Ζάκυνθος

35 χιλιάδες τουρίστες το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου

Η θετική έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς επιβεβαιώνεται από την εικόνα των αφίξεων που πηγαίνει καλά συγκριτικά με το 2019, που ήταν η χρονιά πριν από την πανδημία και στο διεθνές αεροδρόμιο της Ζακύνθου το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου έφτασαν για τις διακοπές τους 35.000 τουρίστες από το εξωτερικό. Οι πτήσεις ήταν 240.

Οι χώρες από τις οποίες δεχτήκαμε επισκέπτες είναι η Αγγλία, το  Βέλγιο, η Γαλλία, η  Γερμανία, η  Πολωνία και η Ολλανδία.

Το Απρίλιο μήνα φέτος είχαμε 12.500 τουρίστες και ο Μάιος κινείται αρκετά ανοδικά, ενώ οι καλοί μήνες για πολλές αφίξεις είναι οι επόμενοι μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ομολογουμένως ο Μάιος θα μπορούσε να πάει καλύτερα φέτος αλλά οι λόγοι για την καθήλωσή του είναι πολλοί και διαφορετικοί. Εκτιμάται ότι ο Ιούνιος θα έχει περισσότερες αφίξεις και ακόμα πιο πολλές ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Για τη Ζάκυνθο φαίνεται να είναι σωτήρια η επιστροφή της Μ. Βρετανίας στα ταξίδια διακοπών προς τα ελληνικά νησιά και ειδικά στο Ιόνιο.  Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσοστό των Βρετανών που σχεδιάζουν το 2022 καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας AllClear Travel Insurance. Η έρευνα της ταξιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας σε δείγμα 2.016 ενηλίκων στη Βρετανία διαπίστωσε ότι το 64% δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με 34% πέρυσι τέτοια εποχή.

Οι ξενοδόχοι

Αναφορικά με την πορεία του τουρισμού στο νησί μας μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων Νίκο Γκλαβά ο οποίος περιέγραψε τις δυσκολίες που υπάρχουν τώρα με την συνεχή άνοδο των τιμών. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου και είπε: «Για τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία, το πρώτο ξάφνιασμα ακολουθεί μία νέα πραγματικότητα στο υποσυνείδητο των τουριστών και το περνάνε σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που βλέπουν πως αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει σε μάκρος. Μπαίνουν λοιπόν στη λογική της οργάνωσης των διακοπών τους οι δυνητικοί μας επισκέπτες. Όσο στενάχωρο κι αν ακούγεται αυτό για τις εχθροπραξίες, γίνεται βίωμα για τους ευρωπαίους πολίτες που πλέον προγραμματίζουν τις διακοπές τους.

Το θέμα είναι η ακρίβεια που επιδεινώνεται και αφορά την έλλειψη πρώτων υλών που προμηθευόμαστε από τις χώρες που γίνεται ο πόλεμος  αλλά και την ενέργεια σε φυσικό αέριο».

Για τις συνεχείς αυξήσεις ο κ. Γκλαβάς ανέφερε: «Το πρόβλημα  με τις αυξήσεις είναι τεράστιο. Στην ενέργεια τιμολογούμαστε 2,5 φορές περισσότερο απ’ ότι πέρυσι τους ίδιους μήνες για την κατανάλωση ρεύματος  και το χειρότερο είναι πως αυτή η κατάσταση παραμένει. Τα ποσά που έρχονται μέσα από τους λογαριασμούς ξεπερνούν το εισόδημα μιας μέσης οικογένειες» είπε ο κ. Γκλαβάς και συμπλήρωσε ότι το 2022 αναμενόταν πως θα μπούμε σε μία κανονικότητα, ανακτώντας τη θέση μας στην τουριστική βιομηχανία, αλλά χρειάζεται προσοχή από τους επιχει9ρηματίες στο θέμα των τιμών συνδυαστικά με την μη υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Ο Μάιος μήνας δεν είναι όπως τον περίμεναν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *