Ζάκυνθος

Δίκτυο σεισμογράφων στο Ιόνιο για καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων

Ολοκλήρωσε το έργο του το κλιμάκιο των σεισμολόγων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη Ζάκυνθο προκειμένου να φέρει σε πέρας μία επιστημονική εργασία με τοποθέτηση σεισμογράφου.

Οι δύο σεισμολόγοι το πρωί της περασμένης Πέμπτης 8-9-2022,  ταξίδεψαν για τα νησιά Στροφάδια όπου και εγκατέστησαν τον σεισμογράφο. Πρόκειται για τον κ. Βασίλη Καρακώστα και την κ. Ελευθερία Παπαδημητρίου που είναι καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Το ταξίδι τους συνέπεσε με το σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς και έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει δίκτυο σεισμογράφων στις περιοχές του Ιονίου με τη μεγάλη σεισμικότητα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον κ. Βασίλη Καρακώστα, υπάρχει συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ) από το έτος 2000 και έχουν τοποθετηθεί σεισμογράφοι και σε άλλα νησιά. Συγκεκριμένα σεισμογράφοι μπήκαν στη Λευκάδα, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά και τώρα στα Στροφάδια.

Το έργο το οποίο υλοποιείται είναι πολύ σημαντικό γιατί καταγράφονται όλες οι σεισμικές δονήσεις, μεγάλες και μικρές και ακολούθως γίνεται επιστημονική επεξεργασία όλων των στοιχείων.

Οι δύο σεισμολόγοι παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΙΝ που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου πριν από μία εβδομάδα και αυτό γιατί υπάρχει πολύχρονη συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων για να γίνει υλοποίηση του προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *