Ζάκυνθος

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Ξένος: “Το σύστημα της καθαριότητας θέλει αναδόμηση”

Στη σκιά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων (που συνεχίζονται) και καθώς τα προβλήματα με την καθαριότητα αυξάνονται αν και βρισκόμαστε στο φθινόπωρο, μίλησε στον –Ε- για το ζήτημα αυτό ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει επί μακρόν Πρόεδρος του Συνδέσμου καθαριότητας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Σημαντικό είναι να αλλάξει το σύστημα λειτουργίας καθώς έχουν γίνει αλλαγές τόσο σε διοικητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, θέμα για το οποίο ο κ. Ξένος είπε: «Το σύστημα της καθαριότητας θέλει αναδόμηση και αυτό αφορά όλους τους τομείς γιατί έχει αλλάξει ο χάρτης. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα δρομολόγια γιατί είναι διαφορετικό όταν πήγαιναν στο Σκοπό και άλλο τώρα που έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης και μετά πηγαίνουν στο Λίβα στην άλλη άκρη της Ζακύνθου. Όπως είπε και ο Δήμαρχος δεν γίνεται τα σκουπίδια να κάνουν βόλτα από τις Μαριές, να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και μετά να ξαναπηγαίνουν στα βουνά για να φτάσουν στο Λίβα. Επιβαρύνονται τα πάντα και συγκεκριμένα η κίνηση, οι εργαζόμενοι, η ποσότητα των καυσίμων κλπ. Χρειάζεται να υπάρχει μόνιμο απορριμματοφόρο στο Λίβα για να μαζεύει τα σκουπίδια από την γύρο περιοχή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα αλλά θέλει αναμόρφωση όλου του συστήματος και το πιο σκληρό είναι ο αγώνας δρόμου με το χρόνο».
Μία ακόμα πρόταση του κ. Ξένου προς το Δήμαρχο για να απεμπλακεί από σειρά προβλημάτων ήταν η ακόλουθη: «Το έχω πει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και το προβλέπει ο νόμος ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου πρέπει να κατατίθεται ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για να διατυπωθούν απόψεις, μετά να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και ο τελικός προϋπολογισμός να κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο και τα τέλη του Νοέμβρη να έχει ψηφιστεί. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει εγκριθεί. Αυτό γίνεται γιατί με βάση τον προϋπολογισμό θα συνταχθούν οι μελέτες, θα δημοπρατηθούν, θα έχουμε αναδόχους και ο Δήμος θα είναι προετοιμασμένος για την τουριστική περίοδο από τον Απρίλιο μήνα. Αν γίνει η όλη διαδικασία όπως την έκανε πέρυσι ο Δήμος, οι δημοπρασίες θα γίνουν αργά και θα φτάσουν τα μέσα του καλοκαιριού, εποχή που ο Δήμαρχος παραπονιέται για τις υπηρεσίες που δεν προμηθεύονται τα ανταλλακτικά».
Ερωτηθείς για το ποιος έχει την ευθύνη των παραπάνω, ο πολιτικός ή ο προϊστάμενος, ο κ. Ξένος απάντησε πως τα υπηρεσιακά στελέχη εκτελούν εντολές και ο προγραμματισμός γίνεται από τα πολιτικά πρόσωπα που παρακινούν τις υπηρεσίες να τρέξουν.
«Στο Δήμο δεν έχουμε προσωπικό για να στελεχώσει τις υπηρεσίες και ορισμένες φορές υπολειτουργεί γιατί έγιναν μετατάξεις, μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις και συνταξιοδοτήσεις. Δεν προστέθηκε έμπειρο προσωπικό για να στελεχώσει τις υπηρεσίες. Αν προσθέσουμε ότι δεν πιέζονται την κατάλληλη στιγμή, το αποτέλεσμα είναι να σερνόμαστε πίσω από τα γεγονότα. Ακούμε λοιπόν το Δήμαρχο στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο να λέει πως «σήμερα τον ενημέρωσαν πως δεν έχουν πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρέας Ξένος.
Επιπλέον ο κ. Ξένος συμπλήρωσε: «Το πρώτο πράγμα που θα έκανε να κάνει ο Δήμαρχος από την αρχή της θητείας του ήταν αυτό που η νομοθεσία του δίνει το δικαίωμα, δηλαδή να βρει και να ορίσει ένα Γενικό Γραμματέα για να οργανώσει τις υπηρεσίες. Επίσης έπρεπε να ορίσει Αντιδημάρχους στους ευαίσθητους τομείς, αλλά ούτε αυτό δεν έκανε!».

Ο Λίβας

Αναφορικά με το Λίβα ο Δημοτικός Σύμβουλος είπε τα εξής: «Τον Λίβα τον διαχειρίζεται ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι από τη Ζάκυνθο, ο κ. Αρετάκης και η κ. Μοθωναίου. Εγώ ζήτησα από τον κ. Δήμαρχο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, κάτι που δεν έγινε ούτε στο Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Επίσης έχω ζητήσει να παρευρεθεί η κ. Μοθωναίου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως όταν συμβεί αυτό θα βγουν στον αέρα διαφωνίες.
Εγώ λέω πως πήραν απόφαση στο ΔΣ του ΦοΔΣΑ να μπορούν να μπαίνουν ιδιώτες και ερωτώ γιατί δεν ζήτησε ο Δήμαρχος να φτάνει μέχρι το σταθμό μεταφόρτωσης ο ιδιώτης ώστε να ελέγχει τις ποσότητες. Επίσης διάφορα στοιχεία εισερχόμενα και εξερχόμενα από το Λίβα δεν τα γνωρίζει.
Για τις διαφωνίες που έχει ο Δήμαρχος, μπορεί να τις φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει απόφαση και έτσι θα ισχυροποιήσει τα θέση του στο ΦοΔΣΑ.
Ο Δήμαρχος θέλει να βγάλει προς τα έξω ότι διαφωνεί αλλά ταυτόχρονα να μην διαφωνεί με την Περιφέρεια για τους δικούς του πολιτικούς λόγους. Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν μπορούν να κρατηθούν αλλά αυτά συμβαίνουν» κατέληξε ο κ. Ξένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *