Ζάκυνθος

Αν. Μαρινάκης για Ναυάγιο: “Νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για να καλύψει κενά”

Τις εξελίξεις με το Ναυάγιο από την πλευρά της νεοσυσταθείσας επιτροπής η οποία έχει συνεδριάσει έως τώρα  δύο φορές, ανέπτυξε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Μαρινάκης ο οποίος είναι μέλος της και ανέφερε ότι σε προτεραιότητα μπαίνουν τα ζητήματα των εργασιών που πρέπει να γίνουν και μάλιστα άμεσα και νόμιμα. Στην κατεύθυνση αυτή θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες θα προωθήσει η κυβέρνησης μέσω κοινών υπουργιών αποφάσεων.

Ο κ. Ανδρέας Μαρινάκης δήλωσε : «Η Επιτροπή συστάθηκε πολύ πρόσφατα και μέχρι τώρα έχει γίνει μία συνεδρίαση επίσημη στην οποία τέθηκαν όλα τα θέματα και για τα οποία ψάχνουμε να βρούμε λύσεις. Για κάποια από αυτά οι λύσεις θα δοθούν αυτή τη χρονική περίοδο, κάποια άλλα θα έχουν μεσοπρόθεσμες λύσεις και άλλα θα έχουν μακροπρόθεσμες λύσεις. Βασική προτεραιότητα της Επιτροπής και του Υπουργείου για τη φετινή σεζόν είναι να ανοίξει το Ναυάγιο, όχι τύποις αλλά ουσιαστικά. Πρέπει δηλαδή να γίνουν κάποιες εργασίες και κάποιες ενέργειες τέτοιες που να αρθούν οι περιορισμοί και το κλείσιμο του Ναυαγίου που είχε αποφασιστεί στο πρόσφατο παρελθόν”.

Για τις εργασίες που χρειάζονται ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η ύπαρξη ή όχι του Ναυαγίου, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκολλήσεις τμημάτων του πλοίου και είναι επιτακτική ανάγκη να φτιαχτεί το σκαρί   και να μην το χάσουμε τελείως και μας μείνει το όνομα χωρίς το Ναυάγιο….

Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει άτυπα μία φορά και επίσημα άλλη μία και την πρώτη φορά συζητήσαμε τι μπορεί να κάνει το Υπουργείο και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση.  Στη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης συζητήσαμε με ποιό τρόπο νόμιμα θα γίνουν κάποιες εργασίες».

Ερωτηθείς για τα μέλη της Επιτροπής και την μεταξύ τους συνεργασία ο κ. Ανδρέας Μαρινάκης ανέφερε τα εξής: «Σαν ομάδα δεν έχουμε προβλήματα, ο καθένας έχει τις απόψεις του, αλλά το ερώτημα είναι με ποιό τρόπο ΝΟΜΙΜΟ  θα γίνουν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό και το Υπουργείο σαν επόμενη ενέργειά του έχει να καλύψει νομοθετικά κάποιες ατέλειες και κενά που υπάρχουν αναφορικά με τη λειτουργία της Επιτροπής.

Θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη νομιμότητα των εργασιών στην περιοχή. Προβλήματα υπάρχουν τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του Ναυαγίου και πρέπει να δοθούν λύσεις για να πάμε παρακάτω».

Για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως πρέπει να μην καθυστερούμε  άλλο και είπε: «Εκτιμώ πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αυτό είναι κάτι που νομίζω πως δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τη Ζακυνθινή κοινωνία πάνω από 30 χρόνια και δεν είναι εύκολο να  δοθούν απαντήσεις μέσα σε ένα δίμηνο ή σε ένα τρίμηνο. Όμως υπάρχει και η πρόθεση και η βούληση για να γίνουν εργασίες».

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες καθενός ο κ. Ανδρέας Μαρινάκης εξήγησε: «Αυτό που με στενοχωρεί ιδιαίτερα εμένα είναι η προσπάθεια κάποιων κύκλων να εμπλέξουν την Επιτροπή με τα ιδιοκτησιακά και άλλα θέματα με τα οποία δεν έχουμε καμία σχέση. Πιστεύω πως μέσα στους επόμενους μήνες θα δοθεί λύση για την ασφάλεια στην περιοχή. Βέβαια σε επίπεδο Υπουργείου θα δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε  γιατί το κράτος κωλυσιεργεί πάντα και δεν είναι ευέλικτο όπως μία ΑΕ.

Εκτός από τη βούληση που πρέπει να υπάρχει, χρειαζόμαστε και νομοθετικά εργαλεία, όπως και να βρεθούν χρήματα για να πάμε παρακάτω και πρακτικά».

Οι ανάγκες στο Ναυάγιο είναι μεγάλες γι’ αυτό και η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά σύντομα, θέμα για το οποίο ο κ. Μαρινάκης είπε: «Η επόμενη συνάντηση δεν έχει οριστεί ακόμα αλλά υποθέτω πως θα γίνει σύντομα γιατί πρέπει να συζητηθούν θέματα που πρέπει να νομοθετηθούν. Χρειαζόμαστε τη νομική και την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου αλλά και συναρμόδιων Υπουργείων γιατί είναι πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε.

Μεταξύ άλλων τέθηκε το αν μπορεί ο Δήμος ή η Περιφέρεια να συν εισφέρουν σε αυτό που λέμε αποκατάσταση στη λειτουργία του Ναυαγίου, κι εμείς είπαμε πως η συνεισφορά του Δήμου είναι σχεδόν μηδενική και ότι γίνει θα πρέπει να γίνει από το Υπουργείο γιατί ειδικά στη ζώνη του αιγιαλού δεν έχει και δικαιοδοσία.

Τα άμεσα θέματα όπως ασφάλεια, υγιεινή και διαχείριση της περιοχής πρέπει να γίνουν τώρα».

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *