Ζάκυνθος

Αυξημένες προκρατήσεις αλλά και αυξημένα κόστη στον τουρισμό διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ξ.

Για μια τουριστική σεζόν που γεννά αισιοδοξία αλλά και προβληματισμό κάνει λόγο στον Ερμή ο κ. Γρηγόρης Τάσσιος,  Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για προ-κρατήσεις, κυρίως από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα και έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις που αφορούν την Ουκρανία, αλλά και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ειδική αναφορά έκανε και στους Έλληνες τουρίστες που φέτος θα δυσκολευτούν να κάνουν εύκολα διακοπές.

Ειδικά για την βρετανική αγορά που από φέτος επανέρχεται δυναμικά και πρόκειται για μια αγορά που αφορά άμεσα τη Ζάκυνθο, ο κ. Τάσσιος σημείωσε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πολύ καλό κλίμα για κρατήσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις.

«Πιο συγκρατημένο είναι το ενδιαφέρον από τους Γερμανούς, ενώ υπάρχουν πολλές κρατήσεις από Αυστριακούς, Γάλλους και Πολωνούς που όμως προτιμούν τα προγράμματα all inclusive. Σε σχέση με τις τρίτες χώρες υπάρχει ενδιαφέρον για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ για Αθήνα, αλλά και από Ρωσία όπου αναμένονται οι εξελίξεις» ανέφερε ο κ. Τάσσιος χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για υπογραφή συμφωνίας με την Ρωσία σε σχέση με τη διαχείριση των πτήσεων.

«Αν όλα πάνε καλά μιλάμε για 700.000 αφίξεις από Ρωσία μέσα στο 2022» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας το 2022 πολύ καλύτερο από το 2021 αλλά είναι νωρίς για σύγκριση με τα δεδομένα του 2019. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και για τον τουρισμό είναι αυτό της ακρίβειας και ο κ. Τάσσιος σημείωσε πως η αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταλυμάτων κατά  20 με 25% και η διατήρηση τιμών του 2019 θα φέρει μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες.

«Μετά από δύο χρόνια κρίσης δεν περιμένουμε καλά ταμεία» ανέφερε ο κ. Τάσσιος συμπληρώνοντας όμως ότι τα πολυτελή και 5στερα καταλύματα παραμένουν ισχυρά και έχουν ζήτηση που διατηρήθηκε και την περίοδο της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει πως ο μελλοντικός μελάτης θα είναι ένας πελάτης υψηλότερου βαλαντίου και αυτό σημαίνει πως εκτός από τα καταλύματα που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα, θα πρέπει να βελτιωθούν και οι υποδομές. 

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *