Αφόρητα οδυνηρές μοιάζουν οι τελευταίες ώρες στην Κύπρο καθώς μετά την θριαμβευτική απόφαση για την απόρριψη του σχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχουν αποδυθεί σε ένα τιτάνιο αγώνα να βρουν το ποσό των 5.6 δις ευρώ που χρειάζεται για να κλείσει το πακέτο της συμφωνίας με το Eurogroup.
Το δυσάρεστο είναι πως η Ρωσία, στην οποία επενδύουν κόμματα και πολιτικοί στη μεγαλόνησο, δεν φαίνεται ακόμα διατεθειμένη να συνδράμει στο βαθμό που χρειάζεται την Κύπρο και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου βρίσκεται για τρίτο 24ωρο στη Μόσχα συζητώντας με Ρώσους αξιωματούχους.
Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για αιτήματα της Μόσχας πέρα και πάνω από τα οικονομικά όρια, όπως η παραχώρηση χρήσεως αγκυροβολίου ανοιχτά της Κύπρου και συμβόλαια για το φυσικό αέριο. Ωστόσο αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ακόμα και εάν διατυπωθούν τέτοια αιτήματα είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένου ότι θα αποδυναμώσουν τα ερείσματα της Κύπρου στη δύση.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες Κύπριοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες στη Λευκωσία ότι οι τράπεζες της Κύπρου θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη και την Παρασκευή και
δεδομένης της αργίας της 25ης Μαρτίου που ισχύει και στην Κύπρο, οι τράπεζες της Μεγαλονήσου επί της ουσίας δεν αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Τρίτη.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η τρόικα απορρίπτει το Σχέδιο Β΄ της Κύπρου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones, την ώρα που φαίνεται ότι εμπόδια συναντούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τόσο για το νέο δάνειο των 5 δισ. ευρώ όσο και για την πώληση των κυπριακών τραπεζών σε Ρώσους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι το κυπριακό «Plan B» προβλέπει την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που θα προέρχονταν από το κούρεμα των καταθέσεων, από εσωτερικές πηγές. Ανάμεσα στις λύσεις για την εξεύρεση του ποσού αναφέρονται η χρησιμοποίηση των αποθεματικών των κυπριακών ασφαλιστικών ταμείων και η επιβολή έκτακτου «τέλους βοήθειας» στους Κύπριους φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυπριακή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει μια ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Με εγγύηση τα στοιχεία αυτά, η εταιρεία θα εκδόσει ομόλογα, τα οποία θα πωληθούν τόσο στη κυπριακή όσο και τη διεθνή αγορά. Ως ιδιωτική η εταιρεία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ομόλογα θα μπορούσαν να αγοράσουν τα πλεονασματικά ασφαλιστικά ταμεία της χώρας καθώς επίσης η εκκλησία και εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές όπως και ξένοι επενδυτές π.χ. Ρώσοι, που έχουν συμφέροντα στη Μεγαλόνησο.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ Β ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στην Αθήνα χθες και στη Βουλή ο υπουργό Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στον καταιγισμό των επικρίσεων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ότι υπάρχει διαβεβαίωση γι αυτό από την ΕΚΤ και από το Eurogroup. Εξηγώντας τι σημαίνει θωράκιση της Ελλάδας, είπε ότι «αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, οι επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται». «Εύχομαι να μην συμβεί και παλεύω γι’ αυτό», συμπλήρωσε. «Όσα προβλήματα υπάρχουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση στην Κύπρο», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες». Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ήδη γίνει βήματα στην κατεύθυνση αυτή με την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών.