Ζάκυνθος

Έκκληση της Βιβλιοθήκης για την χρηματοδότηση του έργου της συντήρησης και της ψηφιοποίησης των παλαιών βιβλίων

Με επίμονες προσπάθειες και με βηματισμό ασυνήθιστο για δημόσια υπηρεσία η Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου προχωρεί σε ενέργειες και δράσεις με αποκλειστικό στόχο την διάσωση των παλαιών βιβλίων που φθείρονται ανεπανόρθωτα από την χρόνια εγκατάλειψη στα παλιά βιβλιοστάσια.


Παράλληλα με την εκτέλεση του προγράμματος αναβάθμισης των εσωτερικών χώρων της Βιβλιοθήκης που γίνονται αποκλειστικά με δαπάνες του προϋπολογισμού της, η διοίκηση του Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου έχει θεσμοθετήσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), με στόχο την συντήρηση και την αποκατάσταση βιβλίων και εκδόσεων που έχουν ιστορία αιώνων και θεωρούνται ότι αποτελούν θησαυρούς μνημειακού υλικού για όλη την ελληνική επικράτεια.


Προκαλεί σοκ η εικόνα των παλιών βιβλίων που βρίσκονται στο βιβλιοστάσιο της Δ.Ι.Β. και ελλείψει φροντίδας και συντήρησης έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, της υγρασίας και των…. μικροοργανισμών που δυστυχώς εμφανίζονται πάνω στο χαρτί και τρέφονται από αυτό. 


Για το πρόβλημα αυτό ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός  μας είπε:
Για μας που αγαπάμε τα βιβλία και γενικότερα τα έντυπα η εικόνα που αντικρίζουμε στα παλαιά βιβλιοστάσια προκαλεί μεγάλη θλίψη για τους θησαυρούς που μπορεί να χάθηκαν ή  μπορεί να μην είναι δυνατόν να αποκατασταθούν.

Η καταγραφή του υλικού  σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστήματος αφύγρανσης και θέρμανσης είναι τα πρώτα ουσιαστικά βήματα που κάνει η διοίκηση της Βιβλιοθήκης για τη διάσωση του υλικού αυτού, ωστόσο χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση για την συντήρηση και ψηφιοποίηση των πολύτιμων τόμων, κάποιοι εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα!

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει στη Ζάκυνθο κλιμάκιο τεχνικών από την Εθνική Βιβλιοθήκη για μια πρώτη αυτοψία πάνω στο υλικό που παραμένει εδώ και δεκαετίες απροστάτευτο και ασυντήρητο.Έχουμε παρακαλέσει την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καποδίστρια εδώ και μήνες να προετοιμάσει η Περιφέρεια ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις βιβλιοθήκες ανάλογο με αυτό που εκπόνησε η Π.Ι.Ν. για την διάσωση της Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας το 2018.

Έχουμε επίσης παρακαλέσει και τον βουλευτή Διονύση Ακτύπη να υποστηρίξει από την πλευρά του ένα τέτοιο εγχείρημα. Η Βιβλιοθήκη προετοιμάζει ήδη μια μελέτη πάνω σε αυτή την πολύ σοβαρή ανάγκη έτσι ώστε όταν εκπονηθεί το πρόγραμμα να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την πρόταση.

Ήδη βρίσκεται σε ισχύ μια σύμβαση συνεργασίας των δύο Βιβλιοθηκών  για την ηλεκτρονική καταλογογράφηση του υλικού της Ζακύνθου που εξασφαλίζει την επέκταση της δίχως επιβάρυνση του προϋπολογισμού της, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Ένα υπάλληλος της Βιβλιοθήκης θα εκπαιδευτεί για την χρήση του προγράμματος  της ηλεκτρονικής καταλογογράφησης από την Ε.Β.Ε.”
Αυτή την περίοδο εκτελούνται σοβαρές εργασίες στο εσωτερικό της Βιβλιοθήκης με στόχο σύντομα να έχουν ανακαινισθεί όλοι οι εσωτερικοί χώροι. 

Μετά από πίεση του Εφορευτικού Συμβούλιου ο Δήμος προχώρησε στην ανακαίνιση των εξωτερικών χώρων ολόκληρου του μεγάρου του Πνευματικού κέντρου το οποίο όταν αναγέρθηκε το 1958 είχε την ονομασία “Δημόσια Βιβλιοθήκη και Κοινωνικό Κέντρο Ζακύνθου” με ιδιοκτήτη το Υπουργείο Παιδείας. 
Το 1969 οι χρήσεις του Πνευματικού Κέντρου του κέντρου εκδηλώσεων στο ισόγειο (Κόκκινος Βράχος) και ο κινηματογράφος παραχωρήθηκαν στο Δήμο Ζακυνθίων και στο Υπουργείο Παιδείας παρέμειναν οι χώροι της Βιβλιοθήκης και των Αρχείων του κράτους. 
Τελευταία φορά που ανακαινίστηκε το Πνευματικό κέντρο ήταν την περίοδο της Δημαρχίας του αείμνηστου Ανδρέα Λαδικού το 1995.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *