Κόσμος

Τις οφειλές των πρώην Δήμων τακτοποιεί η Οικονομική επιτροπή

Τον διακανονισμό με ιδιώτες στους οποίους οφείλουν χρήματα οι πρώην καποδιστριακοί Δήμοι και αυτοί κινήθηκαν δικαστικά, εξασφαλίζοντας αποφάσεις πληρωμής, κλήθηκε να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή στην χθεσινή της συνεδρίαση.

Τα ποσά τα οποία έπρεπε να πληρωθούν με βάση διαταγές που εξέδωσε το Δικαστήριο ανέρχονταν από 6.000 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ, αφορούσαν προμήθειες αλλά και εργασίες και αυτό που αποφασίστηκε ήταν να αποπληρωθούν σε δόσεις με την προϋπόθεση ότι οι ιδιώτες θα παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των τόκων που αναλογούν στα οφειλόμενα ποσά.

 

Η Οικονομική Επιτροπή στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τόκων, επισημαίνοντας πως η στάση της δημοτικής αρχής είναι απόλυτη. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν όλοι όσοι διεκδικούν χρήματα από το Δήμο, έπαιρναν και τους τόκους, το σύστημα πληρωμών του Δήμου θα κατέρρεε!

Η συζήτηση όμως που έγινε στάθηκε η αφορμή για να αναδειχθεί το ζήτημα των οφειλών που «κληρονόμησε» ο ενιαίος Δήμος και τώρα θα πρέπει να εξοφλήσει αξιολογώντας όμως πρώτα αν οι απαιτήσεις από τρίτους είναι δικαιολογημένες.

Αυτό, επειδή όπως φάνηκε και στη χθεσινή συζήτηση, σε αρκετές περιπτώσεις, πέρα από τις νόμιμες δαπάνες που έγιναν από την πλειοψηφία των πρώην Δήμων, υπάρχουν και άλλες, που αφορούν έργα που ποτέ δεν έγιναν ή υλικά που ποτέ δεν παραλήφθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έφερε το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτης Αβράμης: ο κ. Αβράμης ανέφερε μια περίπτωση ιδιώτη, στον οποίο οφείλονταν 30.000 Ευρώ από το Σύνδεσμο Ύδρευσης και εξασφάλισε μέσω Δικαστηρίων διαταγή πληρωμής. Όταν στη συνέχεια έγινε έλεγχος των τιμολογίων διαπιστώθηκε πως τα χρήματα αυτά είχαν ήδη πληρωθεί!

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή πήρε απόφαση, για κάθε νέα διαταγή πληρωμής που εκδίδεται από το Δικαστήριο και αφορά πληρωμή σε κάποιον ιδιώτη εργολάβο ή προμηθευτή, να γίνεται διασταύρωση στοιχείων με τις οικονομικές υπηρεσίες.

Οι τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις που αφορούσαν έκδοση διαταγών πληρωμής και απασχόλησαν χθες την Οικονομική Επιτροπή, αφορούσαν τον πρώην Δήμο Λαγανά και αυτό ήταν επίσης ένα ζήτημα που σχολιάστηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτης Αβράμης αναρωτήθηκε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν τον τέως Δήμο Λαγανά, έχουν ελεγχθεί όλα τα παραστατικά, καθώς συνήθως προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, όσοι δε διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και φοβούνται μήπως χάσουν τα χρήματά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *