Ελλάδα

Φεύγει η ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση

Κρίσιμες, ολονύκτιες διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μεταξύ των τριών εταίρων της κυβέρνησης προκειμένου να επιτυχθεί συμφωνία για το ζήτημα της ΕΡΤ.

Μέχρις τις 12 δεν είχε επέλθει συμφωνία με την ΔΗΜΑΡ να εμμένει στην επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ και με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει την έγκριση της κονοβουλευτικής του ομάδας να μην πέσει η κυβέρνηση.

Αργά το βράδυ οι δηλώσεις του κ. Φ. Κουβέλη έδειχναν πως η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση. Ολα  τα σενάρια μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ανοικτά, μεταξύ των οποίων και αυτό των εκλογών, καθώς η κυβέρνηση μένει μόνον με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε αργά το βράδυ η «Καθημερινή», ο κ. Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η ΔΗΜΑΡ προτίθεται να εγκαταλείψει την τρικομματική κυβέρνηση και φέρεται να ζήτησε εξουσιοδότηση προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης και δύο τουλάχιστον βουλευτές φέρονται να δήλωσαν ότι δεν προτίθεται να πειθαρχήσουν, περιορίζοντας την τυπική κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων από τους 153, στους 150 βουλευτές, αν και μπορεί να επιδιωχθεί η στήριξη βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.

Στις δηλώσεις του ο Φ. Κουβέλης ανέφερε: «Επανέφερα την πρόταση ότι η αναδιοργάνωση και η δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή, να γίνει η μεταρρύθμιση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου ο νέος φορέας να είναι αποτελεσματικός και ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις

Δεν πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά στην ουσία, το «μαύρο» στην ραδιοτηλεόραση ήταν συνειδητή επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων.

Επέμενα αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Για μας είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Ήταν απαράδεκτο ότι παρά την απόφαση ΣτΕ, η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής, όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα το «μαύρο» και με ότι συμβολίζει να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Δεν είναι τυπικό ούτε διαδικαστικό είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας».

Έπειτα, τόνισε: «Δεν υπήρξε συμφωνία, επέμεινα! Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να επέλθει σε αυτήν την λύση την οποία προτείναμε. Σε τίποτε δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων, να εξορθολογιστεί η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Έδωσε έμφαση στην μεταρρυθμιστική πολιτική της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την αναζήτηση πολιτικών λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Λέμε «ναι» στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό, αλλά όχι σε ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *