Ζάκυνθος

100 χιλιάδες € έστειλε η κυβέρνηση στη Ζάκυνθο για να καθαριστούν τα δάση από τις ζημιές του «ΙΑΝΟΥ»

Το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ έχει διαθέσει η κυβέρνηση για τη Ζάκυνθο ώστε να καθαριστούν τα δάση από τα ξεριζωμένα δέντρα και τις άλλες ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ πριν από  3 χρόνια. Αυτό έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του Περιφερειακού με αφορμή τη συζήτηση για τα μέτρα πυροπροστασίας.

Η συζήτηση έγινε την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Περιφερειακού, Παρασκευή 22 Ιουλίου με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης να θέτει στο προσκήνιο τη μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες.

Η επικεφαλής του συνδυασμού Αλ. Μπαλού είπε ότι οι πυροσβέστες υπερβαίνουν τα ανθρώπινα όρια και ακολούθως περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο από την περίοδο του ΙΑΝΟΥ με τους πεσμένους κορμούς των δέντρων μέσα στα δάση. Η κ. Μπαλού αναφέρθηκε σε υποχρηματοδότηση στον τομέα του καθαρισμού των δασών,  είπε ότι είναι ανύπαρκτες οι αντιπυρικές ζώνες και χορταριασμένοι οι υποσταθμοί της ΔΕΗ.

Η ερώτηση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με αφορμή τις πυρκαγιές στο Καμπί Ζακύνθου, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στο Ληξούρι Κεφαλονιάς (πυρκαγιές έχουν ήδη ξεσπάσει και στα άλλα νησιά), επανερχόμαστε στο ζήτημα της αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας. Βρισκόμαστε στην μέση της «αντιπυρικής περιόδου» και η κατάσταση στα Ιόνια νησιά, σχετικά με μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης των δυνάμεων κατάσβεσης παραμένει τραγικά επικίνδυνη.

Οι ευθύνες Κυβέρνησης, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών είναι τεράστιες, όχι μόνο γιατί δεν έχουν κάνει όσα απαιτούνται για την αντιπυρική θωράκιση αλλά και γιατί κομπορρημονούν εφησυχάζοντας το λαό».

Στην απάντησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ν. Μηλιώτης είπε ότι πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι πυροσβέστες υπό αντίξοες συνθήκες γιατί άλλο είναι ν;α μπαίνεις μέσα στη φωτιά με τις μπότες κι άλλο να μιλάς από τον υπολογιστή και πάνω στο πληκτρολόγιο. Είπε ότι οι πόροι αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ στην δική μας Περιφέρεια και ε όλη την Ελλάδα το ποσό είναι 15 εκ. €. Τέλος έκανε γνωστό ότι η Ζάκυνθος και το Αργοστόλι μπήκαν σε κατάσταση πολιτικής προστασίας και έλαβαν από 100.000 ευρώ η κάθε περιοχή για να απομακρυνθούν τα ξερά δέντρα μέσα από τα δάση που τα ξερίζωσε στο πέρασμά του ο ΙΑΝΟΣ.

Ένα σχόλιο

  1. Ευτυχώς που υπάρχει και το Περιφερειακό Συμβούλιο και μαθαίνουμε τι χρήματα λαμβάνει ο Δήμος Ζακυνθίων,γιατί στο τέλος θα μας πούν οτι τα βάζουν απο την τσέπη τους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *