Ζάκυνθος

ΕΑΣΖ: Προσπάθεια να συγκρατηθεί η τιμή της σταφίδας στο 1,5 € για τον παραγωγό

Την Τρίτη 30-8 ήταν προγραμματισμένη η γενική Συνέλευση της ΣΚΟΣ στην αχαϊκή πρωτεύουσα και σε αυτήν έλαβε μέρος από τη Ζάκυνθο ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Διονύσης Βερτζάγιας.

Ένα από τα θέματα συζήτησης στη ΣΚΟΣ ήταν και η τιμή της σταφίδας, η οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς κατεβαίνει για τον παραγωγό, ο οποίος με τη σειρά του δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα της καλλιέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθεί η τιμή της σταφίδας στο 1,5 ευρώ το κιλό και αυτό να είναι το χαμηλότερο ποσό το οποίο θα δώσουν οι έμποροι  στους σταφιδοπαραγωγούς.

Σε δηλώσεις του στον –Ε- ο κ. Βερτζάγιας είπε ότι στην Πάτρα ξεκίνησαν συναντήσεις με τους μεταποιητές ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα με την τιμή της σταφίδας. «Κανένας παραγωγός δεν πρόκειται να συνεχίσει να παράγει και οι σταφίδες θα ξεριζωθούν αν συνεχίσουμε έτσι. Πρόσφατα έγινε  κι άλλη συνάντηση στην Πάτρα, πριν από ένα μήνα περίπου, αλλά αυτά που είπαμε έμειναν στα λόγια και δεν έγιναν έργα. Κάποια στιγμή το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να δούμε αν θέλουν να υπάρχει πρωτογενής τομέας. Μήπως πρέπει να γίνουμε όλοι κηπουροί και γκαρσόνια; Κανείς δεν περίμενε τον κορονοϊό, κανείς δεν περίμενε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα συζητούν την έλλειψη τροφίμων γιατί έχουμε και μεγάλη ξηρασία» είπε ο κ. Βερτζάγιας.

Ακόμα κι αν οι αγρότες πάρουν 1,5 ευρώ το κιλό, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα γιατί έχουμε τις αυξήσεις σε φυτοφάρμακα και αγροτικά εφόδια.

«Με την τιμή της σταφίδας ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει αλλά γνωρίζουμε πως φέτος θα υπάρξει μία μείωση της παραγωγής γιατί την περασμένη εβδομάδα είχαμε βροχές στη δυτική Πελοπόννησο που έπληξαν την παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας» συμπλήρωσε ο κ. Βερτζάγιας και είπε ότι τώρα δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να περιμένουν τις εξελίξεις.

Σημαντικό είναι οι σταφιδοπαραγωγοί να μην πουλάνε το προϊόν τους χωρίς να έχουν συμφωνήσει τιμή με τους εμπόρους και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού εξήγησε ότι αν συμβαίνει αυτό, οι έμποροι κρατάνε τη σταφίδα στις αποθήκες τους και παίζουν αυτοί το παιχνίδι με τις τιμές.

Μία ακόμα πληροφορία που έδωσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ότι η ασθένεια  ξυλέλα έχει φτάσει στη χώρα μας και πλήττει την κορωνέϊκη ελιά όπως και την ελιά καλαμών. «Δεν γίνονται έλεγχος στις πύλες εισόδου όπου τα φυτώρια εισάγουν νεαρά δέντρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ξυλέλα ξεκίνησε από τις πικροδάφνες» είπε ο κ. Βερτζάγιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *