Ζάκυνθος

ΕΑΣΖ: Ζητούνται προτάσεις εξόδου από την κρίση έως τις 8 Μαίου

Τις πιο δύσκολες ημέρες από της συστάσεως του ζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου και οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η σημερινή διοίκηση προσέφυγε σε εκλογική διαδικασία φέρνοντας στη Γενική Συνέλευση των Αγροτών την “καυτή πατάτα” των αποφάσεων βάσει των οποίων θα γίνουν οι χειρισμοί της επόμενης ημέρας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την ιστορία του Συνεταιριστικού Κινήματος των Αγροτών καθώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την άμεση εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του, υπό όρους και συνθήκες που δεν μπορούν ακόμα να διευκρινιστούν επαρκώς καθώς θα εναπόκειται να αποφασίσουν, είτε η η παλιά Αγροτική Τράπεζα που σήμερα εμφανίζεται με το όνομα των εκκαθαριστών, είτε τα διάφορα μεσιτικά γραφεία της αγοράς.

Το δυσάρεστο για την πλευρά των συνεταιρισμένων αγροτών είναι ότι απουσιάζει κάθε κυβερνητική παρέμβαση πέραν εκείνων που προβλέπονται από τις σχετικές πράξεις της τράπεζας της Ελλάδος. Μαζί της απουσιάζει και κάθε προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο να υποστηριχθεί  Συνεταιρισμός ως διαχρονικός θεσμός διαχείρισης των αγροτικών ζητημάτων.

Ως εκ τούτου καθίσταται πλέον μονόδρομος οι όποιες εξελίξεις υπάρξουν να υπαγορεύονται πλέον από καθαρά Τραπεζικά κριτήρια παρά το γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επιβαρύνθηκαν με υπέρογκους τόκους που ποτέ καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να ελαφρύνει όπως συνέβη με πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τα διλήμματα είναι μεγάλα όπως μεγάλες είναι και οι διαφωνίες στους κόλπους του Συνεταιρισμού.

Γιατί τώρα εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου όχι στον κανονικό χρόνο, διερωτώνται πολλά στελέχη που εκφράζουν φόβους για πολύ χειρότερες εξελίξεις στο μέλλον από αυτές που στην παρούσα φάση συζητούν.

Ποια είναι η θέση του Συνεταιρισμού απέναντι στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η δημιουργία Α.Ε. για την διαχείριση της περιουσίας του;

Οι συνεταιρισμένοι αγρότες που στο παρελθόν  αριθμούσαν τους 3.000 και σήμερα έχουν απομείνει, με τα νέα κριτήρια μόνο 295 θα κληθούν στις 8 Μαίου να εκλέξουν νέα διοικητικό Συμβούλιο επιφορτισμένο να λάβει τις πιο κρίσιμες αποφάσεις στην ιστορία του Συνεταιρισμού στη Ζάκυνθο.

Θα ήταν ευχής έργον εάν μέχρι τότε ειδικοί επιστήμονες, τραπεζικοί και  οικονομολόγοι μπορούσαν αν βοηθήσουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στην αποτελεσματική διαχείριση ορισμένων από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει!

Ένα σχόλιο

  1. Εδώ και 20 χρόνια γινόταν προτάσεις στη Διοίκηση αλλά τις αγνοούσε.
    Έγιναν ακόμη και γραπτές οι προτάσεις για καλύτερη διαχείριση και αύξηση των εσόδων.
    Τώρα που αγρίεψαν οι Τράπεζες μόνο η οδός της πώλησης απομένει!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *