Ζάκυνθος

Αντιπλημμυρικά έργα στο Λαγανά μπορούν να γίνουν από το ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών

Μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών μπορούν να χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Λαγανά η οποία πλημμυρίζει κάθε φορά που έχουμε δυνατές βροχές.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες του κεντρικού δρόμου τόσο στη διάρκεια του χειμώνα όσο και κατά την τουριστική περίοδο, όταν μετά από βροχή είναι πλημμυρισμένος και το νερό ξεπερνά το μισό μέτρο.

Το θέμα ήλθε στην επιφάνεια μετά από πρόσφατες κακοκαιρίες καθώς έγινε ερώτηση στη Βουλή, η οποία καταταέθηκε από τον Βουλευτή Θεσσαλονίκης  του κόμματος Ελληνική Λύση, Απόστολο Αβδελά.

Η ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2450/18-01-2022 σχετικά με το θέμα  «Πλημμύρισε ο Λαγανάς Ζακύνθου», έλαβε  απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο την οποία υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Η ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωθήκαμε από κατοίκους της Ζακύνθου, συχνό είναι το φαινόμενο, όπως πρόσφατα, ο κεντρικός δρόμος του Λαγανά Ζακύνθου να πλημμυρίζει έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις με συνέπεια να μετατρέπεται σε αδιάβατο. Αυτό αφενός οφείλεται στην έλλειψη δικτύου άμεσης απορροής όμβριων υδάτων και αφετέρου στη σφοδρότητα των κακοκαιριών που πλήττουν το νησί. Ως γνωστόν, οι κακοκαιρίες με τα συνοδά έντονα καιρικά φαινόμενα κατευθυνόμενα από το Ιόνιο Πέλαγος προς τα ανατολικά πρώτα πλήττουν σφοδρά τα Επτάνησα και ιδιαίτερα τη Ζάκυνθο και κατόπιν προσεγγίζουν την ενδοχώρα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δημιουργήσετε το κατάλληλο αντιπλημμυρικό δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά Ζακύνθου και όπου κρίνεται αναγκαίο στο ευρύτερο οδικό δίκτυο του εν λόγω παραλιακού οικισμού;

Η απάντηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη ΣΑΕ 055, είναι ενταγμένο το έργο της πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες. Επισημαίνεται ότι, το Πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει αιτήματα που αφορούν ενδεικτικά σε κάθε είδους φυσική καταστροφή, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, κ.λπ. Κάθε ενδιαφερόμενος φορέας έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει πλήρως αιτιολογημένο ως προς την αναγκαιότητά του αίτημα, συνοδευόμενο από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει και αξιολογεί τα αιτήματα χρηματοδότησης που συνδέονται ευθέως με το Πρόγραμμα και εξυπηρετούν τους σκοπούς του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ζακύνθου καθώς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρηματοδοτήθηκαν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, και ο Δήμος Ζακύνθου έλαβε 500.000 ευρώ.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Ζακύνθου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3834/21-01-2022 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *