Ζάκυνθος

Αν. Στραβόλαιμος: Στις 6 Ιουλίου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΥΑΖ για το νερό

Για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια της ύδρευσης μίλησε  στον –Ε- ο νομικός ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αναστάσιος Στραβόλαιμος ο οποίος έκανε γνωστό ότι τώρα έχουμε προσωρινή διαταγή και η δίκη θα γίνει στις 6 Ιουνίου 2022. Επίσης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν τη ΔΕΥΑΖ στην αδυναμία πληρωμής μέρους της οφειλής της από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αιτούσα ήταν η ΔΕΥΑΖ και όχι ο Δήμος, εξήγησε ο  κ. Στραβόλαιμος και συμπλήρωσε πως «έλαβε εντολή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ να προβεί σε σύνταξη αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της VOLTERRA,  δεδομένου ότι ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί έχει κάποιες αξιώσεις από λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν μείνει απλήρωτοι αλλά όχι στο σύνολό τους. Το επιχείρημα  της ΔΕΥΑΖ είναι ότι ο τρόπος χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αλλάξει. 

Ενώ παλιά η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας γίνονταν με ένα τρόπο σταθερό, τώρα η πάροχος έχει εξαρτήσει τον τρόπο  τιμολόγησης από  την λεγόμενη ρήτρα τιμολογιακής αναπροσαρμογής.  Αυτό είχε σαν συνέπεια τον σχεδόν υπερδιπλασιασμό της χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και σαν περαιτέρω επίπτωση είχε τη δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών  και σε συνδυασμό με τη δυσκολία που έχουν οι καταναλωτές να πληρώνουν, η ΔΕΥΑΖ δεν μπόρεσε να είναι απολύτως συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις».

Για το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει και απασχολεί πολλές ΔΕΥΑ στην Ελλάδα, αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Στραβόλαιμος σημείωσε: «Ο τρόπος της τιμολόγησης εκ μέρους του παρόχου  έγινε με τρόπο που η ΔΕΥΑΖ ούτε ενέκρινε ούτε συγκατατέθηκε εκ των υστέρων. Έτσι η μη ολοσχερής εξόφληση των υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΖ προς τη VOLTERRA, είχε σαν συνέπεια να κόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατόπιν εντολής που έδωσε στο ΔΕΔΔΗΕ σε κάποια από τα αντλιοστάσια και με περαιτέρω επίπτωση να μην έχει νερό το μισό νησί.

Γι’ αυτό ασκήσαμε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, διότι το νερό είναι υπέρτατο κοινωνικό αγαθό και η ΔΕΥΑΖ ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που είναι και καθώς είναι  δημοτικό νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες υδρεύσεως και αποχετεύσεως χωρίς κέρδος, υποχρεούται να προσφέρει το νερό στους καταναλωτές της κι όταν αυτό δεν δίνεται υπάρχουν προβλήματα μέχρι και να προσβληθεί η δημόσια υγεία, δηλαδή να προκληθούν μεταδοτικά νοσήματα κλπ.

Το νερό είναι κυρίαρχο αγαθό και όταν δεν παρέχεται από το μονοπωλιακό παράγοντα που είναι η ΔΕΥΑΖ, μπορεί να προκύψουν κοινωνικά  προβλήματα ενόψει του Πάσχα και της έλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών. Αυτό έγινε κατανοητό και εξηγήθηκε στο Δικαστήριο και τον Πρόεδρο Πρωτοδικών που έδωσε προσωρινή διαταγή.  Αυτούσια δεν δικάστηκε η υπόθεση και μέχρι τις 6 Ιουλίου που θα εκδικαστεί, δεν επιτρέπεται στον πάροχο να προβαίνει σε νέες διακοπές στα αντλιοστάσιά μας, ενώ υποχρεούται να επανασυνδέσει τις ήδη διακοπείσες, για να εξομαλυνθεί η διοχέτευση ύδατος σε όλες τις περιοχές του νησιού».

Γα την έως τώρα συνεργασία της ΔΕΥΑΖ με τη VOLTERRA ο κ. Στραβόλαιμος είπε: «Εμείς ενημερώσαμε και τη VOLTERRA  και το ΔΕΔΔΗΕ με επίδοση της προσωρινής διαταγής που υπογράφει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, ώστε να τηρηθεί κατά γράμματα η υποχρέωση που προκύπτει από το περιεχόμενο της προσωρινής διαταγής του δικαστή.

Η ΔΕΥΑΖ δέχεται τις υπηρεσίες της VOLTERRA από το 2016. Μέχρι το 2020 η κατάσταση ήταν ομαλή και καταβάλλονταν  τα ποσά των λογαριασμών.  Όμως από τον Αύγουστο του 2021 άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης και δυστυχώς οι χρεώσεις υπερδιπλασιάστηκαν, αν και οι καταναλώσεις παρέμειναν οι ίδιες.  Η ΔΕΥΑΖ βρέθηκε σε μία προσωρινή αδυναμία για ολοσχερή εξόφληση  των υποχρεώσεών της.  Όμως η VOLTERRA συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο που δεν είναι ο αρμόζων γιατί παραβίασε το άρθρο 29 του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, διότι η ΔΕΥΑΖ μπορεί να είναι ΝΠΙΔ αλλά είναι δημοτικό νομικό πρόσωπο.  Δηλαδή είναι δημόσιο πρόσωπο που προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς να έχει κέρδος, επιτελεί κοινωνικό ρόλο και δεν μπορεί αδικαιολόγητα, αντισυμβατικά και καταχρηστικά ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας να  κατεβάζει το διακόπτει όποτε το θεωρεί σκόπιμο. Εμείς δεν έχουμε αδρανήσει αλλά  από αντικειμενική αδυναμία δεν έχουμε εξοφλήσει ολοσχερώς τους λογαριασμούς που έχουν υπερδιπλασιαστεί.  

Η εταιρεία VOLTERRA  έχει συνδέσει την τιμολόγηση με την χρηματιστηριακή αξία του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ έπρεπε να κάνει καθημερινές μετρήσεις για να υπολογίζει την αξία του καταναλισκόμενου ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μέρα, ο πάροχος  έχει κάνει κάτι άλλο, έχει πάρει το μέσο ότι του 30ημέρου. Όμως η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας μεταβάλλεται καθημερινά, συνεπώς και η τιμολόγηση θα έπρεπε να γίνεται κάθε μέρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *