Ζάκυνθος

339 εταιρείες έχουν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ και ελέγχθηκαν από το Επιμελητήριο

Μπορεί τυπικά η προθεσμία που είχε δοθεί για την εγγραφή των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο να έχει εκπνεύσει, ωστόσο η διαδικασία συνεχίζεται έστω και άτυπα, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης παραμένει ανοιχτό.

Σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Επιμελητήριο Ζακύνθου αναφέρουν πως ήδη 339 εταιρείες απογράφησαν με τον κωδικό τους και  έχουν ήδη ελεγχθεί από τον φορέα.

Ακόμη, υπάρχουν περίπου 100 επιχειρήσεις στο νησί, οι οποίες έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά την έγγραφή τους αλλά ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί από το Επιμελητήριο και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Να σημειωθεί τέλος, πως η υποχρεωτική διαδικασία απογραφής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη για τις Ατομικές Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του νησιού.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση για την απόδοση του 50% του ποσού που απαιτείται για την εγγραφή στα κατά τόπους Επιμελητήρια, με το υπόλοιπο 50% να αποδίδεται στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίου, καθώς προς το παρόν, τα Επιμελητήρια εισπράττουν  μόνο ο 20% της εισφοράς  που αποδίδουν οι επιχειρήσεις που εγγράφονται στο ΓΕΜΗ.

 

Απλοποίηση των διαδικασιών

Να σημειωθεί τέλος, πως με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κων/νος Μίχαλος, ζητά εκ νέου την απλοποίηση των διαδικασιών για την εγγραφή των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη ο κ. Μίχαλος  μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η άποψη, που επανειλημμένα έχουμε εκφράσει (γραπτά και προφορικά ως Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ στις Γενικές μας Συνελεύσεις κλπ) ότι, τόσο η σύσταση των εταιρειών μέσω των ΥΜΣ όσο και η εσπευσμένη εγκαινίαση της λειτουργίας του ΓΕΜΗ, χωρίς το πλήρες κανονιστικό πλαίσιο και χωρίς μία (κατά το δυνατόν) πλήρως λειτουργική Μηχανογραφική Εφαρμογή, όσο επίσης και ο τρόπος διαχείρισης του ΓΕΜΗ με πάρα πολλούς εμπλεκόμενους όπως Γ.Γ.Ε., Εποπτικό Συμβούλιο με Εκτελεστικό Διευθυντή, Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕΕ, ΓΓΠΣ, Ασφαλιστικούς Φορείς, Πρωτοδικεία, Περιφερειακές Ενότητες κλπ, χωρίς ξεκάθαρους ρόλους και διαδικασίες λειτουργικής οργάνωσης και διαχείρισης, θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε προβλήματα.

Λόγω της ατελούς έως τώρα σχεδίασης και εσπευσμένης υλοποίησης ενός θεσμού κρίσιμου για την ομαλότητα και διαφάνεια της αγοράς, είμαστε υποχρεωμένοι, ως υπεύθυνοι και θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας, να προειδοποιήσουμε για το ενδεχόμενο πρόκλησης άμεσων σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να παρακαλέσουμε εν νέου να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας, για ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών, μέσω εφαρμογής που αναπτύσσει η ΚΕΕΕ, όπως εξειδικεύεται στα έγγραφά μας».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *