Ζάκυνθος

Έκκληση στους σταφιδοπαραγωγούς να συγκρατήσουν την τιμή του προϊόντος από τον Πρόεδρο του ΕΑΣΖ

Στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα, στα γραφεία της ΣΚΟΣ με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη  Δυτικής Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλου πήρε μέρος ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ Διονύσης Βερτζάγιας ο οποίος κάλεσε τους σταφιδοπαραγωγούς να στηρίξουν το προϊόν και να μην δώσουν την φετινή σταφίδα σε τιμή λιγότερη από 1,5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βερτζάγιας, « στη σύσκεψη πήραν μέρος εμπλεκόμενοι μεταποιητές, συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιώτες έμποροι όπου και συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί με την τιμή της σταφίδας.  Ο παραγωγός δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει το προϊόν αν η τιμή είναι κάτω από 2 ευρώ. Δεσμευτήκαμε λοιπόν όλοι και συμφωνήσαμε πως φέτος δεν μπορεί να ξεκινήσει η συγκέντρωση με λιγότερο από 1,5 ευρώ το κιλό.

Το θέμα δεν είναι μόνο στους εμπόρους αλλά και στους παραγωγούς που πρέπει να αναλάβουν  τις ευθύνες τους και να μην πουλήσουν με λιγότερο».

Περιγράφοντας την κατάσταση ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ είπε: «Υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, ελεύθερη οικονομία, υπάρχει προσφορά  και ζήτηση.  Επαναλαμβάνω όμως ότι και οι παραγωγοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν πρέπει να χαρίσουμε το προϊόν που παράγουμε! Θα οργανώσουμε και μερικές συναντήσεις με τους παραγωγούς για να προσπαθήσουμε με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχουμε την τιμή να μην είναι πολύ χαμηλή.

Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που η τιμή έχει πέσει πολύ χαμηλά και θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να την ανεβάσουμε. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί η δική μας παραγωγή πηγαίνει στο εξωτερικό και  εκεί είναι 1,35. Οι αγρότες να μην δίνουν τη σταφίδα χωρίς να έχουν συμφωνήσει τιμή.  Το πρώτο βήμα έγινε και θα περάσουν τα μηνύματα στο εξωτερικό».

Σημειώνεται πως στη Ζάκυνθο είναι πάνω από 1500 παραγωγοί σταφίδας και ο Πρόεδρος ζήτησε να βοηθήσουν όλοι.

«Μέχρι τώρα πάμε καλά αλλά οι αγρότες  έχουμε μία επιχείρηση χωρίς στέγη. Μία βροχή μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα και είμαστε σίγουροι μόνο όταν η σταφίδα είναι στην αποθήκη» ανέφερε ο κ. Βερτζάγιας για τη φετινή πααγωγή.

Η Επιτροπή

Αναφορικά με την Επιτροπή που έχει συσταθεί με την προτροπή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αναλάβει την προεδρία ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο κ. Βερτζάγιας είπε ότι έχουν σταλεί όλα τα ονόματα και αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο για να αρχίσει να συνεδριάζει.

 «Εκτός από την τιμή, υπάρχουν και πολλά ακόμα προβλήματα που πρέπει να τα δούμε. Για παράδειγμα υπάρχουν αγροτικά προϊόντα που ενώ η τιμή μειώνεται για τον παραγωγό, βλέπουμε ότι στο ράφι αυξάνεται για τον καταναλωτή. Για παράδειγμα η τιμήν της σταφίδας ανέβηκε στο ράφι ενώ για τον παραγωγό μειώθηκε. Από 5,90 πήγε 6,90 το κιλό» είπε ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ Δ. Βερτζάγιας.

Υπενθυμίζεται πως τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τα ακόλουθα:

1. Η διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη Μαύρη Σταφίδα

2. Η εξασφάλιση της εφαρμογής της απόφασης για κατάργηση της ανοικτής τιμής για τη μαύρη σταφίδα.

3. Η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου κίνησης .

4. Η δημιουργία Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη Σταφίδα.

5. Το πρόγραμμα διαφήμισης

6. Η προώθηση της διαδικασίας για την ανάδειξη ισχυρισμού Υγείας για τη σταφίδα.

7. Η οριστική εγγραφή της καλλιέργειας της σταφίδας στον κατάλογο της UNESCO σαν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *