Ζάκυνθος

Δρ. Κουτσούμπας: Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των αγωγών πριν την περίοδο ωοτοκίας

Στην τελευταία του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσσος Κουτσούμπας μίλησε για τις καταγγελίες που αφορούν τους παράνομους αγωγούς στον Κόλπο του Λαγανά αλλά και για το έργο που αφορά την σφράγιση των  γεωτρήσεων πετρελαίου στον υδρο- βιότοπο στο Κερί.

Ξεκινώντας  από το ζήτημα των παράνομων αγωγών στον Κόλπο του Λαγανά, ανέφερε πως η αποκάλυψη έγινε εντελώς τυχαία από την μετακίνηση της άμμου στην περιοχή και οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες προφανώς δεν είχαν εντοπίσει την ύπαρξη αγωγών στην περιοχή νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι δε θα  ήταν η πρώτη φορά που κολυμπούσαν εκεί. Ζήτησε την ολοκλήρωση των εργασιών απομάκρυνσης των παράνομων αγωγών πριν το Πάσχα οπότε και ξεκινά η περίοδος ωοτοκίας της χελώνας.

«Δεν είναι αρμοδιότητα δική μας να ξέρουμε την προέλευση των αγωγών και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν την εικόνα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή. Έγιναν κάποιες ενέργειες για την απομάκρυνση τμημάτων των αγωγών , παρουσία και των εκπροσώπων του ΕΘΠΖ, αλλά είναι προφανές πως αυτή η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να συνεχιστεί. Ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή εντός των ορίων του Πάρκου η απομάκρυνση και των υπόλοιπων αγωγών θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας» τόνισε.

Για το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση οικολογικών διεργασιών του Υγροτόπου Λίμνης Κεριού Ζακύνθου: Σφράγιση τριών (3) παλαιών γεωτρήσεων υδρογονανθράκων και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων» σημείωσε πως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρακαταθήκης που αφήνει ο Φορέας για το νησί, θυμίζοντας πως οι προσπάθειες για το συγκεκριμένο έργο έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Τώρα η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται για την σφράγιση τριών γεωτρήσεων σε μια παρέμβαση που θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αν και ο  αρχικός σχεδιασμός του Πάρκου περιελάμβανε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση. 

Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *