Τη διάθεσή του να συνεργαστεί με της αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μην προκύψουν προβλήματα εν μέσω καλοκαιριού, εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο ανάδοχος του πολυσυζητημένου έργου της στατικής, αρχιτεκτονικής και λειτουργικής ενίσχυσης και αποκατάστασης της γέφυρας Αγίου Χαραλάμπη Χρήστος Μπακαλάρος, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως το έργο γίνεται με βάση την εγκεκριμένη μελέτη που έχει εκπονηθεί.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής της διέλευσης των αυτοκινήτων από τη γέφυρα, τόνισε πως η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή, ενώ το έργο θα μείνει για πάντα στο νησί και έκανε γνωστό πως θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούν διακοπή της κυκλοφορίας σε διάστημα περίπου ενάμιση μήνα.
Αναφορά από τον κ. Μπακαλάρο έγινε και στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ρύπανση στο χείμαρρο του Αγίου Χαραλάμπη, για τα οποία όπως σημείωσε δεν ευθύνεται το έργο που έχει ξεκινήσει για την γέφυρα.
Σε ότι αφορά δε τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αντίστροφη άντληση του νερού και την ενίσχυση του χειμάρρου με νερό από τη θάλασσα, σημείωσε πως μια τέτοια παρέμβαση δεν είχε προβλεφθεί στην μελέτη του έργου που ανέλαβε.
«Είμαι ανάδοχος ενός έργου με συγκεκριμένη μελέτη και σε αυτήν προσδιορίζεται πως θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Η μελέτη προβλέπει την αποστράγγιση των νερών με την κατασκευή φραγμάτων και στην συνέχεια την διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις» τόνισε αρχικά ο κ. Μπακαλάρος υπογραμμίζοντας πως από την πλευρά του θα προχωρήσει σε κάποιες διερευνητικές τομές στη θεμελίωση, ώστε να διαπιστώσει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν κάτω από τη γέφυρα.
«Προβλέπεται καθορισμός και ενδεχομένως αποκατάσταση της λιθοδομής πριν γίνουν τσιμεντοενέσεις. Η μελέτη προβλέπει τη διακοπή της κυκλοφορίας αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από τους περιοίκους. Προσπαθούμε να βρούμε την χρυσή τομή ανάμεσα στις αντιδράσεις που υπάρχουν και τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η μελέτη για την επισκευή της γέφυρας. Κοιτάμε μήπως μπορούμε να κάνουμε κάποιες εργασίες με τη διατήρηση της ελαφριάς κυκλοφορίας στη γέφυρα, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η θεμελίωση!» συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Ο ανάδοχος του έργου ξεκαθάρισε πάντως πως η καλύτερη λύση που θα μπορούσε να δοθεί ήταν να ακολουθηθεί η μελέτη, να σταματήσει η κυκλοφορία πάνω στη γέφυρα και να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις σε ένα διάστημα διάρκειας περίπου 1,5 μήνα.
«Η άποψή μου είναι πως οι μονοδρομήσεις στους γύρω δρόμους που προβλέπονται από την Υπηρεσία θα εξυπηρετούσαν την κυκλοφορία και δε θα προέκυπτε πρόβλημα! Εγώ καλούμαι να εκτελέσω εντολές και προσπαθώ να συναινώ για να μην προκύπτουν προβλήματα!» σχολίασε και ξεκαθάρισε πως οι εργασίες δεν μπορούν να γίνουν τον χειμώνα ή σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων!
Σε ότι αφορά τέλος την ρύπανση στο λιμάνι, σημείωσε πως το φαινόμενο είναι γνωστό από το παρελθόν και δεν συνδέεται με την εργολαβία που ξεκίνησε.
«Το πρόβλημα, από όσο γνωρίζω είχε προκύψει και κατά το παρελθόν και είχε λυθεί με την τοποθέτηση αντλιών που μετέφεραν νερό από τη θάλασσα και γινόταν ανακύκλωση. Το πρόβλημα αναδείχθηκε τώρα επειδή το νερό της θάλασσας σταμάτησε να μπαίνει στο ποτάμι, αλλά θα λυθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών της γέφυρας που δε θα κρατήσουν παραπάνω από 1,5 μήνα. Αν εν τω μεταξύ θελήσουν οι αρμόδιοι μπορούν να κάνουν και τώρα ένα αντίστοιχο έργο για την ανακύκλωση των νερών. Δεν προβλέπεται τέτοια δαπάνη στην μελέτη και από εκεί και πέρα είναι θέμα των υπηρεσιών και της Περιφέρειας. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος για να κρίνω αν πρέπει να γίνει παρέμβαση ή όχι!» σχολίασε.