Ζάκυνθος

Τα ακίνητα στα όρια της Πόλης υπάγονται στο κτηματολόγιο και όχι στο υποθηκοφυλακείο

Από προχθές ξεκίνησε να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο για την Πόλη στο Υποθηκοφυλακείο Ζακύνθου, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κτηματογράφησης για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του Δημοτικού διαμερίσματος της Πόλης. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει το 2008 και έφτασε πλέον στο οριστικό στάδιο, αφού ολοκληρώθηκε η εκδίκαση  των ενστάσεων και ακολούθως ο έλεγχος από την Κτηματολόγιο Α.Ε.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στο Κτηματολογικό Γραφείο για τους χορηγηθούν αντίγραφα των κτηματολογίων και να ελέγξουν  αν τα στοιχεία που αφορούν τα ακίνητά τους έχουν καταγραφεί σωστά. Στο Κτηματολογικό Γραφείο για την Πόλη, θα μπορούν να απευθύνονται και για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία που αφορά τα ακίνητά τους, όπως είναι γονικές παροχές, αγοραπωλησίες, προσημείωση για υποθήκες κτλ.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μεταφοράς του αρχείου από τα γραφεία της εταιρείας που είχε αναλάβει την κτηματογράφηση στην οδό Πουλαντζά στις εγκαταστάσεις του Υποθηκοφυλακείου που βρίσκονται στην οδό Κάλβου και πρόκείται για περίπου 700 φακέλους που αφορούν ιδιοκτησίες στα όρια της Πόλης.

«Η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί σε Παντοκράτορα, Αργάσι, του Καλαμάκι και Βασιλικό και τώρα ολοκληρώθηκε και για την Πόλη. Πλέον για τις εγγραφές και τα δικαιώματα που αφορούν την Πόλη δεν ισχύει το σύστημα του Υποθηκοφυλακείου αλλά οι εγγραφές που έχουν γίνει στο Κτηματολόγια» σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διονυσία Παράσχη Λούκα και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στην υπηρεσία και να ελέγξουν αν τα δικαιώματά τους έχουν καταγραφεί σωστά.

Σύμφωνα με την ίδια, το υποθηκοφυλακείο για την Πόλη, θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως αρχείο.

Άγνωστο τέλος παραμένει το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κτηματογράφηση και  του υπόλοιπου νησιού, η οποία θα γίνει  παράλληλα με την διαδικασία κτηματογράφησης που δεν έχει γίνει και για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Θυμίζουμε πως η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση» της Ελλάδας και θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το 2020, καθώς στόχος είναι να υπάρχει μια πλήρης και λεπτομερής καταγραφή της ιδιωτικής αλλά κυρίως της δημόσιας περιουσίας.

Είναι γνωστό πως στην τελευταία κτηματογράφηση προέκυψαν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ αναζητούνται λύσεις για να καλυφθεί το έλλειμμα της χρηματοδότησης του έργου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *