Ζάκυνθος

Διοικητής Πυροσβεστικής: Έχουμε επάρκεια σε προσωπικό και μέσα

Καμπανάκι κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών αυτές τις ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον αέρα χτύπησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου Κωνσταντίνος Τσιώπος ο οποίος με δηλώσεις του στον –Ε- επεσήμανε πως τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά για όποιος εντοπιστεί να βάζει φωτιά ακόμα και αν πρόκειται για αγρότες που καίνε χόρτα. Με την ευκαιρία έκανε γνωστό ότι έρχεται συχνά στο νησί μας κλιμάκιο από τη Διεύθυνση αντιμετώπισης εμπρησμών.

«Το μυστικό στην πυροπροστασία είναι η πρόληψη. Όσο έτοιμοι κι αν δηλώνουμε ότι είμαστε, όσο καλά κι αν χρησιμοποιούμε ανθρώπινους πόρους και μηχανήματα, αν υπάρχουν φωτιές είναι δεδομένο πως θα μας δυσκολέψουν και θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτό το βλέπουμε καθημερινά και πρέπει να προσέχουμε να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από αμέλεια. Οι πολίτες είναι το κέντρο της πρόληψης.

Αν οι πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι και ακούνε τις οδηγίες  και δείχνουν ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον και είναι προσεκτικοί, τότε είναι σίγουρο ότι θα μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τον κίνδυνο εκδήλωσης των πυρκαγιών» σημείωσε ο Διοικητής.

Αυτό το διάστημα είναι από τα πιο δύσκολα για το έργο της Πυροσβεστικής και ο Διοικητής δήλωσε: «Τώρα είμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και οι επόμενοι δύο μήνες δεν θα είναι εύκολοι για μας. Θα χαρώ αν δεν είναι δύσκολοι για τους κατοίκους του νησιού αλλά μόνο για μας τους πυροσβέστες. Οι καταστροφές δημιουργούν κινδύνους για όλους και οι πυρκαγιές δεν κάνουν καλό σε κανέναν».

Ερωτηθείς για τα βοήθεια που προσφέρουν τα αεροπλάνα στην πυρόσβεση ο Διοικητής είπε: «Η έγκαιρη επέμβαση και η εναέρια βοήθεια είναι σωτήριες για περιουσίες και για φυσικό περιβάλλον. Το θέμα είναι αν είναι εύκολο να τα έχουμε αμέσως, δηλαδή αν μπορούμε άμεσα να κάνουμε προσέγγιση του πυροσβεστικού οχήματος στην πυρκαγιά γιατί η Ζάκυνθος έχει αρκετά δύσβατα σημεία, όπως επίσης με τα εναέρια μέσα. Μπορεί να υπάρχει μία ευαισθησία για το νησί της Ζακύνθου αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται την ίδια στιγμή και σε άλλες περιοχές. Αν τα εναέρια μέσα κάνουν κατάσβεση σε άλλες πυρκαγιές  δεν είναι εύκολο να κινητοποιηθούν πολλά μαζί και άμεσα για τη Ζάκυνθο. Επίσης αν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες τότε υπάρχουν φωτιές και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όποιος βάλει φωτιά αυτή την περίοδο είναι εγκληματίας. Τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα και ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ».

Αναφορικά με τη συμπεριφορά των συμπολιτών μας ο Διοικητής ανέφερε: «Εγώ έχω παρατηρήσει ότι οι Ζακυνθινοί είναι ευαισθητοποιημένοι και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους. Υπάρχει εθελοντισμός και η Πολιτική Προστασία δίνει αγώνα για την προστασία του νησιού.

Κάποια πράγματα δεν πρέπει να γίνονται αυτή την εποχή, όπως οι θερμές εργασίες με τροχό, η το κάψιμο ξερών χόρτων. Κάθε χρήση πυρός απαγορεύεται και τα πρόστιμα είναι υψηλά. Βέβαια το θέμα είναι να μην έχουμε πυρκαγιές κι όχι να επιβάλλουμε πρόστιμα.

Τα δάση της Ζακύνθου έχουν καεί πολλές φορές  αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως ότι καίγεται μετά ξαναβγαίνει υποβαθμισμένο.  Δεν έχει την ίδια ομορφιά και την ίδια βαρύτητα το δάσος μετά από δύο φωτιές. Τα αναγενόμενα δάση δεν είναι καθαρισμένα και έχουν πολύ καύσιμη ύλη. Τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές έχουν άλλη δυναμική και αυτό σχετίζεται με την κλιματική κρίση και με το γεγονός ότι τα δάση δεν καθαρίζονται. Παλιά είχαμε τους κτηνοτρόφους στην ύπαιθρο που έκαναν σημαντική δουλειά αλλά τώρα δεν υπάρχουν.

Παλιά μπορεί να υπήρχε ανάμεσα σε ένα πευκοδάσος και μία καλλιεργήσιμη έκταση η οποία λειτουργεί ως αντιπυρική ζώνη».

Προσωπικό

Για το προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες στην Πυροσβεστική ο κ. Τσιώπος είπε ότι φέτος είμαστε καλά σε σχέση με άλλα χρόνια. «Με την δημιουργία των εποχικών κλιμακίων είμαστε περισσότεροι αν και αυτό είναι σχετικό γιατί σε μία μεγάλη φωτιά μπορεί να μην φτάσουν. Το θέμα είναι να μην γίνει το κακό και να προλάβουμε. Ενισχύσεις έρχονται όταν το ζητήσουμε και στην Πυροσβεστική έχουμε μετακίνηση δυνάμεων και προβλέπονται αυτές οι διαδικασίες.

Επίσης υπάρχει επάρκεια σε οχήματα. Η πρώτη δύναμη κρούσης είναι ικανοποιητική» ανέφερε ο κ. Τσιώπος.  

Για το νερό ο Διοικητής είπε ότι πάντα είχε πρόβλημα η Ζάκυνθος. Συμπλήρωσε ότι χρησιμοποιούν τα υδροστόμια που υπάρχουν σε διάφορα σημεία. Υπάρχει συνεργασία με την Πολιτική Προστασία Δήμου και Περιφέρειας και άμεσα έρχεται νερό με υδροφόρα οχήματα.

Φωτιά στο ΚΔΑΥ

Για τη φωτιά στο ΚΔΑΥ που είναι οι εγκαταστάσεις του πρώην Συνδέσμου Καθαριότητας ο κ. Διοικητής είπε ότι «αντιμετωπίστηκε άμεσα. Αν δεσμεύονται οχήματα στις 3 το μεσημέρι για να σβήσουν σκουπίδια, τα παίρνουμε από κάπου αλλού. Χρειάστηκαν 4 ώρες για να σβηστεί. Εξετάσαμε μήπως προέκυπταν θέματα από τους καπνούς στην προσγείωση και την απογείωση των αεροπλάνων.

Η φωτιά ξέσπασε σε εσωτερικό χώρο. Γίνεται προανάκριση και δεν μπορούμε ακόμα να πούμε κάτι. Την ώρα που πήγαμε δεν είχε κόσμο στο χώρο».

Τέλος για το θέμα των ελέγχων που γίνονται από ανώτερα κλιμάκια όταν ξεσπούν πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, ο Διοικητής είπε ότι «τώρα έρχονται στο νησί κλιμάκια από τη Διεύθυνση αντιμετώπισης εμπρησμών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *