Ζάκυνθος

Χωρίς νερό και θέρμανση το κτίριο του ΙΚΑ

Δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους επισκέπτες στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, που επιπλέον λειτουργεί σαν εμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό και σύμφωνα με όσα έγιναν επίσημα γνωστά δεν υπάρχει θέρμανση ούτε νερό.

Με αφορμή το μεγάλο αριθμό ατόμων που το τελευταίο διάστημα προσέρχεται για να κάνει το εμβόλιο, μίλησε στον –Ε- η υπεύθυνη ιατρός του εμβολιαστικού κέντρου Ντενίς Πυριόχου η οποία αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την πανδημία και παράλληλα γνωστοποίησε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που έχουν με έλλειψη θέρμανσης αλλά και νερού.

 «Μία δημόσια δομή όπως το Κέντρο Υγείας είναι σωστό να δέχεται άτομα που έρχονται να εμβολιαστούν και να μην υπάρχει καλοριφέρ;»  αναρωτήθηκε η κ. Πυριόχου προσθέτοντας ότι εξετάζει εμπύρετα  άτομα μέσα στο κρύο!

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν έχει νερό και τίθεται ζήτημα αν ο Δήμος δεν παρέχει νερό ή αν υπάρχουν βλάβες και δεν γίνεται να γεμίσουν τα ντεπόζιτα.

«Γίνεται ο γιατρός να εξετάζει και μετά να μην μπορεί να πλύνει τα χέρια του; Σημείωσε η κ. Πυριόχου και συμπλήρωσε «είμαι απογοητευμένη και αυτό το θεωρώ πολύ ταπεινωτικό».

Η πανδημία

Η επικεφαλής ιατρός του εμβολιαστικού κέντρου Ν. Πυριόχου μίλησε για τον κορονοϊό και είπε:  «Από πέρυσι  έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του ενήλικου πληθυσμού και από το καλοκαίρι φέτος ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε και μικρότερες ηλικίες.  Ανταπόκριση υπάρχει και ο κόσμος πείστηκε πως η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός για να θωρακιστούμε  από τον ιό. Επίσης υπάρχουν κάποια θετικά βήματα  ως προς τη θεραπευτική αγωγή.

Η Ελλάδα έχει 2000 μονοκλωνικά αντισώματα  που είναι λίγα για τον πληθυσμό μας αλλά είμαστε στην αρχή. Έχουμε κι άλλα φάρμακα όπως ρεμδεσιβίρη για τους ασθενείς κι αυτό σημαίνει πως είναι σε καλό δρόμο η θεραπευτική αγωγή.

Βέβαια υπάρχουν και πολλοί ανεμβολίαστοι που δεν έχουν πειστεί ακόμα και τα μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός νομίζω πως είναι θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στην πρωτοπορία ως χώρα γιατί ακολουθούμε την Αυστρία και θα συνεχιστεί και σε άλλες χώρες».

Αναφερόμενη στα εμβόλιο σε όλο τον κόσμο η κ. Πυριόχου είπε: «Χώρες όπως Ισπανία και Πορτογαλία είναι σε πολύ καλό σημείο με τους εμβολιασμούς.

Παγκόσμιο πρόβλημα είναι ότι η Αφρική έχει πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμού, περίπου στο 6% και η μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ προήλθε από την Μποτσουάνα. Μπορεί να μην έχει μελετηθεί ακόμα αυτή η μετάλλαξη αλλά οι ειδικοί λένε πως προήλθε από χώρες με πολλούς ανεμβολίαστους. Ο  ιός είναι «έξυπνος», μεταλλάσσεται για νε επιβιώσει και έχουμε γρήγορες μεταλλάξεις.  Πρέπει λοιπόν  να πειστούν οι ενήλικες να αποκτήσουν ανοσία  με Β και Τ λεμφοκύτταρα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό μέχρι ενός σημείου.

Η ΟΜΙΚΡΟΝ είναι πολύ πιο μολυσματική αλλά δεν είναι τόσο νοσογόνος».

Για τον αριθμό των μεταλλάξεων του Covid η κ. Πυριόχου είπε ότι δεν το γνωρίζει κανείς και δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς.  «Ο Covid είναι κάτι πρωτόγνωρο και οι επιστήμονες βασίζονται στις μελέτες. Κάθε φορά που έχουμε ένα νέο εύρημα τότε αμέσως αρχίζουν οι έρευνες και όλοι έχουν πέσει πάνω στον κορονοϊό.

Το επόμενο βήμα θα είναι η άρση της αναστολής και η επιβολή προστίμου για τους υγειονομικούς  που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το σύστημα υγείας δεν αντέχει γιατί το χειμώνα έχουμε ασθενείς και με άλλα προβλήματα εκτός από κορονοϊό. Και άρα οι κλινικές όλης της χώρας πρέπει να στελεχωθούν με τους γιατρούς που έχουν απομακρυνθεί με αναστολή και ο αριθμός είναι μεγάλος, γι’ αυτό θα ληφθούν μέτρα από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού».

Το τελευταίο διάστημα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών και η γιατρός κ. Πυριόχου ανέφερε τα εξής: «150 με 200 εμβολιασμούς κάθε ημέρα έχουμε στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου. Το μέτρο με τα πρόστιμα έφερε αποτέλεσμα. Επίσης φέτος περιμένουμε να αυξηθούν τα κρούσματα της γρίπης».

Για τους αντιεμβολιαστές η κ. Πυριόχου είπε ότι πρέπει να δουν τι συμβαίνει στις εντατικές. «Αν δεν μπει κάποιος στη ΜΕΘ δεν μπορεί να καταλάβει….  Είναι συγκλονιστική η κατάσταση» εξήγησε η γιατρός που ευχήθηκε  να έχουμε καλές γιορτές  και Covid free.  Επίσης συνέστησε  σε όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν για να αποφύγουν να νοσήσουν από τον κορονοϊό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *