Ζάκυνθος

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας Επιμελητηρίου και Συλλόγων Ξενοδόχων Ζακύνθου για το Ναυάγιο

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου δυστυχώς ναυάγησε για δεύτερη φορά.

Κατατέθηκε το πολύ αναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού στην Βουλή και μετα λύπης, διαπιστώσαμε ότι δεν περιλαμβάνεται ο Φορέας Διαχείρισης του Ναυαγίου, που θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα του Παγκόσμιου αξιοθέατου, μετά τη μακροχρόνια αδυναμία διαχείρισής του από τις τοπικές αρχές.

Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την άμεση ανάγκη διατήρησης του διαβρωμένου πλοίου, την διαχείριση της θαλάσσιας πρόσβασης, την άρση της απαγόρευσης της οδικής πρόσβασης και την δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες.

Η αδυναμία συνεργασίας των τοπικών αρχών τα τελευταία 30 χρόνια να διαφυλάξουν αυτό το παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο, δημιούργησε την ανάγκη της δημιουργίας του Φορέα με την συμμετοχή του κράτους, αλλά και των τοπικών φορέων.

Δυστυχώς το πολυδιαφημισμένο Ναυάγιο, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μέρος της Ελλάδος, η διάσημη αφίσα που βρίσκεται σε όλα τα τουριστικά γραφεία του κόσμου, το μέρος που γυρίστηκε η Κορεάτικη τηλεοπτική σειρά και έφερε χιλιάδες Ασιάτες στο νησί μας, η βραβευμένη παραλία που έβαλε τους γείτονες Τούρκους στον πειρασμό να το οικειοποιηθούν διαφημιστικά, είναι στα πρόθυρα του αφανισμού.

Έχει γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αντικείμενο επίλυσης κτηματικών διεκδικήσεων, ευφάνταστων σεναρίων, όχημα αναγνωρισιμότητας, εκμετάλλευσης και ανάδειξης των ευρύτερων περιοχών, μέσο κατοχύρωσης μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε βάρος της Ελλάδος, της Ζακύνθου και του τουρισμού.

Ελπίζουμε, ότι έστω και την ύστατη στιγμή οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου, Βουλευτής, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος θα αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, η οποία είναι μεγάλη.

Θα μπορέσουν άραγε τώρα όσοι διαφωνούσαν να υλοποιήσουν όλα αυτά τα εναλλακτικά σχέδια που υπόσχονταν;

Απαιτούμε να λάβουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για την μη προώθηση του θέματος του Ναυαγίου στο νομοσχέδιο, τις όποιες ενέργειες σας για την άμεση λύση της διαχείρισης του Ναυαγίου, σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, για την οποία αγωνιστήκαμε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Αξιώνουμε από τους πολιτικούς παράγοντες της Ζακύνθου, από το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει την αρμοδιότητα, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να εισαχθεί άμεσα προς ψήφιση, η νομοθετική ρύθμιση για την σύσταση της Ναυάγιο ΑΕ, η οποία ενώ είχε ολοκληρώσει την δημόσια διαβούλευση, εντελώς αιφνιδιαστικά αποσύρθηκε.

Ο τουριστικός και ξενοδοχειακός κλάδος της Ζακύνθου, καθώς και το σύνολο των παραγωγικών τάξεων του νησιού, παρά την οργή του για την μη αναμενόμενη εξέλιξη θα συνεχίσει να ζει με ή χωρίς το ναυάγιο, γιατί έχει μάθει να αγωνίζεται για την επιβίωση του. Όλοι οι άλλοι που ζουν με καθαρή την συνείδηση τους με κλειστό Ναυάγιο για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την κατάρρευση της Ζακύνθου, ως τουριστικού προορισμού και για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί, όπως αρκετά έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Τέλος, είναι θλιβερό, σε ένα τόπο που το σύνολο σχεδόν του εισοδήματος του εξαρτάται από τον τουρισμό, να μην υπάρχει στοιχειώδης τουριστική συνείδηση.

Με εκτίμηση,

Επιμελητήριο Ζακύνθου Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου

Ένα σχόλιο

  1. Η εκκλησία έχει δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρη μελέτη για το “ναυάγιο”.
    Αν ο Δήμος και η Περιφέρεια συναινέσουν, δεν χρειάζεται κανένα κυβερνητικό διάταγμα εξ αποστάσεως και αμφιβόλου επιτυχίας!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *