Ζάκυνθος

Χρ. Τετράδη: Έχουμε κρατήσεις για το 2023 αλλά είναι νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα

Οι τελευταίες πτήσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα από το διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου ρίχνοντας την αυλαία της σεζόν και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη δήλωσε πως το φετινό καλοκαίρι άφησε μία γλυκόπικρη γεύση γιατί ναι μεν είχαμε κόσμο αλλά οι δαπάνες ήταν περιορισμένα και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων στα ύψη.


Αναφερόμενη στα δεδομένα της φετινής σεζόν η κ. Τετράδη είπε: «Ήταν η πρώτη χρονιά κανονικότητας μετά τον κορονοϊό κατά την οποία ήλθε πολύ κόσμος αλλά με περιορισμό στα χρήματα που ξόδευαν. Ανεβασμένα και μάλιστα πολύ είναι τα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχείων.
Οι τιμές που είχαμε φέτος ήταν οι τιμές της εποχής του κορονοϊού, δηλαδή πριν από την ακρίβεια κι αυτό σημαίνει πως οι ξενοδόχοι επιβαρύνθηκαν τα αυξημένα κόστη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το ΞΕΕ μέσω του Ινστιτούτου ερευνών και προβλέψεων κάνει έρευνα όλη την τουριστική περίοδο για να υπάρχουν στοιχεία για τις πληρότητες, για τις τιμές και για τα κόστη. Έτσι θα έχουμε απτά συμπεράσματα για να τα ακούσει η κυβέρνηση και όλος ο κόσμος. Θα ξέρουμε και πως μπορούμε να κινηθούμε στρατηγικά».

Οι εκλογές

Για τις εκλογές που έγιναν στο Σύλλογο Ξενοδόχων την περασμένη εβδομάδα, η κ. Τετράδη είπε: «η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη κι αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για στήριξη του θεσμού όπως και για να παλεύουν οι ξενοδόχοι για να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα. Το άλλο σημαντικό είναι ότι έχουμε «νέο αίμα» στο Διοικητικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων και εμείς οι παλαιότεροι θέλουμε να δίνουμε τη θέση μας στους καινούργιους. Είναι σημαντικό να βλέπουμε όλο και περισσότερους ξενοδόχους να θέλουν να ασχολούνται με τα θεσμικά όργανα, συμβάλλοντας σε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας».

Τα προβλήματα

Αναφορικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικά ο Λαγανάς η κ. Τετράδη σημείωσε: «Από τα πιο βασικά ζητήματα του Λαγανά είναι να έχει τον τουρισμό που του αξίζει. Διαθέτουμε τον μεγαλύτερο ενιαίο κόλπο της Μεσογείου με 9 χιλιόμετρα παραλία, με ζεστά νερά και ιδανική περιοχή για οικογενειακές διακοπές. Όμως αυτό αμαυρώνεται και δυσφημίζεται για τα περιστατικά που συμβαίνουν στον κεντρικό δρόμο. Είναι κρίμα ο Λαγανάς να περιγράφεται ως τόπος κακής διασκέδασης, βιασμών, ναρκωτικών κλπ. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούμε να αλλάξει αυτή η εικόνα η οποία έχει βελτιωθεί αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Ζητούμενο είναι να συμβάλλουμε όλοι για να αλλάξει αυτό».
Για την αστυνόμευση η κ. Τετράδη είπε ότι «γίνονται προσπάθειες αλλά μπορεί να υπάρξει κι άλλη βελτίωση με πιο δυναμική στρατηγική γιατί εκτός από τον αριθμό των αστυνομικών πρέπει να δούμε και τη στόχευση. Δεν έχει επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα, δηλαδή να μπορούμε όλοι να λειτουργούμε σε ένα καθεστώς όπου να υπάρχει διασκέδαση, καλή διασκέδαση και όλος ο κόσμος να είναι ευχαριστημένος. Να μην επιβιώνουν κάποιοι σε βάρος κάποιων άλλων».

Η φοιτητική στέγη

Για την έλλειψη φοιτητικής στέγης και μετά τη συνάντηση που είχαν οι Σύλλογοι των ξενοδόχων με τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, η κ. Τετράδη είπε ότι αναζητούνται κάποιες λύσεις έστω και μέσα από τα ξενοδοχεία με την προσφορά δωματίων για τους φοιτητές.
«Αν δεν μπορούν να βρουν στέγη δεν θα έλθουν καθόλου οι φοιτητές στη Ζάκυνθο και κάποια στιγμή θα κλείσει αυτό το κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να παραμείνει η Σχολή στο νησί μας.
Με το rbnb δεν μπορούν να βρουν δωμάτια και εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί και γιατροί. Τώρα για τους φοιτητές θα δούμε ποια ξενοδοχεία ενδιαφέρονται και θα αναρτηθούν τα ονόματα στο Πανεπιστήμιο» είπε η Πρόεδρος των ξενοδόχων.

Οι κρατήσεις του 2023

Για τις κρατήσεις του 2023 η κ. Τετράδη είπε ότι υπάρχουν αλλά ο αριθμός τους δεν είναι ικανός για να κάνουμε προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. «Να ξέρετε πως οι καλοί πελάτες και ειδικά οι Βρετανοί κλείνουν τις διακοπές τους πριν από τα Χριστούγεννα. Όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο κόσμος κλείνει πολύ πιο αργά τις διακοπές του. Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει, υπάρχει η ακρίβεια που προστέθηκε στα νοικοκυριά και αφού τα συνυπολογίσουμε όλα θα δούμε πόσα χρήματα θα έχει το μέσο νοικοκυριό για να κάνει διακοπές στη χώρα μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *