Οικονομία

Αρνούνται να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται στον Τουρισμό

Σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας ενδέχεται να οδηγηθεί τους επόμενους μήνες η τοπική οικονομία από τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται στο χώρο του τουρισμού.

Το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα ξενοδοχεία της Ζακύνθου κάνουν γνωστό στους εργαζόμενους ότι δεν θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες και αποδεσμεύουν το προσωπικό τους από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Κάποια άλλα ανακοινώνουν την λειτουργία τους υπό καθεστώς συγχώνευσης με άλλα των ιδίων ομίλων, γεγονός που αναγκαστικά θα επιφέρει την πρόσληψη μικρότερου αριθμού εργαζομένων.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες και αποτυπώνει τις προσδοκίες, αν όχι τη βεβαιότητα, των ξενοδόχων αναφορικά με την πορεία του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως ο κλάδος του τουρισμού κινείται στη λογική μιας πολύ περιορισμένη δραστηριότητας που ενδεχομένως να καλύψει από 2 έως 3 μήνες λειτουργίας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να προσδοκούμε κάτι περισσότερο από το 50% της δραστηριότητας των προηγούμενων ετών και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενδιαφέρον ανάλογης, τουλάχιστον, ζήτησης για κρατήσεις από το εξωτερικό.

Αυτό όμως εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο γρίφο των ημερών όταν δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών προσώπων στη βόρεια Ευρώπη κινούνται στην κατεύθυνση “μην πάτε για διακοπές” ή “κάνετε διακοπές στη χώρα σας”.

Άλλωστε ούτε και οι αεροπορικές εταιρείες είναι ακόμα σε θέση να σταθμίσουν την κατάσταση και να οργανώσουν τις αερομεταφορές μετά την πρόσφατη καθήλωση του στόλου τους.

Κι αυτές περιμένουν να πάρουν ένα θετικό ή αρνητικό μήνυμα από τις κυβερνήσεις προτού αρχίσουν να σχεδιάζουν τα βήματα της “επόμενης ημέρας” κι αυτό ακόμα δεν έχει δοθεί.

Πόσο κρίσιμης σημασίας είναι το τελευταίο διεφάνη από την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. , όταν όχι απλά το έθεσε ως κομβικό σημείο για την επανεκκίνηση των οικονομικών των χωρών μελών, αλλά ζήτησε επιτακτικά αυτό να προηγηθεί πολλών άλλων συζητήσεων.

Άλλωστε του Ευρωπαίους ηγέτες, βορρά και νότου, τους απασχολεί η εξέλιξη της οικονομίας και όπως έχουν δηλώσει, η διαδικασία της επανεκκίνησης αποτελεί μονόδρομο που θα πρέπει να διανοίξουν με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες, σε σχέση με τον έλεγχο της πανδημίας.

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να είμαστε πλέον αισιόδοξοι για τον τουρισμό των επόμενων μηνών στη χώρα μας και συνολικά στην Ευρώπη θα λέγαμε.

Πολύ πιθανόν βέβαια να υπάρξουν πολλοί τολμηροί που θα ταξιδέψουν αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενήσουν θα είναι πλέον ειδικών προδιαγραφών με πιστοποίηση για τα μέτρα προστασίας από το νέο Κορονοϊό, γεγονός που θα “εκτοξεύσει” το κόστος λειτουργίας τους.

ermisnews/room

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *