Ζάκυνθος

Χρήστος Ξένος: Πολλές από τις φετινές κρατήσεις έχουν μεταφερθεί από τα χρόνια της πανδημίας

Την καλή πορεία του τουρισμού για το 2022 επιβεβαίωσε στον –Ε- ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων Χρήστος Ξένος ο οποίος  ωστόσο ανέφερε ότι μεγάλο μέρος από τις φετινές κρατήσει έχουν μεταφερθεί από τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και του κορονοϊού. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, φθάνει το 40% και την ίδια στιγμή είναι λίγες οι κρατήσεις για το 2023. 

 «Η χρονιά πηγαίνει καλά τουριστικά αλλά δεν θα περάσει το 85% του 2019 και επίσης οι μισές κρατήσεις από αυτές που θα έλθουν φέτος στη Ζάκυνθο προέρχονται από μεταφορά του έτους 2020 και 2021. Τότε δίναμε χαμηλές τιμές αλλά είχαμε και προσφορές. Όταν οι πελάτες ζητούσαν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους (γιατί προέκυψε η πανδημία) τότε τους προτείναμε να μείνουν οι  κρατήσεις και να έλθουν  όταν το αποφασίσουν  με την τιμή που είχε συμφωνηθεί τότε. Η χρονιά κατά 40% θα είναι με κρατήσεις  εκ μεταφοράς του 2020 και του 2021. Αυτό δείχνουν τα κομπιούτερ μας» είπε ο κ. Ξένος

Αναφορικά με το επόμενο τουριστικό έτος ο κ. Ξένος σημείωσε με νόημα: «Για το 2023, δεν θα έχουμε κρατήσεις εκ μεταφοράς και επίσης θα έχουμε πολύ πληθωρισμό.  Γι’ αυτό λέμε να βάλει ο Θεός το χέρι του για το 2023».

Για τα οικονομικά ο κ. Ξένος είπε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν με το 10% που έδωσε η κυβέρνηση και επιπλέον λόγω της έλλειψης εργαζομένων στη Ζάκυνθο, δόθηκαν μεγαλύτεροι μισθοί από τους επιχειρηματίες του τουρισμού. «Αυτό το απαίτησε  η αγορά και το επέβαλε», είπε ο κ. Ξένος.

Ειδικά για τα οικονομικά  δεδομένα, ο κ. Ξένος ανέφερε: «Τα τρόφιμα ανέβηκαν κατά 20 ή και 30%.  Είναι μεγάλο το θέμα για το πόσα χρήματα θα μείνουν στο τέλος.

Επίσης οι επιχειρηματίες του τουρισμού χρωστάνε πολλά χρήματα στις τράπεζες. Τα επιτόκια θα ανέβουν και θα υπάρξει επιβάρυνση». 

Για τα έξοδα των επιχειρήσεων  ο κ. Ξένος είπε ότι «οι επιβαρύνσεις είναι  πρώτα το προσωπικό με μισθούς και ασφάλιση, καθώς αυτό είναι το 22-25% των εσόδων μίας επιχείρησης.  Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ένα 25% που κοστίζει στην επιχείρηση.  Τα δάνεια είναι ένα άλλο έξοδο που μπορεί να φτάνει το 25%. Επίσης είναι η πληρωμή των φόρων στο κράτος. Πρέπει λοιπόν όλοι να προσέξουμε τα κοστολόγιά μας». 

Στα θετικά για τη Ζάκυνθο είναι ότι ποτέ δεν είχε πολλούς τουρίστες από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία, άρα δεν θα έχουμε πρόβλημα από αυτές τις αγορές.

Στα μεγάλα θέματα του νησιού για να έλθουν περισσότεροι τουρίστες και να έχουμε περισσότερες πτήσεις, ο κ. Ξένος κατέταξε το ραντάρ της Ανδραβίδας, για το οποίο είπε ότι αν δεν περάσουν δύο χρόνια δεν θα έχουμε εξελίξεις. 

2 σχόλια

  1. Αν έβαζε για Δήμαρχος αυτός ο ανιδιοτελής άνθρωπος,θα τον ψήφιζα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *