάτων, ωστόσο η αγωνία του λαού σχετίζεται με τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων που θα λύσουν τα προβλήματα κι αυτό γιατί τις τελευταίες δεκαετίες της ανάπτυξης δεν κατάφερε να συμβαδίσει ο ιδιωτικός τομέας με το δημόσιο και τα έργα υποδομής έμειναν πολύ πίσω, τόσο για λόγους πολιτικής βούλησης όσο και ικανοτήτων.

*

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης ήταν αυτή κατά την οποία έγινε συζήτηση για τα σκουπίδια και κατά τη δεύτερη ημέρα έγινε συζήτηση για το νερό με κοινοτάρχες από τα ορεινά να ζητούν απελπισμένα βοήθεια.

Χθες στην αίθουσα της συνεδρίασης ήλθαν να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη νερού στα ορεινά ο Πρόεδρος των Βολιμών Ηλίας Θεοδόσης και ο πρώην Πρόεδρος του Αγίου Λέοντα Διον. Κλάδης, ενώ στα έδρανα ήλθε για να μιλήσει ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης  Κορφιάτης που περιέγραψε πως πριν από 50 χρόνια η κατάσταση ήταν καλύτερη με το νερό στα ορεινά. Ακόμα ανέφερε ότι στη Ζάκυνθο δαπανώνται 7 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για αγορά εμφιαλωμένου νερού και πως το νερό που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών είναι λύσσα από το αλάτι που περιέχει καθώς αντλείται θάλασσα από τις γεωτρήσεις.

Το θέμα με τη λειψυδρία τέθηκε από το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος είχε ενημερωθεί για το υπόμνημα που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι του Αγίου Λέοντα στις τοπικές αρχές αλλά και στη Βουλή.

Ενημέρωση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής πήρε το λόγο και ενημέρωσε για το πλάνο που έχει γίνει ώστε να κατασκευαστούν λιμνοδεξαμενές και ομβροδεξαμενές στη Ζάκυνθο, ενώ το νερό που θα συγκεντρωθεί για άρδευση μπορεί με επεξεργασία να διατεθεί και στο δίκτυο ύδρευσης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δ. Μπάστας είπε ότι πρέπει να δουν το θέμα της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων γιατί έχουμε πολλούς θανάτους από καρκίνο και το έργο να ενταχθεί στο πλάνο της Περιφέρειας και του Δήμου

Η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μοθωναίου είπε ότι  η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για δύο μεγάλα έργα στον τομέα της ύδρευσης και  είναι ο αγωγός Λούχα-Γύρι-Αγ. Μαρίνα με 2 εκ. ευρώ και ο αγωγός από τη δεξαμενή της Μπόχαλης στη Φιλικών με 770 χιλ. ευρώ.

Σε παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος από την Κέρκυρα κ. Σκούρτης ζήτησε από την περιφερειάρχη να βοηθήσει το Δήμο γιατί –όπως είπε- είναι φοβερό στον 21ο αιώνα να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα είπε ότι υπάρχει θέμα με την απορρόφηση των πόρων και έκανε γνωστό ότι έχει συνεργασία με το Δήμαρχο για τα έργα.

Ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Ν. Αρετάκης στην  ενημέρωση που έκανε είπε ότι τα δίκτυα του νερού πρέπει να αντικατασταθούν και περιέγραψε ατελείωτο αριθμό από βλάβες, καθώς πέρυσι  είχαμε στη Ζάκυνθο 1000 βλάβες στους αγωγούς του νερού. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για έργα και ότι γίνεται master plan για τη διαχείριση του νερού. Ακόμα ο Δήμαρχος ανέφερε πως θα προχωρήσουν οι μελέτες για τις περιοχές που δεν έχουν δίκτυο όπως ο Αγ. Νικόλαος Βολιμών.

Η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Αλεξάνδρα Μπαλού στην τοποθέτησή της είπε ότι ο Δήμαρχος δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για την επίλυση του προβλήματος τώρα, καθώς οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν νερό.

Οι κοινοτάρχες

Ο πρώην Πρόεδρος του Αγ. Λέοντα Δ. Κλάδης ζήτησε να  δοθεί χρονοδιάγραμμα των έργων γιατί τα τελευταία 15 χρόνια συζητάνε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια χωρίς να προχωρούν τα έργα.

Εξοργισμένος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος των Βολιμών Νίκος Θεοδόσης ο οποίος είπε ότι η περιοχή του δεν έχει καν δίκτυο ύδρευσης! Περιέγραψε τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει και κάλεσε όλους να βοηθήσουν να γίνουν τα έργα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *