Ελλάδα

Σύμπραξη ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Συγχωνεύσεις και όχι καταργήσεις προβλέπει ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννης Δραγώνας για τα τμήματα του ιδρύματος, στα πλαίσια του προγράμματος για την αναδιάρθρωση ΑΕΙ και ΤΕΙ που δρομολογεί το Πανεπιστήμιο Παιδείας, με τον τίτλο «Αθηνά».

Ο κ. Δραγώνας, μιλώντας στον -Ε- μας, ανέφερε πως αναμένονται αλλαγές, οι οποίες όμως θα γίνουν προς το καλύτερο, ενώ τόνισε πως οι αλλαγές αυτές θα γίνουν σε συνάρτηση και με τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η προοπτική που διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφορά κατά κάποιο τρόπο την συνύπαρξη των δύο ιδρυμάτων σε έναν εκπαιδευτικό φορέα, που θα έχει δύο κατευθύνσεις: την πανεπιστημιακή και την τεχνολογική.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, όσο και άλλα στελέχη της θα ταξιδέψουν αύριο στην Κέρκυρα με σκοπό να παρευρεθούν σε σύσκεψη που συγκαλείται με θέμα τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη. Το παρόν στην σύσκεψη αυτή, όπως έχει ανακοινωθεί και μέσω της εφημερίδας μας, αναμένεται να δώσουν και εκπρόσωποι της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη  θα γίνει για να εξετάσουμε και να συζητήσουμε τη δυνατότητα σύμπραξης των δύο τμημάτων. Πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και για τα δύο ιδρύματα. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από παλιά και πλέον αυτή η ιδέα έχει ωριμάσει» σχολίασε αρχικά ο κ. Δραγώνας, τονίζοντας πως το Υπουργείο Υγείας είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα υποβληθούν.

Εξηγώντας αυτή την σύμπραξη στην πράξη, ανέφερε πως θα μπορούσε να υπάρχει μια διοίκηση, που θα είναι αυτή του Ιονίου Πανεπιστημίου και δύο κατευθύνσεις, η πανεπιστημιακή και η τεχνολογική, που θα καλύπτονται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ αντίστοιχα.

«Υπάρχουν στα δύο ιδρύματα αντίστοιχα τμήματα, τα οποία θα συγχωνευτούν είτε στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπάρχει τμήμα πληροφορικής, ενώ δύο τμήματα πληροφορικής υπάρχουν και στο ΤΕΙ με έδρα την Λευκάδα. Πλέον, το τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα ενταχθεί στην τεχνολογική κατεύθυνση» σχολίασε,

Σε ότι αφορά  γενικότερα τις αναδιατάξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Σχέδιο Αθηνά που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ο κ. Δραγώνας έκανε γνωστό πως αλλαγές αναμένονται και στα τμήματα του ΤΕΙ.

«Από το Υπουργείο Παιδείας έχουμε τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρχουν καταργήσεις τμημάτων για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά ίσως υπάρξουν αλλαγές προς μια θετική πάντα κατεύθυνση. Θα υπάρξει μια άλλη δομή, όπως συγχωνεύσεις όμορων τμημάτων, ανακατανομή ή άλλες αλλαγές. Για αυτόν τον ανασχηματισμό, θα υπάρξουν κάποια κριτήρια, όπως η σύνδεση των τμημάτων με αναπτυξιακές προοπτικές των περιοχών όπου λειτουργούν, με τον αριθμό των φοιτητών, με την απορρόφηση από την αγορά εργασίας κτλ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγώνας, συμπληρώνοντας πως ειδικά για τα Ιόνια Νησιά, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων με την ταυτόχρονη δημιουργία κατευθύνσεων.

«Μια σκέψη που γίνεται είναι να υπάρχει ένα τμήμα με δύο κατευθύνσεις και αυτό σημαίνει πως δε θα δούμε κλείσιμο δομών αλλά η μετατροπή τους σε κάτι άλλο» συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την επαναφορά της  βάσης του «10» σχολίασε πως αποτελεί μια πολιτική απόφαση  του Υπουργείου Παιδείας και υποστήριξε πως κατά τη γνώμη του δε θα επηρεάσει σε μεγάλο αριθμό τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ειδικά δε για τα τμήματα της Ζακύνθου, ανέφερε πως η πλειοψηφία των φοιτητών έχουν εισαχθεί με βαθμό πάνω από τη βάση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *