Ζάκυνθος

Covid: Με δείκτη θετικότητας 20% η Ζάκυνθος

Σαρώνει το έκτο κύμα πανδημίας, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τις δύο υποπαραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5 να επικρατούν. Όπως ειπώθηκε χθες από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και Καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, το κύμα ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο κυρίως λόγω της τουριστικής περιόδου.


Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυξητική πορεία, χωρίς να καθορίζεται ακόμη πότε θα δούμε την κορύφωση. Η άνοδος καταγράφεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, στην ομάδα 18-24 ετών. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 150 με 200 χιλιάδες.Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, με πολλούς ειδικούς να κρούουν ανελλιπώς το καμπανάκι του κινδύνου, εν μέσω του έκτου κύματος της πανδημίας, το οποίο διανύουμε, τονίζοντας πως πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Επιπλέον, σημειώνουν πως οδεύουμε προς την κορύφωση του έκτου κύματος και αναμένεται να φτάσουμε, ίσως, μέχρι και τις 30.000 κρούσματα ημερησίως”.


ΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ


Μιλώντας κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, οι αντιπρόεδροι του οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρθηκαν στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Αυτές είναι οι εξής: Ιόνιο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική.


Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδες, 14 δημοφιλή νησιά έχουν θετικότητες που ξεπερνούν το 50%.

Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από τα μισά τεστ που διενεργούνται βγαίνουν θετικά στον ιό.
Την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου, οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφηκαν στη Μύκονο (53,53%) και στη Μήλο, όπου η θετικότητα ανήλθε στο 52,45%, από 32,31% την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου (αύξηση 62,3%).


Πολύ υψηλές θετικότητες παρατηρήθηκαν στη Σαντορίνη (39,51%), την Πάρο (31,77%),στην Τήνο (25,6%), την Κάρπαθο (24,51%), την Κω (24,38%), την Ιθάκη (23,74%) και τη Νάξο (21,7%), ενώ πλησίασαν το 20% στη Ζάκυνθο (19,93%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (18,64%), τη Σύρο (18,58%) και τη Ρόδο (18,54%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *