Ζάκυνθος

Χιλιάδες τα εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομείο, επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία προχώρησαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν. Τομεάρχη Τουρισμού του  ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, από 5-6 μήνες έως και έναν χρόνο είναι απελπιστική, ενώ η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας είναι όχι μόνο προκλητική, αλλά και επικίνδυνη. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία εντείνεται λόγω της αναστολής εργασίας του υγειονομικού προσωπικού και τώρα λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας

Απελπιστική είναι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, από 5-6 μήνες έως και έναν χρόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς, ενώ η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας είναι όχι μόνο προκλητική, αλλά και επικίνδυνη.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, με πιο πρόσφατη αυτή στις 18/01/2022, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και ζητώντας απαντήσεις για τις ενέργειες που είναι απαραίτητες να γίνουν, ώστε να διευθετηθεί το θέμα με τους χιλιάδες ασθενείς, που αναμένουν επί σειρά μηνών για χειρουργεία, δεν έχει υπάρξει κάποια λύση και καμία απάντηση, πέραν από αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις από το Υπουργείο.

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, σύμφωνα και με νέα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία εντείνεται λόγω της αναστολής εργασίας του υγειονομικού προσωπικού και τώρα λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τα πρόσφατα δημοσιεύ

ματα, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.500 χειρουργεία, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι και το τέλος Αυγούστου τα χειρουργεία θα μειωθούν περίπου κατά 50% λόγω αδειών. Ενδεικτικά, στο ΠΑΓΝΗ από 9 χειρουργεία που λειτουργούν καθημερινά, θα γίνονται 5 ή 6.

Επειδή, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις.

Επειδή, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Σωματείων Εργαζομένων, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, την απελπισία των ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν με κίνδυνο της ζωής τους, η κατάσταση συνεχώς εντείνεται.

Επειδή, οι υγειονομικοί εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται.

Επειδή, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Επειδή, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους ασθενείς εκείνους, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να αφήνονται στην τύχη τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να μην αναγκαστούν οι ασθενείς που είναι στις λίστες να καλύψουν υπέρογκα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών για να χειρουργηθούν εγκαίρως;

3. Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχει εξαγγείλει και να σταματήσει την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν;

4. Πόσες προσλήψεις και σε ποιες ειδικότητες αφορούν στα νοσοκομεία της Κρήτης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *