Ζάκυνθος

Δ. Πυριόχου: Αυτή η χρονική περίοδος έχει υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα

Για την υγειονομική εικόνα αυτής της χειμερινής εποχής μίλησε στον –Ε- η υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου Ζακύνθου, ιατρός Διονυσία Πυριόχου, η οποία σημείωσε ότι έχουμε υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα αλλά όχι μόνο λόγω κορονοϊού.

Αναφερόμενη στην τελευταία μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ και στα έως τώρα δεδομένα η κ. Πυριόχου ανέφερε: «Παρακολουθώ καθημερινά τα στατιστικά που αφορούν την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και βλέπουμε μία φθίνουσα πορεία όσον αφορά τα κρούσματα, όμως έχουμε σταθερή πορεία διασωλωμένων και αύξηση θανάτων. Γνωρίζουμε ότι αυτή η χρονική περίοδος έχει υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα, αυτό το περίμεναν οι επιστήμονες και για το λόγο αυτό πήραν την απόφαση να απελευθερώσουν τη λειτουργία στα καταστήματα και χαλάρωσαν τα μέτρα».

Για τις ιώσεις της εποχής η κ. Πυριόχου είπε: «Αυτοί οι μήνες του χειμώνα είναι μία εποχή που είναι πιο εύκολο να νοσήσει κάποιος. Οι ηλικιωμένοι και οι ηλικίες άνω των 80 δεν αντέχουν τέτοιου τύπου αρρώστιες όπως ο κορονοϊός, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι.

Το 90% αυτών που μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι αλλά υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που είναι εμβολιασμένοι, αν όμως ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, τότε μπορεί να καταλήξουν. Ωστόσο αυτό είναι στα πλαίσια μιας στατιστικής που είναι αναμενόμενη και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε θνητότητα από διάφορες ασθένειες και όχι μόνο από κορονοϊό».

 Τα κρούσματα τοπικά

Για την εικόνα του νησιού μας με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων η κ. Πυριόχου είπε τα εξής: «Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε για τη Ζάκυνθο, φτάσαμε τα 188 σε μία ημέρα, βέβαια οι ασθενείς το περνάνε ελαφρά κι αυτό είναι θετικό. Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Επίσης έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους που είναι μία ειδική κατηγορία και θα κάνουν την τέταρτη δόση».

Η ανοσία

Εξετάζοντας τη διεθνή εμπειρία και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών η κ. Πυριόχου ισχυρίστηκε πως το καλύτερο είναι να υπάρξει φυσική ανοσία στον πλανήτη μας και είπε: «Στο Ισραήλ που έχουν κάνει την τέταρτη δόση υποχρεωτική, μαθαίνουμε πως δεν είναι ευχαριστημένοι οι επιστήμονες με την εξέλιξη και θα δούμε τι θα γίνει.

Η φυσική ανοσία είναι το καλύτερο και ένας οργανισμός με καλή άμυνα μπορεί να αντιμετωπίσει πάρα πολλά, πολλές αρρώστιες κι όχι μόνο τον κορονοϊό.

Γι’ αυτή την εποχή συνιστώ να μην γίνονται συνωστισμοί στα σπίτια. Ο χειμώνας έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να είσαι μέσα και πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις τουλάχιστον 3 μέτρα γιατί αν κάποιος έχει πολύ ιικό φορτίο είναι σε θέση να διαδώσει και στα 3 μέτρα».

Για την εικόνα στο εμβολιαστικό κέντρο Ζακύνθου η κ. Πυριόχου είπε: «Στο εμβολιαστικό κέντρο δεν έχουμε κανένα γιατρό σε καραντίνα ούτε υγειονομικό και τηρούμε με ευλάβεια όλα τα πρωτόκολλα. Υπάρχει προσέλευση για την 3η δόση αλλά τώρα δεν έχουμε πολύ κόσμο και ο αριθμός αυτών που προσέρχονται είναι πολύ μικρότερος.

Κανένας δεν είναι άτρωτος στον ιό, ούτε και οι γιατροί».

Μεταξύ άλλων η γιατρός μίλησε και για την μετάδοση του κορονοϊού λέγοντας πως «είναι και θέμα τύχης να κολλήσεις γιατί μπορεί να βρεθεί κοντά σου κάποιος με υψηλό ιικό φορτίο. Παίζει ρόλο το καλό ανοσοποιητικό και γενικά είναι πολυπαραγοντικό το θέμα. Δεν πρόκειται για κάτι απλό ούτε για ένα κρύωμα, αυτό που λέγεται από κάποιους δεν στέκει επιστημονικά».

 Τέλος η κ. Πυριόχου είπε: «Αγωνιώ κι εγώ για όλη αυτή την κατάσταση γιατί χάνουμε χρόνο, χάνουμε τη ζωή μας και θέλω να βρεθεί σύντομα η θεραπεία για να μπορέσουμε να ζήσουμε μία φυσιολογική ζωή.

 Να χρησιμοποιούν καλές μάσκες κι αν μπορούν δύο μαζί. Η Κ95 είναι εξαιρετική και βοηθά να αναπνέεις καλύτερα».

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *