Ζάκυνθος

Διοικητής Νοσοκομείου: Μειωμένα τα δηλωμένα περιστατικά Covid στη Ζάκυνθο αλλά χρειάζεται προσοχή

Την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, τις ελλείψεις που υπάρχουν και τα αιτήματα για στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και για τις εξελίξεις με την πανδημία, ενημέρωσε ο Διοικητής Γιώργος  Ραγκούσης ο οποίος ζήτησε από τους συμπολίτες μας να επιδείξουν σύνεση και προσοχή με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και αυτό το χειμώνα. Επιπλέον έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να φέρουμε γιατρούς στη Ζάκυνθο και να καλύψουν ανάγκες σε νευραλγικές κλινικές.

Ο κορονοϊός

Αναφερόμενος στην πανδημία για φέτος που είναι η τρίτη χρονιά εφαρμογής μέτρων, ο κ. Ραγκούσης είπε: «Υπάρχει ειδοποίηση  ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί έχουμε την παραλλαγή της ΟΜΙΚΡΟΝ και θα ενταθούν τα κρούσματα γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους υγειονομικούς κανονισμούς. Δεν θέλω να τρομοκρατώ αλλά χρειάζεται προσοχή.

Τώρα αίμαστε σε μείωση από  πλευράς εμφανιζόμενων  δηλωμένων περιστατικών. Στην κλινική Covid νοσηλεύουμε ένα περιστατικό. Από  την πολιτική ηγεσία υπάρχει ενημέρωση ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν αύξηση των κρουσμάτων»

Ειδικά για τη χρήση μάσκας ο Διοικητής είπε ότι «τη μάσκα πρέπει να την θεωρούμε σαν αναγκαίο εξάρτημα στην καθημερινότητά μας».

Απολογισμός  καλοκαιριού

Για την τουριστική χρονιά που φεύγει ο Διοικητής είπε ότι φέτος τα περιστατικά που έπρεπε να πάνε στο Νοσοκομείο ήταν περισσότερα λόγω της αύξησης του αριθμού των τουριστών και άρα αυξήθηκαν και τα ατυχήματα.

«Αυξήθηκαν τα περιστατικά που χρειάζονταν χειρουργικές ειδικότητες, άλλωστε οι τουρίστες έχουν έφεση να προτιμούν τα οχήματα «γουρούνες»  και γίνονται πολλά ατυχήματα γιατί δεν έχουν γνώση και του οδικού δικτύου της Ζακύνθου. Πολλά τροχαία έχουν γίνει γιατί δεν γνωρίζουν τους δρόμους, έχουν μπει από περιφερειακό σε κεντρικό δρόμο και έχουν συγκρουστεί με διερχόμενα» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Ο Διοικητής μίλησε με παραδείγματα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που δούλεψαν οι γιατροί και το άλλο προσωπικό μέσα στην τουριστική περίοδο. 

«Με τις ικανότητες του προσωπικού καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε  στις δυσκολίες αυτές σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Να αναφέρω πως υπήρχε ημέρα, μετά την εορτή του Αγίου, που μετρήσαμε 25 ατυχήματα και είναι απίστευτος αριθμός. Ούτε μεγάλο Νοσοκομείο δεν θα μπορούσε να πει ότι θα ήθελε να του τύχει κάτι τέτοιο! Βέβαια τα αντιμετωπίσαμε.

Εκείνο που παρατηρήθηκε φέτος το καλοκαίρι ήταν οι πνιγμοί στη θάλασσα ή σε πισίνες».

Οι ελλείψεις

Ερωτηθείς για τα προβλήματα με την έλλειψη γιατρών ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα  και πρέπει να δουλεύουν όλα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση και υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό  σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας. Όμως θέλω να απεικονίσω την πραγματική εικόνα του Νοσοκομείου μας.

Τώρα στην Παθολογική κλινική υπηρετούν 3 γιατροί και όχι 1 όπως είχε ακουστεί κάποια στιγμή.

Για την Καρδιολογική κλινική τώρα και σε αυτή υπηρετούν 2 γιατροί, καθώς μετακινήθηκε ένας γιατρός από το ΙΚΑ και υπηρετεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Τώρα «τρέχει»  μία προκήρυξη 6 μόνιμων θέσεων για καρδιολογία και για παθολογία. Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά μας να καλυφθούν αυτές οι θέσεις και γι΄ αυτό γίνεται μεγάλη κινητοποίηση και εγώ προσωπικά  θέλω να δω αν υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτή την προκήρυξη. Γνωρίζω λοιπόν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 3 καρδιολόγους και οι 2 από αυτούς έχουν πρώτη επιλογή τη Ζάκυνθο. Μίλησα μαζί τους και δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άλλο Νοσοκομείο, θέλουν να έλθουν στη Ζάκυνθο. Ο ένας θέλει να έλθει στη Ζάκυνθο ως επικουρικός από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Είναι σημαντική ενίσχυση να έχουμε αυτά τα άτομα στην Καρδιολογική κλινική.

Έχει βγει η θέση του μαιευτήρα και υπάρχει ενδιαφέρον από 13 γιατρούς. Ενδιαφέρον υπάρχει για τη θέση του χειρουργού και του ψυχιάτρου. Όμως δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για  τη θέση του παθολόγου. Έχουν γίνει προσπάθειες από τον διοικητή της  6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και από το Βουλευτή. Προκηρύξαμε λοιπόν 11 θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Αυτά γίνονται στοχευμένα και δεν αρκεί η προκήρυξη, χρειάζεται να ασχοληθούμε, να έχουμε επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους και να τους ενημερώσουμε για τα προτερήματα του Νοσοκομείου.

Μας βοηθάει ένας επιπλέον ορθοπεδικός για 6 ημέρες την εβδομάδα και επιθυμεί από τον Ιανουάριο να έλθει μόνιμα στη Ζάκυνθο. Υπάρχει κι άλλος ένας ορθοπεδικός, ο 4ος για τη θέση του επικουρικού  και από τον καινούργιο χρόνο θα έχουμε 4 ορθοπεδικούς στο Νοσοκομείο Ζακύνθου».

Οι συνταξιοδοτήσεις

Μεταξύ άλλων γνωρίζουμε πως κάποιοι γιατροί παίρνουν την σύνταξή τους γιατί συμπλήρωσαν τα όρια ηλικίας και εργασίας και ως εκ τούτου αναχωρούν από το Νοσοκομείο τα τέλη του Δεκέμβρη. Για το ζήτημα αυτό ο Διοικητής Γιώργος Ραγκούσης είπε ότι έχει εξεταστεί  η περίπτωση να μην φύγουν ακόμα και να υπάρξει παράταση στο χρόνο παραμονής τους στην εργασία.

«Γίνονται προσπάθειες για παράταση παραμονής  κάποιων γιατρών που επίκειται η συνταξιοδότησή τους και ζητάμε να μείνουν για κάποιο διάστημα ακόμα. Θέλω να ενημερώσω ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά δεν έχουμε τεράστια προβλήματα όπως σε άλλα Νοσοκομεία»  κατέληξε ο Διοικητής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *