Για τα θέματα στα οποία πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή οι συμπολίτες μας μίλησε στον –Ε- η ιατρός, πνευμονολόγος, Νάντια Σωληναραίου η οποία σημείωσε ότι φέτος θα εμφανιστεί η γρίπη, όχι όπως πέρυσι που με τα μέτρα είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, αλλά πιο επικίνδυνα γιατί υπάρχει ταυτόχρονα και ο κορονοϊός και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε τα εμβόλια τα γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες.
![](https://ermisnews.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΩΛΗΝΑΡΑΙΟΥ.jpg)
«Το φετινό πρόβλημα δεν θα είναι ίδιο με πέρυσι που δεν υπήρχε συγχρωτισμός. Πέρυσι η γρίπη σχεδόν δεν εμφανίστηκε αλλά φέτος θα έχουμε δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον την εμφάνιση της γρίπης και δεύτερον τα πολλά κρούσματα από τον κορονοϊό. Πέρυσι, παρότι δεν είχαμε θέμα με τον ιό της γρίπης, είχε εμβολιαστεί περίπου το 85% των ατόμων άνω των 60 ετών (για γρίπη), αλλά αυτό δεν έχει γίνει με τον κορονοϊό και για φέτος λένε πως η γρίπη θα είναι αρκετά πιο σοβαρή. Υπάρχουν τα δύο στελέχη, το Η1Ν1 και το Η3Ν2 που είναι στο εμβόλιο που κυκλοφορεί φέτος και αναμένουμε έξαρση της γρίπης κατά την περίοδο από Ιανουάριο έως και Μάρτιο, γι’ αυτό τα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν και αναφερόμαστε στο εμβόλιο της γρίπης» είπε η κ. Σωληναραίου.
Σύμφωνα με την πνευμονολόγο, «υψηλού κινδύνου είναι αυτοί που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, είναι άνω των 60 ετών, έχουν χρόνια νοσήματα, έχουν κάνει μεταμόσχευση, έχουν ζαχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, αλλά και οι έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από το μήνα της κύησης, οι θηλάζουσες και λεχώνες κλπ. Αυτοί πρέπει να κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη όπως και αυτοί που έρχονται σε επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών, κλειστοί πληθυσμοί όπως οι νεοσύλλεκτοι, άτομα σε ιδρύματα και οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι, εκτροφείς και σφαγείς, οι φοιτητές και πρώτοι αυτοί που εργάζονται ως προσωπικό υγείας».
Για το φετινό χειμώνα που θα έχουμε γρίπη και Covid, η κ. Σωληναραίου είπε: «Είμαστε ήδη στο «κόκκινο» σε πολλά μέρη της Ελλάδας, να μην έχουμε και προβλήματα με τη γρίπη. Το σημειώνω γιατί η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο και να οδηγήσει ακόμα και σε διασωλήνωση και στο θάνατο. Γι’ αυτό ζητάμε να γίνει το εμβόλιο για τη γρίπη και η καλύτερη εποχή είναι τώρα, ενώ το αργότερο είναι μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Για να έχουμε ανοσία πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Το εμβόλιο πρέπει να γίνει 6 εβδομάδες πριν από το επιδημικό κύμα της γρίπης.
Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει μαζί με το εμβόλιο του κορονοϊού, αν και καλό θα ήταν να υπάρχει μία διαφορά δύο ημερών. Το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να έχει κάποιους περιορισμούς σε σχέση με τη λοίμωξη από Covid. Δηλαδή άτομα ασυμπτωματικά αλλά με θετικό αποτέλεσμα για Covid θα κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις γίνουν καλά και αναρρώσουν.
Τα ασυμπτωματικά άτομα που ήλθαν σε επαφή με κρούσμα Covid και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Οι συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωση και να φύγουν τα συμπτώματα αλλά και να περάσουν ακόμα λίγες ημέρες. Αυτά είναι πολύ βασικά».
Με πρότασή της η κ. Νάντια Σωληναραίου σημείωσε τα εξής: «Εμείς οι γιατροί, όπως και οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες πρέπει να συμμετέχουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σε μία συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ώστε να κάνουμε δράσεις ενημέρωσης του κοινού για το εμβόλιο τα γρίπης και την σπουδαιότητά του για φέτος
Τα κρούσματα κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τις 4000, έχουμε αρκετούς θανάτους, οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και είμαστε ακόμα στην αρχή. Γι’ αυτό ζητάμε εμβολιασμούς ώστε μαζί με τον Covid να μην έχουμε και προβλήματα με τον ιό της γρίπης. Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους από γρίπη και φέτος πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κάποιο άτομο να κολλήσει γρίπη και κορονοϊό ταυτόχρονα η κ. Σωληναραίου εξήγησε: «Αν κάποιος με υποκείμενα νοσήματα έχει ταυτόχρονα γρίπη και κορονοϊό τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό λέμε ότι τουλάχιστον για φέτος απαραίτητα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, καθώς φέτος είναι όλα ανοιχτά».
Για την τρίτη δόση για τον κορονοϊό η κ. Σωληναραίου είπε ότι πρέπει να γίνει αφού περάσει ένα εξάμηνο από την προηγούμενη και για τον επικείμενο χειμώνα ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να φοράει μάσκα, να πλένει συχνά τα χέρια του να μην συγχρωτίζεται και να αποφεύγει τον πολύ κόσμο.
«Φέτος θα συνυπάρξει γρίπη και κορονοϊός και θέλει μεγάλη προσοχή» κατέληξε η πνευμονολόγος.