Ζάκυνθος

Aντιπαραθέσεις στη ΔΕΥΑΖ για τα τεχνικά έργα – Αρετάκης: “Αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων”

Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΖ που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου  της επιχείρησης την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε  σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντιπαραθέσεις: Αφορμή η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Νικήτας Αρετάκης να θέσει προτεραιότητες στα έργα του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, μετά από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών. Θυμίζουμε πως στο πρόγραμμα αυτό έχουν συμπεριληφθεί μια σειρά από έργα της ΔΕΥΑΖ αλλά και του Δήμου, ωστόσο σε ότι αφορά τη δημοτική επιχείρηση το μοναδικό που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης είναι αυτό της αντικατάστασης των Η/Μ εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, προτεραιότητα για τον ίδιο αποτελούν τα έργα αντικατάστασης των παλιών δικτύων ύδρευσης, τμήμα των οποίων μάλιστα είναι κατασκευασμένο από τον καρκινογόνο αμίαντο.

«Έχω ζητήσει να πάρουμε χρήματα  μόνο για δίκτυα ύδρευσης. Αυτά τα  έργα είναι για μένα η ίδια η  υπόσταση της ΔΕΥΑΖ και ας μη δώσουν τίποτα άλλο ούτε στη δημοτική επιχείρηση,  ούτε στο Δήμο» ανέφερε ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως δεν έχει νόημα το συμβούλιο να εγκρίνει  έργα όπως αυτά της τηλεμετρίας όταν το  ίδιο το δίκτυο είναι σαθρό και επικίνδυνο. Ο ίδιος έθεσε ακόμη μια παράμετρο, τονίζοντας πως για τα έργα αυτά ο Δήμος επιβαρύνεται με την καταβολή του ΦΠΑ.

«Όπως πάμε θα κλείσουμε την επιχείρηση πριν την ώρα της» ανέφερε, σημειώνοντας πως η Επιχείρηση καλείται να πληρώσει ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχει εισπράξει όπως για παράδειγμα τα χρήματα που οφείλει το Λιμενικό Ταμείο.

Οι χειρισμοί  του Δημάρχου και Προέδρου της ΔΕΥΑΖ,  προκάλεσαν την αντίδραση του μέλους της ΔΕΥΑΖ και δημοτικού συμβούλου Π. Αβράμη που σημείωσε πως ο Δήμαρχος δεν μπορεί να απαξιώνει το διοικητικό συμβούλιο και να κάνει μόνος του αξιολόγηση και ιεράρχηση των έργων!

«Ο Δήμαρχος έκανε από μόνος του κατηγοριοποίηση έργων, απαξιώνοντας πλήρως το διοικητικό συμβούλιο αλλά και τις αποφάσεις και των δικών του συμβούλων» ανέφερε ο κ. Αβράμης, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται σε συλλογικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμη και αν ο ίδιος δεν τις υπερψήφισε.

Ο Δήμαρχος επέμεινε στις αποφάσεις του και το αίτημα που έθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών και αναρωτήθηκε ποιος θα διαφωνήσει στην αντικατάσταση των αμιάντων σε ένα νησί με 2.500 καρκινοπαθείς.

«Αν έχει κάποιος  έχει αντίρρηση ότι εγώ είχα δικαίωμα για κατηγοριοποίηση των έργων να το θέσει στο συμβούλιο και να πάμε για ψηφοφορία» ανέφερε ο κ. Αρετάκης, επαναλαμβάνοντας πως  πρώτα πρέπει να κατασκευαστούν τα  δίκτυα και μετά  να γίνει έλεγχος των δικτύων, αφού μόνο μέσα στον Αύγουστο έγιναν  1058 διαρροές και βλάβες

Από τις  ενέργειες του Δημάρχου όμως τήρησε αποστάσεις και ο Αντιπρόεδρος  Γ. Ζαρκάδης, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ κάποια εισήγηση για κατηγοριοποίηση των έργων. Διερωτήθηκε γιατί αγνοήθηκε το διοικητικό συμβούλιο και καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας  την κατηγοριοποίηση παράνομη, απαράδεκτη και καταστροφική για τη Ζάκυνθο.

Οκ. Αβράμης εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ο κ. Ζαρκάδης δεν παραιτήθηκε από τη θέση του Αντιπροέδρου και η απάντηση ήρθε από τον κ. Αρετάκη, που επέμεινε πως είναι πολιτική απόφαση ποιο έργο θα πάει πρώτο και ο  κ. Ζαρκάδης  δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

«Είναι πολιτικό ζήτημα ποιο έργο θα τεθεί κατά προτεραιότητα στη Ζάκυνθο» υποστήριξε ο Δήμαρχος ενώ το τεχνικό πρόγραμμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *