Ζάκυνθος

Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου: Ορόσημα για τα Ιόνια νησιά η 21η Μαΐου

Στο μήνυμά της για τη φετινή επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου, επισημαίνει:

Κι’ αν δεν κόπτη το σπαθί μου

Κι’ η αιχμή του αν δεν τρυπάει

Η ψυχή δεν λησμονάει

Πως επλάσθη Ελληνική.

(απόσπασμα Ύμνου των Ριζοσπαστών)

Η 21η Μαΐου του 1864, ημέρα της πολυπόθητης Ένωσης των Επτανησίων με την μητέρα Ελλάδα, αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τα Ιόνια Νησιά. Το βαθύτερο νόημα του ετήσιου εορτασμού της 21ης Μαΐου, που πρέπει με ηχηρό τρόπο να εκπέμπεται σ΄ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, είναι η ελληνική αυτοσυνειδησία των επτανησίων.

Η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα υπήρξε το αποτέλεσμα των μακραίωνων ηρωικών αγώνων των Ελλήνων κατοίκων τους, οι οποίοι παρά τους πολλούς ξένους ζυγούς, τούς οποίους διαδοχικώς υπέστησαν, ουδέποτε υπέστειλαν, ούτε στιγμή, την μαχητικότητά τους

Σήμερα συμπληρώνονται 158 χρόνια από εκείνη την ημέρα που αποτελεί το επιστέγασμα των αγώνων και των θυσιών των Επτανησίων οι οποίοι ανέκαθεν πίστευαν στο ιδεώδες της Ελευθερίας.

Εξέχουσες προσωπικότητες απ’ τον χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος μεταλαμπάδευσαν σε όλη την χώρα τις αρχές και τα ιδεώδη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Μια σημαντική πνευματική και εθνική προσφορά στην ιστορική πορεία του ελληνισμού την οποία έχουμε χρέος να συνεχίσουμε συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας μας, ξεχωρίζοντας τόσο για το φυσικό τους κάλλος, όσο και για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους Επτανησίους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *