Ζάκυνθος

Απευθείας Αναθέσεις Εκατομμυρίων με “θέα το Ναυάγιο” στα Ορεινά Ζακύνθου

Με αφορμή τη συνέντευξη μέλους της Επιτροπής του «Ναυαγίου» στις 23.05.2022, την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ζακύνθου στις 24.05.2022 και τη συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού, στις 10.06.2022, σχετικά με τη χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ για έργα και μελέτες για τη συντήρηση του πλοίου στην παραλία, ο Κρίτων Αρσένης καταθέτει Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με θέμα τις άγνωστες αναθέσεις 2.700.000 ευρώ σε άγνωστους μελετητές στο «Ναυάγιο» Ζακύνθου.
Ο βουλευτής απευθύνει εγγράφως στον Υπουργό τρία σχετικά ερωτήματα:

 • Τελικά ποιος φορέας έχει κάνει αναθέσεις έργων και μελετών; Η Επιτροπή που συστήθηκε από το Υπουργείο σας ή το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού;
 • Έχουν ανατεθεί έργα και μελέτες από το Υπουργείο Τουρισμού ή από την Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου από το ποσό των 2.700.000€ που έχει εξασφαλιστεί; Τι ακριβώς αφορούν και ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους;
 • Τι απαντάτε στον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ που ασχολείται επί σειρά ετών με το θέμα, ότι έχουν ανατεθεί έργα και μελέτες σε ανώνυμους μελετητές, οι οποίοι δεν έχουν την εμπειρία και ότι τα νέα στοιχεία που επιβάλλει η κλιματική κρίση και επιβάλλουν τα νέα φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται θα καταστήσουν τα παραπάνω έργα άκυρα;
  Επιπλέον, ο Κρίτων Αρσένης και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 αιτούνται τα Πρακτικά της Επιτροπής «Ναυαγίου» που αφορούν στις αποφάσεις (ή γνωμοδοτήσεις) για την ανάθεση έργων και μελετών, υπογεγραμμένα από όλα τα μέλη της Επιτροπής και την Πρόεδρο.

Αναμέτρηση με τη Σοφία Ζαχαράκη

Μετά την πάροδο ενός μήνα, δεν υπάρχει καμία απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο και κανένα έγγραφο δεν έχει κατατεθεί, οπότε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 καλεί τον Υπουργό Τουρισμό να απαντήσει στην ολομέλεια. Η συζήτηση πραγματοποιείται στη Βουλή στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 με την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη.


Η τοποθέτηση του Κρίτωνα από την πρωτολογία, κιόλας, είναι αποκαλυπτική:
«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι υπόλοιπες σελίδες των υποκλοπών που δεν αφορούν σε αυτές τις εννέα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, είναι στη διαδικασία καταστροφής. Θέλουμε να μας επιβεβαιώσετε αν το σύνολο των υποκλοπών που δεν αφορούσαν μόνο τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφορούσαν κυρίως τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την παράνομη αγοραπωλησία του Ναυαγίου και το 15% της Ζακύνθου, αν είναι υπό καταστροφή κι αυτές κ. Ζαχαράκη.»


Και στη δευτερολογία του συνεχίζει, δίνοντας μία δραματική διάσταση:
«Κα. Ζαχαράκη, εδώ δεν έχουμε μία γνωστή παραλία και έναν γνωστό τουριστικό προορισμό μόνο. Έχουμε το 15% της Ζακύνθου, 14.500 στρέμματα, τα οποία ανήκαν στο Δήμο, σε μοναστήρια, αλλά και σε 800 ανθρώπους στα ορεινά της Ζακύνθου. Αυτοί οι άνθρωποι μια μέρα ξύπνησαν και πήγαν στα χωράφια τους, τα πατρογονικά και τους είπαν ότι δεν είναι δικά σας πλέον. Τα πούλησε κάποιος. Έρχεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και μάς λέει ότι όλα αυτά είναι Απάτη, έρχεται και ο Εισαγγελέας και κινεί ποινικές διαδικασίες για όλους τους εμπλεκόμενους στην αγοραπωλησία. Για το Ελληνικό Δημόσιο, αυτό το 15% της Ζακύνθου, όπου βρίσκεται στην καρδιά του το Ναυάγιο της Ζακύνθου και προφανώς είναι ο στόχος, είναι αυτή τη στιγμή, ανήκει στον Εμίρη του Κατάρ, που συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στις 22 Αυγούστου, πριν από δύο εβδομάδες. Οπότε οποιοδήποτε έργο γίνει, συμπεριλαμβανομένου τον δρόμο που ετοιμάζετε εκεί, έναν δασικό δρόμο όπου τον κάνατε τύπου Α΄ , λες και συνδέει με εθνική οδό, οποιοδήποτε έργο θα ανήκει, με βάση τους δικούς σας νόμους και αποφάσεις, στον Εμίρη του Κατάρ. Και αυτά τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στον Εμίρη του Κατάρ. Εδώ συνίσταται το Σκάνδαλο της Επιτροπής. Αν ήταν μία επιτροπή που αφορούσε δημόσια γη, θα ήταν όλα καλά. Εδώ πρόκειται για μία επιτροπή που αφορά στο 15% της Ζακύνθου, σε διεθνή ύδατα […] Εδώ έχουμε τον Εμίρη του Κατάρ, στην ουσία βασικό συνεργάτη του κ. Ερντογάν, να έχει πάρει το 15% της Ζακύνθου, να το έχει πάρει από 800 ανθρώπους, πολίτες και εσείς να δίνετε 2,7 εκατομμύρια, πέρα από τις επιδοτήσεις που κάνατε στην ίδια εταιρεία του Εμίρη. Την εταιρεία που η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η κυβέρνησή σας η προηγούμενη, παρακολουθούσε από ότι μαθαίνουμε μέσω ΕΥΠ για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτή την εταιρεία δώσατε τα χρήματα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τελικά είναι ή δεν είναι εγκληματική οργάνωση αυτή η εταιρεία; Θα μας εξηγήσετε; Γιατί από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι φαίνεται να την παρακολουθούσατε σαν να ήταν. Πώς μετά της δίνατε χρηματοδότηση; Πώς κάνατε 2,7 εκατομμύρια έργα εκεί πέρα; Τι ισχύει τελικά; Πότε κάποια εταιρεία γίνεται εγκληματική οργάνωση και πότε φεύγει από τη λίστα και με τι κριτήρια; Αυτά θέλουμε να μάς πείτε. Θέλουμε να μας εξηγήσετε τελικά τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο. Γιατί κομμάτι της ιστορίας αυτής είναι τα 2,7 εκατομμύρια που δίνετε αυτή τη στιγμή. Να θυμίσουμε ότι η επιτροπή αυτή είχε έρθει από τον κ. Θεοχάρη ως «ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ» , μία εταιρεία που θα έκανε για να συντηρήσει το «Ναυάγιο», το πλοίο Παναγιώτη, από τη σκουριά, θα έκανε ολόκληρα ιδιωτικά χωριά, είχε το δικαίωμα να κάνει απαλλοτρίωση 1.000 μέτρων σε βάθος όπου ήθελε. Στην ουσία, δηλαδή, η ανησυχία της κοινής γνώμης είναι ότι ετοιμάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να φτάσει αυτή η περιοχή στον Εμίρη του Κατάρ, ακόμα κι αν καταδικαστεί η όλη υπόθεση στο δικαστήριο και διωχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αυτή είναι η ανησυχία η ουσιαστική. Κι αυτό είναι το βασικό πολιτικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσετε.»


Η κ. Ζαχαράκη δεν απάντησε, βέβαια, σε τίποτα, επί της ουσίας, για το Σκάνδαλο της Ζακύνθου. Περιορίστηκε στην περιγραφή της λειτουργίας της Επιτροπής του «Ναυαγίου» και στον τρόπο που αυτή κάνει τις αναθέσεις για έργα, μελέτες και τη φύλαξη της παραλίας. Στο τέλος, κατέθεσε και τα πρακτικά της Επιτροπής που είχε αιτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 πριν από δύο μήνες, αλλά ουδέποτε είχε λάβει κάποια απάντηση από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η επικαιρότητα με πρόλαβε

Καθώς έγραφα το παραπάνω κείμενο στο τέλος του Οκτώβρη, με έκπληξη διάβασα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο περιέγραφε το περιεχόμενο των παραπάνω εγγράφων – πρακτικών. Ο τίτλος ήταν: Με ποιον τα ’κανε… πλακάκια η εταιρεία φύλαξης του «Ναυαγίου»;

Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου Μάγδα Κλαυδιανού:
«Στις 09.09.2022, σε ερώτηση του Κρ. Αρσένη από το ΜέΡΑ25 αν η αγοράστρια εταιρεία των 14.500 στρεμμάτων πάνω από το «Ναυάγιο» συνιστά εγκληματική οργάνωση (με αφορμή τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ), η κυρία Ζαχαράκη, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, εδέησε να του δώσει τα Πρακτικά της Επιτροπής Ναυαγίου, τα οποία ήταν μόλις 20 σελίδες, μη υπογεγραμμένα από τα μέλη της επιτροπής και δεν περιλάμβαναν τις πρώτες έξι συνεδριάσεις της. Μελετώντας τα, μάθαμε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα […]»


Σύμφωνα με τα πρακτικά, λοιπόν, που έδωσε η ίδια η υφυπουργός στη Βουλή, η διεύθυνση της εταιρείας στην Αθήνα που ανέλαβε τη φύλαξη του «Ναυαγίου», το περασμένο καλοκαίρι, αντιστοιχεί σε εταιρεία με πλακάκια, είδη δαπέδου, ταπετσαρίες τοίχου, φύλαξη χαλιών και άλλα συναφή! Στην παράταση δε της σύμβασης, προσκομίζονται διαφορετικά στοιχεία της εταιρείας στο ίδιο ΑΦΜ. Λίγο διαφορετικό όνομα, μία διαφορετική διεύθυνση, στη Ζάκυνθο αυτή τη φορά. Από το ρεπορτάζ, όμως, της δημοσιογράφου δεν προκύπτει η ύπαρξη της εταιρείας στη νέα διεύθυνση, αλλά ούτε και στη ΔΟΥ Ζακύνθου!


Κάπου εδώ θυμάμαι την τροπολογία τελευταίας στιγμής του Κικίλια, μέσα στον περασμένο Ιούλιο, «σφήνα» σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αφορούσε στις απευθείας αναθέσεις για έργα, μελέτες, φύλαξη από την Επιτροπή του «Ναυαγίου»…..και σκέφτομαι….τον μπαγάσα!

Τσουκαλάς – Μανιάτης Γεώργιος
Με καταγωγή από την
Ορεινή Κοινότητα Αναφωνήτριας Ζακύνθου

Ένα σχόλιο

 1. DEAR ERMIS
  GIA NA MI MAS -E- MURLANOUNE OI MOURLOI ELEGE H NONA, GIA POLOSTI FORA PERAN APO OPIA DIPOTE (POLITIKIS FISEOS EROTISI POU GIA EMAS DEN YPARXI STA GRAFOMENA MAS POTE …) H DIKIA MAS EINAI ELEFTHERI KAI EFTHIA ! TI EXEI TO A-NAVAGIO- POU EINAI @[email protected] EMBOREFSIMO STA MATIA KAPION ….GIA NA SPATALISTOUN STON (AERA TSEPIS,,,) TOSA EKATOMIRIA ? GIA PIO LOGO ? TI NA FILAXOUNE APO ENA KUFARI PALIOSIDERA KATASKOURIASMENO POU LIPI TO MISO ITE TA XEKOLOSANE GIA SUVENIR…ITE TA KATAPIE H THALASSA? AUTO POU EPREPE NA GINI PRIN APO @[email protected] XRONIA ME ELAXISTA EXODA ISOS KAI PROSOPIKI ERGASIA KAI PROTOVOULIA TON XORIKON EKEI, GINETE TORA GIA NA DIKEOLOGITHOUN TA EKATOMIRIOEUROPOULA? KITAXTE KALITERA TI PLIGI SKOUPIDIA POU GELAI O PLANITIS ME ESAS …VALETE ENA FRENO STI KARAMELA TOU @TOURISMOU MESA APO TI STOA SKOUPIDOTOPOS [email protected]@ ALITHIA ENTIPOSI PROKALI KAI MALISTA POLI MEGALI TO @[email protected] SKEFTONTE OI ARXONTES KAI APOFASIZONTES TOU SXEDIOU TOURISMOS STI ZAKITHO ? APISTEFTA EINAI TA OSA DIABAZOUME.. EM TO NISI PNIGETE APO TI (BROMA) TOU SKOUPIDIONE OULES TSI EPOXES…EM OFTHALMOTIFLOUN GIA TO PIO EPIKINDINO AIDIASTIKO EXOFRENIKO PROVLIMA POU THA EPREPE NA EXEI TIN PROTEREOTITA KATHARIOTITAS SE OLLO TO NISI, ALLA DIABAZOUME PERI AUTOU -TOPANE STO SKILO TOUS KAI O SKILOS STIN OURA TOU! KATALABETE ENA PRAGMA ITE SAS ARESI ITE OXI, OTI TOURISMOS @@[email protected]@ KAI OXI APO ZITIANOUS GIA ENA FTINO SUBLAKI …. DEN PROKITE NA TOUS MAZEPSETE POTE EAN DEN KANETE ERGA NA DIORTHOTHI H ATHLIA EIKONA TOU NISIOU OPOS ESEIS TIN @@[email protected]@. SPATALIONTE EKATOMIRIA GIA NA KSARISETE TSI TRAFOUS ME BARIGDOUPES ANAKINOSIS H KURIA TADE…EPIBLEPI ELENXI KOURAZETE …O KURIOS @[email protected] POU EINAI NA SIKOTHI APO TON KANAPE NA KITAXI TO THEMA SKOUPIDIA…POU EINAI? OI ARITHMOI POU ANAKINONETE KAI -KALA-OTI AFIXTHISAN STO NISI …EINAI MONO NA TOUS PISTEVETE ESEIS..KAI OXI OPIOS NOMIZETE OTI (XAFTI) OPOS ELEGE H NONA. EKATO ATOMA MPIKAN SENA MAGAZI KAI AGORASANE APO ENA (KOUTSUNI) O KATHENAS…ENA ATOMO EMBIKE -STO IDIO KAPOU…KAI SIKOSE OLLO TO MAGAZI… !! GIATI? GIATI EIXE LEFTA NA APOLAFSI TIS DIAKOPES TOU SE EKEINO TO NISAKI POULIO PIO PERA SAS…KIRIOI ! SIKOSTE MANIKIA XEXASTE TA (POUTRA) TOU SAPIOKARAVOU …KAI XRISIMOPIISETE TA EKATOMIRIA POU SAS -EKOPSE- O PROIPOLOGISMOS DIMOSION ERGON TOU KRATOUS, SE PRAKTIKES XRISIMES APARETITES GIA TOUS KATOIKOUS ALLA KAI GIA TIN EMFANISI TOU NISIOU! EILIKRINA, DEN ENDIAFEREI PIOS (SINXISTIKE) ME AUTO POU DIABAZETE EDO KIRIOI, ALLA O SKOPOS EINAI NA XETSIBLOTHITE….THEOS XORES TI NONA POU EKEINES OI GENIES ITAN H EULOGIMENES OXI MONO GIA TI ZAKITHO ALLA GIA OULI TIN ELLADA !
  WITH LOVE ERMIS
  MARLA USA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *