Τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά τροφίμων ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ ο οποίος για το λόγο αυτό έχει συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές και άλλες εμπλεκόμενες αρχές.
Αν και την περίοδο των Χριστουγέννων δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τη Ζάκυνθο, ούτε απάντηση στις εκκλήσεις μας προς την Υγειονομική υπηρεσία, εκτιμάται πως τώρα που βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο και παραμονές Μ. Εβδομάδας θα διενεργηθούν έλεγχοι και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους.
Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ, ανταποκρινόμενος στην ευθύνη του για την προστασία της υγείας των καταναλωτών από κινδύνους στα τρόφιμα και για την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών από δόλιες πρακτικές όπως η νοθεία, υλοποιεί τον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων του, εντατικοποιώντας τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα, συνεργαζόμενος, μέσω των πρωτοκόλλων συνεργασίας που συνάπτει, με συναρμόδιες αρχές όπως οι
Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, γεγονός που ενισχύει την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του.
Τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων κυρίως ζωικής προέλευσης.
Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.
Οι καταναλωτές παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.
Γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.
- Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.
- Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
- Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.