Ζάκυνθος

Χρυσόστομος: Ξεπερασμένη σαχλαμάρα η δήθεν περιουσία του Δήμου στο Nαυάγιο

Δεν υπάρχει δημοτική παρουσία στο πλάτωμα πάνω από την ακτή του ναυαγίου δηλώνει με επιστολή του προς τον -Ε- ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος σε απάντηση των όσων έθεσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μαρινάκης.


Με την ιδιότητα του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρει ότι ολόκληρη η περιοχή, άνωθεν του ναυαγίου Ζακύνθου ανήκει στην κυριότητα της Μονής και επικαλείται γι αυτό  επίσημα και αδιαμφισβήτητου κύρους έγγραφα.


Αναλυτικά η επιστολή του κ. Χρυσόστομου αναφέρει:

Προς Εφημερίδα Ερμής
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα προ ημερών το άρθρο της εφημερίδος σας Περί νέων αντιπαραθέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου, με αφορμή «την άκρη του νήματος», που έπιασε λέει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Α. Μαρινάκης, θέτοντας το ζήτημα της δήθεν περιουσίας του Δήμου στην περιοχή του Ναυαγίου, ρωτώντας να μάθει, το αν και πότε θα μεταγραφεί αυτή στο Κτηματολόγιον.

Δεν εκτιμώ, βεβαίως, ότι αυτή η τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα, οφείλω όμως να παρατηρήσω, ότι συνιστά μια ξεπερασμένη σαχλαμάρα, η οποία βασίστηκε για χρόνια στην άγνοια.

Προς τούτο, και παρακαλώ πολύ αυτό ας μην εκληφθεί  ως παρατήρηση, θα ήταν φρόνιμο, πριν οι αιρετοί μας τοποθετηθούν για τέτοιου είδους θέματα, να έχουν πρώτα απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου του Δήμου Ζακύνθου, όπου εκεί θα βρουν όλες τις απαντήσεις στις εύλογες ανησυχίες τους.

Πέραν τούτων, ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ιστορικής μονής του Αι Γιώργη των Γκρεμνών, αισθάνομαι την ανάγκη να ξαναπώ ότι  ολόκληρη η περιοχή άνωθεν του Ναυαγίου Ζακύνθου, ανήκει στην κυριότητα της ανωτέρω μονής, ενός δηλαδή νομικά αναγνωρισμένου προαιώνιου φορέα (σήμερα Ν.Π.Δ.Δ.), ο οποίος υπήρξε και δραστηριοποιήθηκε εκατονταετίες πριν την ίδρυση του Δήμου Ζακύνθου (της  Κοινότητας Βολιμών και του πρώην Δήμου Ελατίων), της Δασικής Υπηρεσίας καθώς και αυτού ακόμα του ελληνικού κράτους.
Η κυριότητα της Ι. μονής του Αγ. Γεωργίου Κρημνών στην ανωτέρω περιοχή,  προκύπτει από πολλά επίσημα και αδιαμφισβήτητου κύρους έγγραφα, μεταξύ των οποίων:

Αποφάσεις και Βενετικά Διατάγματα Παραχώρησης, Επικυρωτικές Αποφάσεις του Κολλεγίου της Βενετίας, Καταστιχώσεις, Εγγραφές στους Κώδικες της Ι. μονής, επίσημα κτηματολόγια του Ιόνιου Κράτους, Προεδρικά Διατάγματα, απογραφές, δημοπρασίες, συμβόλαια εκμίσθωσης, πρακτικά Ηγουμενοσυμβουλίου κ.α. καθώς και από δεκάδες έγγραφα του Δήμου Ζακυνθίων και της Επιθεώρησης Δασών Πατρών της χρονικής περιόδου 1914- 2017, με αποκορύφωμα, βεβαίως, την πρόσφατη (2017), Πρόσθετη Παρέμβαση του Δήμου Ζακύνθου, καθώς και της Περιφέρειας και του Ελληνικού Δημοσίου, Υπέρ των Δίκαιων αιτημάτων της Ι. μονής Αγ. Γεωργίου Κρημνών, περί αναγνώρισης της περιουσίας της στην περιοχή.  

Όλα τα προαναφερόμενα έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, ευρίσκονται σε παλαιά και επίσημα αντίγραφα (συντεταγμένα σε ανύποπτο χρόνο) στο Αρχείο της παραπάνω Ι. μονής και έχουν προσαχθεί, εκ μέρους της, ενώπιον των Αρμοδίων Δικαστικών Αρχών, οι οποίες ήδη έχουν εκδώσει πέντε (5) δικαστικές Αποφάσεις (αναμένονται άλλες δύο ακόμη για να γίνουν επτά) αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της ιεράς μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών (ΝΠΔΔ) στην περιοχή.Φυσικά, όλα τα ανωτέρω, βρίσκονται στη διάθεση και του κ. Μαρινάκη, αλλά και κάθε ζακυνθινού.


Ο ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *