Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο γιατρός Νίκος Λογοθέτης ο οποίος απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας σημείωσε ότι λειτουργούμε ως κοινωνία και όχι ατομικά ο καθένας ξεχωριστά, άρα ο καθένας θα πρέπει να ενεργεί τόσο για τον εαυτό του όσο και για το σύνολο. Ακόμα ζήτησε από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, ειδικά τώρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος.

Η μάσκα
Σε ερώτημα για την πορεία τόσο του Covid όσο και της γρίπης, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε: «Η πανδημία του κορονοϊού αλλά και η γρίπη τώρα βρίσκονται σε ύφεση. Η γρίπη μέχρι το τέλος Μαρτίου μειώνεται γιατί ο ιός δεν αρέσκεται σε θερμές περιοχές και γι΄ αυτό μεταναστεύει στο νότιο ημισφαίριο. Όσο για τον κορονοϊό που είναι καινούργιος ιός, έχουμε αποκτήσει αρκετές γνώσεις γι΄ αυτόν. Μπορούμε να πούμε ότι γίνεται να καταργηθεί η χρήση της μάσκας αλλά να παραμείνει για τα άτομα που είναι ευαίσθητα και άνω των 60 ετών. Εκεί έχουμε τις πιο συχνές νοσήσεις και εισαγωγές σε μονάδες. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό και θα τον έχουμε μαζί μας και φέτος. Μακάρι να γίνει κι αυτός σαν τη γρίπη, δηλαδή με ένα εμβόλιο τα πιο ευαίσθητα άτομα να προστατεύονται.
Τώρα που αρχίζει και ο τουρισμός να μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα».
Τα αντισώματα
Αναφορικά με την ανοσία του πληθυσμού και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ο κ. Λογοθέτης εξήγησε: «Τα αντισώματα που δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ίδια, είτε νοσήσει κάποιος, είτε εμβολιαστεί. Μετά από τρεις μήνες αρχίζουν και πέφτουν. Όμως ο οργανισμός εκτός από τα αντισώματα έχει κι άλλη άμυνα και είναι τα ίδια τα κύτταρα τα οποία καταστρέφουν τους εχθρούς που εισέρχονται μέσα. Επίσης έχουν μία μνήμη η οποία δρα ως εξής: μόλις μπει ένας κορονοϊός στον οργανισμό μας, για παράδειγμα στο λαιμό μας, τότε διεγείρεται η άμυνα και παράγει αμέσως αντισώματα, ενώ την πρώτη φορά χρειάζεται δύο εβδομάδες για να ετοιμάσει τα αντισώματα. Άρα ότι κάνουμε, είτε εμβόλιο είτε νοσήσουμε, είναι καλό αλλά να γνωρίζουμε ότι μετά από 3 μήνες τα προστατευτικά αντισώματα που κυκλοφορούν στον οργανισμό πέφτουν σε ποσότητα και οι άνθρωποι γίνονται πιο ευάλωτοι, άρα μπορεί να νοσήσουν δεύτερη και τρίτη φορά από κορονοϊό».
Η επανάληψη της νόσησης
Για τις περιπτώσεις που κάποιοι ασθενούν ξανά και ξανά από Covid, o κ. Λογοθέτης είπε: «Οι μελέτες που έχουμε μέχρι σήμερα για τα στελέχη Α και Δ, έδειξαν ότι γίνονται βλάβες σε πολλά όργανα που δεν φαίνονται αμέσως. Να μην είμαστε λοιπόν ήσυχοι αν έχουμε κολλήσει και ξανακολλήσει κορονοϊό, ότι δεν θα πάθουμε βλάβη. Είναι θέμα του στελέχους αλλά ενίοτε και του εξασθενισμένου οργανισμού που είναι πιο ευαίσθητος. Δεν είναι καλό να κολλάμε και να ξανακολλάμε. Το φαινόμενο προέρχεται κυρίως από τις μεταλλάξεις που κάνει ο ιός και αφού μπει πιο εύκολα στα κύτταρα προσπαθεί να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί.
Το καλύτερο απ’ όλα είναι αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, δηλαδή «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν». Ας κάνουμε λοιπόν το εμβόλιο για να είμαστε καλά προστατευμένοι με τα σημερινά μέσα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει για την ανταπόκριση του εμβολίου».
Τα εμβόλια
Σε ερώτηση για το εμβόλιο ASTRA ZENECA από τη χρήση του οποίου υπήρξαν κάποιες παρενέργειες, ο κ. Λογοθέτης εξήγησε γενικά: «γίνονται μελέτες, για εμβόλια και για φάρμακα, σε χιλιάδες άτομα, όμως αν εμβολιαστούν πολλαπλάσια άτομα μπορεί να υπάρξει κάποια παρενέργεια σε κάποιον. Αυξάνεται δηλαδή η πιθανότητα να παρουσιαστεί παρενέργεια».
Για το εμβόλιο ASTRAZENECA ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι «ήταν διαφορετικός ο τρόπος κατασκευής του και χρησιμοποιούσε ιό για να προφυλάξει τις ουσίες που ήθελε να βάλει στον οργανισμό του ανθρώπου για να φτιάξει αντισώματα. Μπορεί να προέκυψε κάτι παραπάνω κι όταν αυτό μαθεύτηκε άρχισε να αποσύρεται».
Στη συνέχεια ο γιατρός έκανε ένα παραλληλισμό με παλιά ασθένεια και είπε: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για τη νόσο πολιομυελίτιδα που ακόμα και σήμερα βλέπουμε ανθρώπους που είναι κουτσοί στο ένα πόδι, ή έχουν ένα ατροφικό χέρι και υπάρχουν και αυτοί που έχουν πεθάνει. Διαπιστώθηκε τότε που έγινε το εμβόλιο πως σε κάθε 700 χιλιάδες εμβολιαζόμενους, ο ένας θα πάθαινε μία σοβαρή επιπλοκή που λέγεται εγκεφαλίτιδα και θα πέθαινε. Το τίμημα ήταν να χαθεί ένας για να σωθούν 700 χιλιάδες, που θα πέθαιναν ή θα έμεναν παράλυτοι. Έτσι σώθηκε η ανθρωπότητα από την πολιομυελίτιδα. Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά αν είναι πολύ λιγότερες από την καταστροφή που κάνει η ασθένεια, προφανώς θα επιλέξουμε το εμβόλιο για να σταματήσουμε τη μετάδοση και τα κρούσματα».
Οι ευπαθείς
Για το καλοκαίρι ο κ. Λογοθέτης είπε ότι όλοι όσοι είναι πάνω από 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα με πιο συχνό το διαβήτη, πρέπει να παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης που ελάμβαναν πέρυσι και πρόπερσι. «Ο ιός θα κυκλοφορεί και με τον τουρισμό μπορεί να έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα.
Ο ιός στις προηγμένες υγειονομικά χώρες έχει πέσει αλλά στις άλλες που ο λαός δεν έχει εμβολιαστεί ή οι υγειονομικές συνθήκες είναι κακές, η επιδημία είναι έντονη και εκεί πολλαπλασιάζεται , άρα θα έχουμε μία νέα μετάλλαξη. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται και δεν αποκλείεται.
Στις προηγμένες χώρες έχει δημιουργηθεί μία βάση ανοσίας γιατί ο κόσμος έχει εμβολιαστεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα είναι ένα νέο στέλεχος…» κατέληξε ο κ. Νίκος Λογοθέτης.