Ελλάδα

Συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία

Εντυπωσιακές εξελίξεις διαγράφονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μετά την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν προς την Τουρκία για την διακοπή των παραβάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγες ώρες αφόρου η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή με δύο μεγάλα πολεμικά  πλοία στις διεργασίες που συντελούναι στην ανατολική Μεσόγειο μπαίνουν και άλλες χώρες που ενοχλούνται από τις αυθαιρεσίες και τους τραμπουκισμούς της ΄Αγκυρας  

Οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ιωάννης Κασσουλίδης και Χασάν Σουκρί, με κοινό ανακοινωθέν τους έστειλαν μήνυμα προς την Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Στο κοινό ανακοινωθέν ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου. Εξέφρασαν δε την λύπη τους για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής.

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Οι τρεις υπουργοί τόνισαν εξάλλου ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον κάποιου κράτους, αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης και για άλλες χώρες που επιθυμούν την σταθερότητα και την συνεργασία.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως στην Κύπρο θα μεταβεί την Πέμπτη, εκτός του Ευάγγελου Βενιζέλου, και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Παράλληλα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να στείλει τις επόμενες ώρες φρεγάτα και υποβρύχιο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου αλωνίζει τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό Barbaros.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα. Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Active Endeavour».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αγκυρα επιλέγει να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους, καθώς, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι μαζί με το Barbaros πλέουν στην περιοχή και δύο πολεμικά πλοία για να το προστατεύσουν.

Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θέλησε να «θωρακίσει» την παρουσία του Barbaros εντός των «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ για την ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργεί.

Σημειωτέον ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι 28 χώρες έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση πως η επιθετικότητα που επιδεικνύει στην περιοχή δεν θα γίνει ανεκτή.

Κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και άφησαν να γίνει σαφές ότι η ένταξη στην ΕΕ σχετίζεται άμεσα με τις προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος, από την πλευρά της, έχει ήδη ανακοινώσει οκτώ μέτρα-αντίποινα κατά της Αγκυρας και επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η επιθετικότητα αυτή δεν θα γίνει ανεκτή.

Η Τουρκία, πάντως, δια στόματος Νταβούντογλου συνεχίζει να μιλάει για τα δικά της «δικαιώματα» στην ΑΟΖ της περιοχής και προσπαθεί να συσχετίσει την αντιπαράθεση αυτή με μια ενδεχόμενη λύση στο κυπριακό ζήτημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *