Ζάκυνθος

Aναψε νέες φωτιές η πρόταση για απαλλοτριώσεις στο “ναυάγιο”

Σκεπτικισμό και ερωτηματικά για το μέλλον της Επιτροπής διαχείρισης της περιοχής του “ναυαγίου” προκαλούν οι αντιπαραθέσεις, οι διαξιφισμοί αλλά και οι πρόωρες δηλώσεις που καθημερινά δημοσιοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης από στελέχη των φορέων οι οποίοι έχουν κληθεί να εκπροσωπηθούν.

Μετά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις, αναφορικά με την ερμηνεία των νόμων, ως προς την εκπροσώπηση του Δήμου και τις διαφωνίες για την εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου, μια νέα εξέλιξη έρχεται να επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα και να αναζωπυρώνει τη φωτιά που προκαλεί ο φαύλος κύκλος των συγκρούσεων

Πολλά ερωτηματικά αλλά και σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί από την Παρασκευή το πρωί μια δήλωση του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου στην Επιτροπή για την διαχείριση του “ναυαγίου” ο οποίος φέρει παράλληλα και την ιδιότητα και μέλους της Ν.Ε. της τοπικής ΝΔ, κ. Νίκου Τσίπηρα, αναφορικά με την πρόθεση να υπάρξει απαλλοτρίωση 1.000 στρεμμάτων γύρω από την επίμαχη ακτή του ναυαγίου.

Η δήλωση αυτή έγινε κατ’ αρχήν στο ραδιόφωνο του ΕΡΜΗ και στη συνέχεια στο ραδιόφωνο ΖANTE PRESS 24 με αναφορά στον αριθμό των στρεμμάτων, παρά το γεγονός ότι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε, δεν περιλαμβάνεται η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και μάλιστα έξω από τα όρια ευθύνης της οριοθετημένης ακτής, όπως προσδιορίζεται στην υπ’ αρ. 146652/13.8.2018 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Συγκεκριμένα το άρθρο 68 του νόμου 4875/2021 αναφέρει ως αρμοδιότητες της επιτροπής τα εξής: “Η διενέργεια πάσης φύσεως πράξεων διοίκησης και διαχείρισης της ως άνω οριοθετημένης ζώνης, ανάθεσης σύνταξης μελετών και έργων και υποβολής κάθε αναγκαίας αίτησης για την έκδοση των αδειών διενέργειάς τους, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, τη συντήρησή του, την ασφαλή διαμόρφωση των διόδων πρόσβασης σε αυτό και την προστασία των επισκεπτών, ανατίθεται σε Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, η οποία συστήνεται στο Υπουργείο Τουρισμού.”

Τη δήλωση αυτή του κ. Νίκου Τσίπηρα ακολούθησε ορυμαγδός αντιδράσεων και τοποθετήσεων με πρώτη αυτή του Δημάρχου Νικήτα Αρετάκης αλλά και κατοίκων της περιοχής που με τίτλο “έπεσαν οι μάσκες”, επαναφέρουν την θέση τους ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμό ευνοούν την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Οι κάτοικοι των ορεινών που αντιτίθενται στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνησης με ανακοίνωση τους αναφέρουν τα εξής:

Λίγες μόνο ώρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ για τη σύσταση της 5μελους Επιτροπής για την Προστασία του Ναυαγίου Ζακυνθου, μέλος της Επιτροπής ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ οτι ο πρώτος στόχος της Επιτροπής είναι η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ 1000 στρεμμα]άτων πάνω από τον κόλπο του Ναυαγίου.

Προφανώς, αναφέρεται στη γη που επιχείρησαν να ληστέψουν Λιβανέζοι μεσίτες το 2014, και που η Ελληνική Δικαιοσύνη το 2020 ξεμπρόστιασε, περιγράφοντας τους Πρωταγωνιστές της ΑΠΑΤΗΣ.

Τα ερωτήματα που απόψε απασχολούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ζακυνθου αφορούν:

Κατ’ εντολή του Υπουργού Τουρισμού και της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ , προχώρησε σε ανακοινώσεις το μελος της Επιτροπης;

Γι αυτό ήρθε νύχτα στη Βουλή η συγκεκριμένη τροπολογία;

Ο Υπουργός Τουρισμού, εξαπατούσε συστηματικά και για ώρες την Ολομέλεια, όταν από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, δεσμευόταν στις 20/12/2021,οτι ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα δεν θα εχει η Επιτροπή, πέρα της ζώνης του Αιγιαλού;

Γνώριζε ο βουλευτής Ζακύνθου Ακτύπης, τα όσα περι απαλλοτριώσεων αποκάλυψε δημόσια ο σύντροφος και συνεργάτης του;

Θα καταδικάσει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός τις αποκαλύψεις για οργανωμένο πλιάτσικο του Ναυαγίου Ζακύνθου;

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπενθυμίζεται πάντων ότι στην ομιλία του στη Βουλή κατά την διάρκεια της πολύωρης συζήτησης του θέματος στις 20 Δεκεμβρίου 2021, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είχε μεταξύ των άλλων τονίσει ότι “Δεν υπάρχει στη διάταξη κάτι που να αφορά στη ιδιοκτησία της περιοχής, εάν ανήκει στην Εκκλησία, τον δήμο, την περιφέρεια, σε ιδιώτες, τον εμίρη ή σε κάποιον άλλο.. .Ουδέποτε ανακατεύτηκα σε θέματα της δικαστικής εξουσίας. Φέρνω διάταξη αποκλειστικά και μόνο για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες, που έχει ο δεύτερος πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα, το Ναυάγιο της Ζακύνθου”.

2 σχόλια

  1. Ψυχραιμία.
    Ακόμη δεν συνήλθε η Επιτροπή σε σώμα.
    Ακόμη δεν ξέρουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
    Ακόμη δεν ξέρουμε αν θα γίνουν δεκτοί (νομικώς) οι εκπρόσωποι των φορέων,αρχίσαμε τσι φωνές.
    Ας συνεδριάσουν πρώτα και μετά διαμαρτυρόμαστε,που θα χρειαστεί μάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *