Ζάκυνθος

ΕΑΣΖ: Τιτάνια η προσπάθεια για να ξεκαθαρίσουν οι επικαλύψεις αγροτικών εκτάσεων

Δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία με τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών καθώς οι αλλαγές που προώθησε το αρμόδιο υπουργείο δεν θα γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου κάνει προσπάθεια με το προσωπικό που διαθέτει, να ξεκινήσει την παραλαβή των αιτήσεων και την ηλεκτρονική τους προώθηση. Όμως βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα και σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο νέος Πρόεδρος Διονύσης Βερτζάγιας, υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους παραγωγούς για να προσέλθουν και να τακτοποιηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να διορθωθούν λάθη επικαλύψεων στις αγροτικές καλλιέργειες που έγιναν στο παρελθόν, για λόγους που δεν θα αναπτυχθούν επί του παρόντος, όμως είναι άδικο να πληρώνουν τα σπασμένα εκείνοι που δεν ευθύνονται.

Το νέο δεδομένο για τη φετινή χρονιά αφορά τη δυνατότητα των παραγωγών να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά κάνοντας την αίτηση από την ψηφιακή πύλη  gov.gr, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση θα προκύψουν προβλήματα για τη Ζάκυνθο η οποία έχει σοβαρές επικαλύψεις εκτάσεων, έχουν εντοπιστεί από τους τηλεπισκοπικούς ελέγχους αλλά δεν έχουν διορθωθεί ούτε από τον ΕΑΣΖ ούτε από την κυβέρνηση.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε πρόσφατα για τα εξής: Στην οριστική υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ των δικαιούχων στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) για την λήψη των άμεσων επιδοτήσεων μπορούν να προχωρήσουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, καθώς και περισσότερα από 490 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η μεταφορά της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος, πέραν από την μείωση του κόστους, συνοδεύεται με μια σειρά από ενέργειες θεσμικής ενδυνάμωσης της θέσης και του ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενόψει της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την επόμενη περίοδο.

Κατόπιν σχετικής συμφωνίας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά απευθείας πρόσβαση στους πλέον πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται τόσο η εργασία των ΚΥΔ να συλλέξουν ορθές αιτήσεις, όσο και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την διεξαγωγή καθολικών συνεχών προληπτικών ελέγχων (οι οποίοι προβλέπονται στην νέα ΚΑΠ) για την διασφάλιση της δίκαιης και σύννομης κατανομής των κοινοτικών πόρων.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαλειτουργεί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εφαρμόσει απρόσκοπτα τους απαραίτητους ελέγχους, όπως αυτοί περιγράφονται στις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού».

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *