Ζάκυνθος

ΕΑΣΖ: Πλήρης καταγραφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε όλο το νησί

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία πήρε η διοίκηση του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου, η οποία αφορά την σωστή καταγραφή των αγροτικών εκτάσεων, ώστε να σταματήσουν τα προβλήματα που προκαλούνται από τις επικαλύψεις.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στα τέλη του Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία με την καταγραφή και όλοι οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν την πραγματική έκταση που διαθέτουν και καλλιεργούν, χωρίς να υπερβούν τα στρέμματα που είναι δικά τους.

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η τεράστια προσπάθεια σχετίζεται με τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και έχουν επιπτώσεις στο ζήτημα των επιδοτήσεων, καθώς ορισμένοι παραγωγοί έχουν δηλώσει για δικά τους, χωράφια που ανήκουν σε άλλους και δημιουργούν μόνιμες εστίες αντιπαραθέσεων .

Αν  και είναι γνωστό τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια στη Ζάκυνθο, όπου αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις δηλώνοντας τις καλλιέργειες άλλων αγροτών, μέχρι τώρα ποτέ δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε εντοπίσει αυτά τα προβλήματα, αλλά μεμονωμένα.

Το εγχείρημα του Συνεταιρισμού είναι μεγάλο και δύσκολο. Όμως αν δεν ξεκινήσει τώρα η σωστή καταγραφή, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται οι νόμιμοι αγρότες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγραφή των καλλιεργειών θα αρχίσει από περιοχές του κόλπου Λαγανά όπου υπάρχει το κτηματολόγιο και έτσι θα μπορεί να γίνει διασταύρωση των στοιχείων.

Την πρωτοβουλία της διοίκησης του Συνεταιρισμού πρέπει να την βοηθήσουν όλες οι τοπικές αρχές και φυσικά να την στηρίξουν οι ίδιοι οι παραγωγοί γιατί είναι προς το συμφέρον τους και θα είναι ήσυχοι ότι θα λάβουν τις σωστές επιδοτήσεις για τα προϊόντα που παράγουν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μπει τάξη σε αυτό το ζήτημα, αρκετούς μήνες πιο πριν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις εκλογές που έγιναν για τη νέα διοίκηση.

Οι αγρότες οι οποίοι κατά καιρούς ζητούσαν ενημέρωση για τα αγροκτήματά τους δεν μπορούσαν να βρουν την άκρη και προφανώς ούτε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους έδινε απάντηση. Όμως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι γνωστό προ πολλού και σχετίζεται με παράνομες συμπεριφορές αρκετών αγροτών που δηλώνουν ως δικά τους αγροτικά κτήματα για να λαμβάνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τώρα θα βρεθεί η άκρη του νήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *