Ζάκυνθος

Την καθαρότητα των νερών στις παραλίες διαφημίζουν οι Καλαμακιώτες

Μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν το γεγονός ότι τα νερά στην παραλία του Καλαμακίου είναι πεντακάθαρα, αναλαμβάνει το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, οι οποίες θα ενημερώνουν το κοινό για την ποιότητα των νερών και τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγιναν πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος είναι να παύσει διαπαντός  μια έντονη φημολογία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, κυρίως μεταξύ των ντόπιων και αφορά την ποιότητα του θαλασσινού νερού στο Καλαμάκι, λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπ

Θυμίζουμε πως κατά το παρελθόν, είχε επανειλημμένως τεθεί θέμα με τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ, που έφταναν από το Σκοπό στο Βροντόνερο κάθε φορά που υπήρχε έντονη νεροποντή, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα για ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού μας!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην εφημερίδα μας από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Χρήστο Κοντονή, ο έλεγχος για την ποιότητα των νερών στο Καλαμάκι, έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και απέδειξε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου του ΕΘΠΖ Δρόσσου Κουτσούμπα στην Ζάκυνθο, υπήρξε συνάντηση με τον κ. Κοντονή και αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες για τις ταμπέλές που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Καλαμακίου.

 

Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης σχεδιάζει το ΕΘΠΖ

Στο θέμα των ελέγχων που θα αφορούν γενικότερα την περιοχή του Πάρκου, αναφέρθηκε και από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας, σε μια από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του –Ε-. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στόχος του Φορέα Διαχείρισης, είναι η διενέργεια τακτικής παρακολούθησης των οικοσυστημάτων του Πάρκου, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται μέσα από το ΕΠΕΡΑΑ.

«Προβλέπεται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον, μια ειδική δράση που αφορά την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τον έλεγχο. Αυτή είναι μια δράση που πιστεύουμε πως θα έχει ξεκινήσει από τα μέσα του Φθινοπώρου και πιστεύουμε πως τα οικοσυστήματα θα παρακολουθούνται από εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Πιστεύω πως σύντομα θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η σύμβαση του έργου ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα πυκνό δίκτυο σταθμών δειγματοληψίας και ελέγχου των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Έτσι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα και για το έργο που κάνουμε σαν φορέας» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως τα οικοσυστήματα που συμπεριλαμβάνονται στο Πάρκο βρίσκονται σε μια πολύ καλή κατάσταση και αυτό αποτυπώνεται πάνω από όλα από το γεγονός ότι εμφανίζεται η συνήθης δραστηριότητα της χελώνας. Παράλληλα, υπάρχουν καλά αποτελέσματα από ερευνητικές δραστηριότητες που έχουν ήδη γίνει στις περιοχές του Πάρκου και παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο ωκεανογραφίας και αλιείας στην Αθήνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *