Ζάκυνθος

ΕΑΣΖ: Βαρύ κατηγορώ από το Εποπτικό Συμβούλιο για τα χρέη των 9 εκ. € του Συνεταιρισμού

Μετά από τριών ωρών ενημέρωση και συζήτηση ολοκληρώθηκε χθες η έκτακτη συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού αφού πρώτα ασκήθηκε κριτική για το μεγάλο χρέος που υπάρχει αυτή τη στιγμή και επί της ουσίας «έχει δέσει χειροπόδαρα» τον ΕΑΣΖ.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφορά την οφειλή στην πρώην ΑΤΕ η οποία έχει διογκωθεί υπέρμετρα από τους τόκους ενώ οφειλές υπάρχουν προς το δημόσιο, τους εργαζομένους κλπ. Μεταξύ αυτών που έγιναν γνωστά είναι ότι οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου και ότι ο σημερινός Πρόεδρος θα είναι ξανά υποψήφιος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Η συνέλευση ξεκίνησε με την ενημέρωση του Εποπτικού για τα οικονομικά, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έγινε ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης. Η κριτική ήταν σφοδρή, οι τοποθετήσεις αρκετές και η απόδοση πολιτικών ευθυνών σε όλες τις κυβερνήσεις ακόμα μεγαλύτερη.

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας του Συνεταιρισμού κι αν υπάρχουν ευθύνες για τη διόγκωση του χρέους.
Απαντήσεις έδωσε ο Διευθυντής ο οποίος περιέγραψε την έναρξη των οικονομικών προβλημάτων από το κλείσιμο της Αγροτικής τράπεζας, αναφέρθηκε σε αδιαφορία των ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έδινε μόνο υποσχέσεις αλλά και σε κοροϊδία της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία πήγε αντιπροσωπεία του ΕΑΣΖ.
Οι υπεύθυνοι του Εποπτικού κ. Σκιαδόπουλος και καλαμαράς είπαν ότι το χρέος είναι περί τα 7 εκ. € στην πρώην ΑΤΕ και 1,8 εκ. € τα υπόλοιπα. Ζήτησαν πληροφορίες για τις επιταγές στο πρατήριο γεωργικών εφοδίων και για την κάθε μείωση του τζίρου του.

Ζητήθηκε επίμονα να γίνει ενημέρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο για το πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο και μετά από αντεγκλήσεις πήρε το λόγο ο Διευθυντής ο οποίος εξήγησε ότι δεν εκπροσωπεί το ΔΣ.
Ο κ. Βισβάρδης είπε πως η κατάσταση βρίσκεται στο μη περαιτέρω και ζήτησε να βοηθήσουν όλοι και ο καθένας από την πλευρά του για να μην κλείσει η οργάνωση και να μην πουληθεί η ακίνητη περιουσία της που είναι και ο στόχος των δανειστών.

«Οι οφειλές στην πρώην ΑΤΕ δημιούργησαν αλυσιδωτές καταστάσεις. Το 2021 έκλεισαν μέσα σε ένα βράδυ την ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ο Συνεταιρισμός μετά πλήρωνε με 9% τόκο, υποθηκεύτηκαν όλα μας τα ακίνητα και έπαιρναν τις 150 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο που ήταν τα ενοίκια από τα κτίριά μας. Το αρχικό χρέος ήταν 2.900.000 ευρώ. Την PQH την έστησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ζητήσαμε να υπάρξει πολιτική απόφαση, πήγαμε σε όλους τους Υπουργούς Γεωργίας και στον Διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα που μας κορόιδεψε. Εμείς πήγαμε δικαστικά για να βρούμε το δίκιο μας και η PQH μας έβγαλε διαταγές πληρωμής. Η προσπάθειά μας είναι να χαθούν όσο γίνεται λιγότερα χρήματα και να πουλήσουμε όσο γίνεται λιγότερα ακίνητα» είπε ο Διευθυντής, που σημείωσε πως πρέπει να βρεθούν κεφάλαια για να μπορέσει να δουλέψει ο Συνεταιρισμός.

Στις παρεμβάσεις τους ο Δ. Κακολύρης είπε ότι άλλοι Συνεταιρισμοί έφτιαξαν Ανώνυμες Εταιρείες και πρότεινε να γίνει το ίδιο και στη Ζάκυνθο, ο Ν. Φαραός είπε ότι πρέπει να ξεφύγουν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και έφερε ως πρότυπο τους Συνεταιρισμούς σε Κρήτη και Τύρναβο. Ο Τ. Συγούρος είπε ότι χάθηκε χρόνος με τους δικηγόρους και τα δικαστήρια και ότι λύση είναι η πώληση ακινήτων.

Ο Γ. Ανδρωνάς ζήτησε να δοθούν απαντήσεις από τη διοίκηση και συμπλήρωσε ότι δεν είναι ικανή να κάνει τίποτα. Στο τέλος πρότεινε να συσταθεί μία επιτροπή για να ασχοληθεί με την πώληση των ακινήτων, αλλά ήδη η Συνέλευση είχε αρχίσει να διαλύεται και δεν έγινε ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος Α. Αντίοχος είπε ότι έκανε αγορές και πήρε πρωτοβουλίες που ήταν καλές για τον ΕΑΣΖ όπως το κτίριο στο Λυκούδι, το ακίνητο στην Αναπαύσεως και το Οινοποιείο. Επεσήμανε πως δεν θα φύγει αλλά θα συνεχίσει και θα παλέψει γιατί η Οργάνωση είναι ζωντανή και η περιουσία της είναι 15 εκ. €.
Τέλος στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις πωλήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και με την αύξηση του ειδικού φόρου για το κρασί. Αναφέρθηκε πως οι μισθοί δεν αυξήθηκαν στους εργαζόμενους από το 2008 και και ότι από τα αγροτικά προϊόντα έχει μέλλον το λάδι αλλά όχι η σταφίδα.

2 σχόλια

  1. Η πώληση ακινήτων είναι η μόνη σωτηρία,στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Ένωση.
    Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση και ένα κύκλωμα “παρατραπεζών” που σκοπός τους είναι η διάλυση των εναπομείναντων Γ.Συνεταιρισμών.
    Απ τη στιγμή που δεν υπάρχει “φως” για περισσότερα έσοδα δυστυχώς η πώληση είναι η μόνη λύση.
    Αν ομως δεν υπάρξει συσπείρωση και των αγροτών-μελλών, το μέλλον είναι μαύρο ακόμη και αν εξοφληθεί το χρέος.
    Συστήνω στα παλαιά μέλη του Δ.Σ. να μην ξαναβάλλουν υποψηφιότητα για ευνόητους λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *