Ζάκυνθος

600 χιλ. € διαθέτει ο Δήμος για την αντιμετώπιση της καθαριότητας την τουριστική περίοδο

Οι ανάγκες του νησιού στον τομέα της καθαριότητας αποτέλεσαν ένα ακόμα σημείο σύγκρουσης μεταξύ των παρατάξεων στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέμα συζήτησης ήταν η 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού για το 2022 και όλοι στάθηκαν στα κονδύλια της καθαριότητας επειδή η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και η Ζάκυνθος χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Η δημοτική αρχή διαθέτει ποσό 600 χιλιάδων ευρώ για την αποκομιδή και για την πεζή καθαριότητα, αλλά η αντιπολίτευση εκτιμά πως όλα γίνονται με προχειρότητα, χωρίς πρόγραμμα και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι προϊστάμενοι της Οικονομικής υπηρεσίας Στέφανος Καψάσκης και Γιάννης Κομιώτης που παρουσίασαν στοιχεία για τον προϋπολογισμό και έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των συμβούλων.

Τα ερωτήματα των συμβούλων της αντιπολίτευσης ήταν απανωτά καθώς οι αφίξεις των τουριστών συνεχίζονται ενώ είναι εμφανής η κίνηση στον εσωτερικό τουρισμό λόγω του Πάσχα.

Εγκρίθηκαν στην τροποποίηση του προϋπολογισμού χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο πρώην Δήμαρχος Λαγανά και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσης Μαρούδας έθεσε το θέμα της καθαριότητας στα χωριά αλλά και στις τουριστικές περιοχές εκτός πόλης. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να δείξει ότι υπάρχει καθαρίζοντας τις Δημοτικές Ενότητες, ανέφερε ότι γίνονται λιτανείες και οι περιοχές πρέπει να είναι φροντισμένες, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι 6 Δήμοι στη Ζάκυνθο, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα παραμέλησης των περιοχών εκτός πόλεως.

Κριτική άσκησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ρένεσης που αναφέρθηκε στις Αλυκές και είπε ότι πέρυσι δεν πέρασε ούτε ένας άτομο του Δήμου για να καθαρίσει στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος  είπε ότι η τροποποίηση του προϋπολογισμού δεν είναι αριθμοί ατάκτως ερριμμένοι και σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να απεικονίζεται η πολιτική, δηλαδή τι θέλει να κάνει ο Δήμος. Ακόμα είπε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των τετραγωνικών μέτρων στα κτίρια  από πέρυσι, άρα θα έχει περισσότερα έσοδα ο Δήμος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Αβράμης είπε ότι η ίδια η δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει αδιέξοδα με την καθαριότητα και προσπαθεί να τα λύσει μέσα στον Απρίλιο, αν και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Ο κ. Αβράμης σημείωσε πως η διαδικασία διαγωνισμού για τις προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα θέλει μήνες και  με αυτούς τους ρυθμούς θα έχουν προσωπικό τον Αύγουστο… εκτός αν κάνουν απ’ ευθείας αναθέσεις ή πάνε ε ιδιώτες.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Μοθωναίος άσκησε κριτική λέγοντας πως έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Απρίλη για να βάλει ο Δήμος το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ για την καθαριότητα στον προϋπολογισμό.  Χαρακτήρισε τη Ζάκυνθο χωματερή και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες των πολιτών. Ζήτησε να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και όχι με βήματα χελώνας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευάγγελος Σεβαστιάδης είπε   ότι ο Δήμος διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά και τώρα κρέμεται από μια κλωστή με την καθαριότητα, γιατί κοιτάζουν ίσα-ίσα να βγάλουν το καλοκαίρι.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Μαρινάκης  κατέκρινε το Δήμαρχο για την απουσία του από τις συνεδριάσεις και είπε ότι την δουλειά με την καθαριότητα την βγάζουν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και οι επιχειρηματίες  του τουρισμού.

Ο Αντιπρόεδρος Γ. Φεραδούρος είπε ότι παίζει ρόλο η καθημερινότητα του πολίτη στην οποία δεν δίνει σημασία η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος κρύβεται.

Απαντώντας ο Δημαρχεύων Νικήτας Σπίνος είπε ότι έχουν προγραμματιστεί έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου και ότι δεν πρέπει να μηδενίζονται οι προσπάθειες που γίνονται.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η τροποποίηση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε με  9 ψήφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *