Ζάκυνθος

Α. Βίτσος: Σε ύφεση η πανδημία λόγω της εποχής

Για την εικόνα που υπάρχει τώρα που βρισκόμαστε στο καλοκαίρι αναφορικά με την πανδημία μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου Ανδρέας Βίτσος, ο οποίος είπε ότι λόγω εποχής ο κορονοϊός είναι σε ύφεση.

«Το καλοκαίρι πάντα  οι ιώσεις είναι σε ύφεση, αν δεν εξαφανίζονται όπως γίνεται με τη γρίπη. Έτσι κι αλλιώς δηλαδή από υγειονομικής άποψης τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα το καλοκαίρι απ’ ότι τις άλλες εποχές» είπε ο κ. Βίτσος.

Τα φαρμακεία κατέθεσαν αίτημα στην Περιφέρεια και ζητούν να αυξηθούν τα εφημερεύοντα και αναμένουν την απάντηση.  «Θέλουμε να υπάρχουν όλες τις ημέρες εφημερεύοντα φαρμακεία σε όλα τα τουριστικά μέρη και στα χωριά και η Γενική Συνέλευση έχει πάρει απόφαση ομόφωνα και το έχει προτείνει. Ζητάμε να εφημερεύει ένα στην πόλη και ένα σε κάθε τουριστικό χωριό. Τα φαρμακεία και οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη εμπειρία για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού λόγω της έλευσης των επισκεπτών» είπε ο Πρόεδρος.

Για τα τεστ Covid ο κ. Βίτσος είπε ότι πέρυσι είχε μεγαλύτερη προσέλευση  γιατί ήταν υποχρεωτικά ώστε να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, ενώ τώρα τα μέτρα είναι μειωμένα όπως και οι ανάγκες για τεστ.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου απάντησε και στο θέμα των ελλείψεων σε φάρμακα και είπε ότι εδώ και καιρό παρατηρούνται πολλές ελλείψεις.

 «Είχαμε κάνει πολλές κινήσεις τόσο τοπικά όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο συλλογικών οργάνων, ώστε να αναδείξουμε το θέμα. Εδώ και 6 μήνες το υπουργείο υγείας είδε το ζήτημα και κατάλαβαν ότι είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό πήρε κάποια μέτρα όπως η απαγόρευση εξαγωγών.

Οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς τα άλλα κράτη είναι κάτι νόμιμο και δικαιούνται να το κάνουν οι φαρμακαποθήκες. Τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερα απ’ ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πολλά από αυτά που θα έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες των ελλήνων ασθενών, καταλήγουν σε άλλες χώρες. Το μέτρο της απαγόρευσης εξαγωγών εφαρμόζεται πυροσβεστικά και έχει εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση. Όμως το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο» είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου. 

Για το θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν: « Επιτείνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς κάθε εβδομάδα δεκάδες σκευάσματα προστίθενται  στη λίστα των “δυσεύρετων” και “εν ανεπαρκεία”, τα οποία οι φαρμακοποιοί δυσκολεύονται ή αδυνατούν να προμηθεύσουν στους πελάτες τους.

Οι φαρμακαποθήκες και μεγάλες εταιρείες εισαγωγής-εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων “σηκώνουν τα χέρια”, δηλώνοντας αδυναμία να καλύψουν τη ζήτηση, λόγω έλλειψης επαρκών αποθεμάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *