Ο Ανδρέας Φλώρος νέος Πρύτανης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ο Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ανδρέας Φλώρος είναι ο νέος Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Ιουλίου.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με ηλεκτρονική ψήφο, μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.), Ο επικεφαλής του συνδυασμού, «Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Νησιά Ιονίου Κόμβοι Ανάπτυξης – Το Ιόνιο ΝΙΚΑ», συγκέντρωσε 84 ψήφους έναντι 61 του Αθανάσιου Ευσταθίου επικεφαλής του συνδυασμού, «Κίνηση Ενότητας Ιονίου Πανεπιστημίου».
Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ψήφισαν 157 μέλη ΔΕΠ, επί 159 εγγεγραμμένων, ενώ βρέθηκαν και 12 λευκά.
Αντιπρυτάνεις του πανεπιστημίου, που ήταν υποψήφιοι με το συνδυασμό του καθηγητή Ανδρέα Φλώρου αναδείχθηκαν, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας, Ηλίας Γιαρένης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ευστάθιος Μακρής, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Χριστίνα Μπάνου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Τουρισμού, Χριστίνα Μπενέκη.
Ο νεοεκλεγείς Πρύτανης, που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου μιλώντας στον -Ε- εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση αλλά και αίσθηση ευθύνης που προκαλεί στον ίδιο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του πρυτανικού σχήματος το αποτέλεσμα και προανήγγειλε μια νέα εποχή εξωστρέφειας για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Φλώρος, που είχε βρεθεί στο νησί μας και πριν από λίγες ημέρες, αναφέρθηκε και στην προοπτική περεταίρω ανάπτυξης του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου που λειτουργεί στη Ζάκυνθο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα Τμήμα με πολύ σημαντικό έργο και δυναμική.
“Προτεραιότητα στην λειτουργία των Ερευνητικών Ινστιτούτων που παραμένουν ανενεργά”
«Δικαιωθήκαμε ως προς το πρόγραμμα δράσης και τον προγραμματισμό μας, συζητήσαμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα που πίστεψε σε αυτό και πρόθεση μας είναι να το υλοποιήσουμε! Στόχος είναι να σπάσει η εσωστρέφεια στο ίδρυμα, να αποκτήσει εξωστρεφή χαρακτήρα και να αναπτυχθεί το Πανεπιστήμιο μας. Να μην είναι απλώς ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο, αλλά να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Χώρας, προκαλώντας ένα ισχυρό αποτύπωμα, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο» σημείωσε ο κ. Φλώρος, υπογραμμίζοντας πως το νέο πρυτανικό σχήμα γνωρίζει πολύ καλά το έργο που αναλαμβάνει από την 1η Σεπτέμβρη, ενώ ως άμεση προτεραιότητα έθεσε το «άνοιγμα» προς όλα τα τμήματα και την καταγραφή των αναγκών προκειμένου να υλοποιηθούν στόχοι με βάση έναν στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και τον «ψηφιακό σχεδιασμό» της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στα πρότυπα των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων αλλά και με βάση τις ανάγκες της σημερινής εποχής.
Ιδική αναφορά έγινε φυσικά και για το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο , τονίζοντας πως μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο πόρο έρευνας και ανάπτυξης.
«Η έρευνα για το περιβάλλον είναι πολύ σημαντική και όχι μόνο οι υποδομές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος, δίνουν εγγυήσεις για σημαντικό έργο. Με την κατάλληλη υποστήριξη και ενίσχυση των κινήτρων για σπουδές, το Τμήμα μπορεί να προσελκύσει αξιόλογο φοιτητικό δυναμικό» μας είπε, θυμίζοντας πως η Ζάκυνθος αποτελεί την έδρα ενός από τα 4 ερευνητικά ινστιτούτα, που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» για το ερευνητικό έργο του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Παρά το γεγονός ότι η σύσταση τους προβλέφθηκε στην ίδια απόφαση που προέβλεπε και την συνένωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα Ινστιτούτα ακόμη δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία καθώς εκκρεμεί η στελέχωση των τμημάτων διοίκησης τους και ο κ. Φλώρος ανέφερε πως θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει η νέα διοίκηση.
Της Μαριλένας Παπαδάτου