Ζάκυνθος

Αν.Ξένος: Δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο ΧΥΤΑ του Σκοπού για νέο κύτταρο

Σειρά ζητημάτων που αφορούν τον τομέα της καθαριότητας έθιξε ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του Λίβα αλλά και στο ΧΥΤΑ του Σκοπού και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν αυτά που αποφασίζονται από την περιφερειακή αρχή για να τα γνωρίζει ο λαός της Ζακύνθου. Επίσης ζήτησε ενημέρωση από το Δήμαρχο σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τόσο ο Σκοπός όσο και ο Λίβας είναι χώροι που δέχονταν και δέχονται απορρίμματα αλλά για τις ενέργειες που γίνονται πρέπει να τηρούνται αυτά που προβλέπει η νομοθεσία.

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος ο οποίος  είπε πως «έχουν ζητήσει από το Δήμαρχο να κάνει ενημέρωση. Τώρα η διαχείριση των εγκαταστάσεων έχει περάσει στην ΑΕ του περιφερειακού ΦοΔΣΑ και εκεί συμμετέχει και ο Δήμαρχος της Ζακύνθου».

Ειδικά για το Λίβα, ο κ. Ξένος που κατά το παρελθόν διετέλεσε Πρόεδρος στο Σύνδεσμο καθαριότητας, είπε ότι έχουν περάσει 5 χρόνια που λειτουργεί σαν μεταβατική διαχείριση, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα λειτουργεί ακόμα.

«Το καράβι που μεταφέρει σκουπίδια έχει χρησιμοποιηθεί για να απεγκλωβίσει το χώρο που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις, αφού η μονάδα ενδιάμεσης διαχείρισης ήτα για ένα μικρό διάστημα και  τώρα έχει φτάσει τα 5 χρόνια λειτουργίας. Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2017, βρισκόμαστε στο 2022 και δεν προβλέπεται ούτε μέσα στο 2023 να έχει δρομολογηθεί η λειτουργία του εργοστασίου και άρα η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη» είπε ο κ. Ξένος.

Εκείνο το οποίο ζητήθηκε δημόσια είναι η ενημέρωση και ο κ. Ξένος σημείωσε τα ακόλουθα: «Ούτε για το Λίβα, ούτε για το Σκοπό υπάρχει ενημέρωση και να θυμίσω πως για το Σκοπό έχουμε μία μελέτη η οποία δεν πέρασε από  διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το μόνο που έγινε ήταν μία παρουσίαση στο Διοικητήριο με όσους προσκεκλημένους ήθελε η Αντιπεριφερειάρχης Κ,  Μοθωναίου. Ο Δήμαρχος ξέρουμε ότι έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του επί αυτού.

Κανένας δεν διαφωνεί με την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό η οποία επιβάλλεται από το νόμο, για να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο του χώρου και του φακέλου στην Ε.Ε. Ο χώρος πρέπει να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στο φυσικό του περιβάλλον.  Τώρα το θέμα είναι τι προβλέπει η μελέτη και πως θα γίνει η αποκατάσταση.

Ακούω για νέους βιολογικούς και για νέους χώρους και δεν θυμάμαι να υπάρχει κάπου ελεύθερος χώρος για να κατασκευαστεί νέο κύτταρο. Υπάρχει ένας αδειοδοτημένος χώρος από παλιά και γνωρίζω ότι έχει καλυφθεί όλος. Στη δική μου θητεία στο φορέα της καθαριότητας φτιάχτηκαν κύτταρα στον εναπομείναντα χώρο και έτσι δόθηκε μία παράταση ζωής για δύο χρόνια ακόμα.

Ακολούθως στη θητεία του Δημάρχου Π. Κολοκοτσά έφταναν εκεί μέχρι και τα ογκώδη και ο χώρος υπερπληρώθηκε.

Εγώ παρέδωσα ένα βιολογικό στο ΧΥΤΑ ο οποίος παρατήθηκε στην τύχη του και θυμίζω πως κόστισε 499 χιλιάδες ευρώ.

Με 6 εκατομμύρια ευρώ μπορεί κάποια πράγματα να είναι δικαιολογημένα αλλά ποτέ η μελέτη δεν παρουσιάστηκε στο ανώτερο θεσμικό όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο».

Για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου ο κ. Ξένος εξέφρασε την αμφιβολία του και είπε: «αμφιβάλλω αν όλα μεταφέρονται εκτός Ζακύνθου ή αν θάβονται, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, γιατί μπορεί να συμβαίνει και αυτό. Επισκέφθηκα το χώρο στις 25 Σεπτεμβρίου και είδα μία διαφορετική κατάσταση. Είδα επεκτάσεις οικοπέδων, αδειοδοτήσεις οικοπέδων, τοιχία, πινακίδες εργολάβων και σκουπίδια μέσα σε αυτά τα οικόπεδα. Κάποιοι καταγγέλλουν πως τα σκουπίδια θάβονται, αλλά εγώ δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ούτε να το απορρίψω.

Εγώ γνωρίζω πως από τη στιγμή που συντάχθηκε η αρχική μελέτη κατασκευής του εργοστασίου μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει η τεχνολογία. Πρέπει να γνωρίζουμε πως το έργο θα γίνει με τη διαδικασία μελέτη-κατασκευή. Είχε γίνει μία αρχική προμελέτη που έβαλε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ανάδοχος. Η ΕΕ ζητά να θάβονται όσο γίνεται λιγότερα υπολείμματα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θέλουμε βελτιωμένη λειτουργία και από 1-1-2022 επιβάλλεται το τέλος ταφής. Αυτό το τέλος αυξάνεται ανά έτος με το επιπλέον ποσό των 5 ευρώ ανά τόνο. Χρειάζεται λοιπόν να βελτιωθεί η λειτουργία του εργοστασίου με περισσότερα ανακτώμενα υλικά και παράλληλά μπαίνει η υποχρέωση του Δήμου για την εγκατάσταση των πράσινων σημείων που έχουν χρηματοδοτηθεί προ πενταετίας.

Τη διαβούλευση την επικαλούμαι γιατί αν είχε γίνει ο δημόσιος διάλογος θα είχαν λυθεί πολλές απορίες».

Τέλος ο κ. Ανδρέας Ξένος είπε πως «τα στοιχεία δείχνουν ένα καλό καλοκαίρι αλλά με τις υποδομές που έχουμε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *